“Chariots of Fire” – muzikaal eerbetoon aan onze Olympiërs

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

Vandaag valt het doek over de 32ste moderne Olympische zomerspelen. De Japanse kroonprins Fumihito, de jongere broer van keizer Naruhito, zal deze middag de slotceremonie bijwonen. Die vindt plaats zonder publiek, maar is wel te volgen via livestream en op tal van tv-zenders.

17 dagen werd er gesport op het allerhoogste niveau. Er werden medailles uitgereikt in 339 disciplines – meer dan ooit voordien - verdeeld over 33 sporttakken. De competities vonden plaats op 42 locaties.

Belgische atleten

En sport is emotie! Grootse momenten van geluk wisselden af met diepe ontgoochelingen. Ook bij onze 122 Belgische atleten, 3 Belgische ploegen en 6 samengestelde teams.
Voor het eerst sinds de zomerspelen van 1924 in Parijs, behaalde “Team Belgium” terug 3 gouden medailles. Nina Derwael aan de brug met ongelijke leggers, de Red Lions in het hockey en Nafi Thiam in de zevenkamp. Voor hen weerklonk in Tokio de Brabançonne. Maar ook Wout Van Aert (zilver, wegrit wielrennen), Matthias Casse (brons, judo), het Belgische ruiterteam (brons, jumping) en Bashir Abdi (brons, marathon ) mochten het podium op om een medaille in ontvangst te nemen. En we grossierden ook in vierde plaatsen. Noor Vidts (zevenkamp), Emma Plasschaert (zeilen), Maarten Van Riel (triatlon), Lotte Kopecky (wegrit dames) en de 3x3 Lions (basketbal), Kenny De Ketele en Robbe Ghys (Ploegkoers) en de Belgion Tornado’s (4x400m mannen) presteerden erg sterk en eindigden op de meest ondankbare plek. “De vloek van de vierde plaats”.
De Belgian Cats (basketbal vrouwen) waren dan weer erg onfortuinlijk in hun wedstrijd tegen Japan, de ploegkoers van Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore was een grote teleurstelling en pech bleef tienkamper Thomas Van der Plaetsen – nochtans in de vorm van zijn leven – achtervolgen.
 

We dragen onze “Music on Sundays” vandaag op aan alle Belgen die in Tokio aan de start kwamen. Want allen hadden ze daarvoor jarenlang keihard gewerkt. De enen met succes, de anderen met een minder fortuinlijke afloop. Maar binnen 3 jaar zijn er opnieuw Olympische Spelen. Dan terug in Parijs.

Chariots of Fire

Voor dit muzikaal eerbetoon kozen we voor “Chariots of Fire”. De titelmuziek van Vangelis voor de gelijknamige film uit 1981. Het verhaal begint in 1919. Harold Abrahams gaat studeren aan de Universiteit van Cambridge waar hij niet warm onthaald wordt door het antisemitische personeel. Al snel blijkt dat hij een erg talentvolle hardloper is en hij wint meerdere wedstrijden op rij.
Eric Liddell is dan weer een diepgelovige zoon van een Schotse missionaris in China. Hij ziet hardloopwedstrijden als een perfect middel om God te eren. Als Liddel terug in het VK komt daagt hij Abrahams uit voor een wedstrijd en verslaat hem. De eerste nederlaag voor de getalenteerde Harold. Maar Sam Mussabini, een professionele trainer, biedt Abrahams aan om te helpen zijn techniek te verbeteren. Jaren gaan voorbij en zowel Abrahams als Liddell boeken grote vooruitgang in hun sport. Dan worden beide atleten geselecteerd om het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. Tijdens de boottocht naar Frankrijk hoort Liddell dat de 100 meter sprint, het onderdeel waar hij op ingedeeld is, op een zondag zal plaatsvinden. Gelovig als hij is, weigert hij daarom de race te lopen, ondanks aandringen van de Prins van Wales en het Olympisch comité. Zijn beslissing haalt wereldwijd de voorpagina’s van de kranten. Lord Andrew Lindsay, die al een zilveren medaille heeft gewonnen op de 400 meter hordelopen, biedt Liddell zijn plaats aan in de 400 meter sprint. Die neemt het aanbod aan en behaalt goud.
Ondertussen wordt Abrahams verpletterend verslagen op de 200 meter sprint door de Amerikaanse hardlopers. Zijn laatste kans op een medaille is de 100 meter, waar hij nu in plaats van Liddell het Verenigd Koninkrijk moet vertegenwoordigen. En… Abrahams wint!
Het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van Eric Lidell, maar werd “geromantiseerd” en is historisch niet helemaal correct. De film veroverde 4 Oscars, waaronder die voor beste originele muziek.

Veel plezier met “Chariots of Fire” en… op naar Parijs 2024!