Chiro Lochristi: nieuwbouwproject gestart

Chiro Lochristi komt met groot nieuws. De werken voor de nieuwbouw gingen het voorbije weekend van start. Het nieuwe hoofdgebouw zal tegen de Voskesfeesten in september klaar zijn. Vroeger dan verhoopt!

Nood aan aangepaste infrastructuur

Chiro Lochristi telde in september ’21, bij de start van het nieuwe werkingsjaar, meer dan 250 kinderen en 38 leiders en leidsters. Daarmee behoort Chiro Reinaert nog steeds tot de grootste afdelingen in Vlaanderen. Dat succes vereist ook een aangepaste accommodatie. In 2008 mocht de Lootse Chiro al een bijkomend lokaal op het terrein in de Bosdreef in gebruik nemen. Maar ook het blauw-gele hoofdgebouw is al geruime tijd aan vernieuwing toe. Het pand dateert uit 1952 en kampt met een aantal structurele problemen: vocht, een gebrekkige elektrische installatie, nauwelijks isolatie, aftands sanitair en zo meer. Bovendien is er plaatsgebrek.

Chiro Reinaert Nieuwbouw- © Bennievdp

Nieuwbouw nodig

De beste oplossing was dus een vernieuwing van het hoofdgebouw. Dat is eigenlijk eigendom van de vzw Reinaert. Zij gaven in 2019 het gebouw terug voor 50 jaar in erfpacht aan Chiro Lochristi, waardoor een vernieuwing zinvol was.
Vzw steunpunt Chiro Reinaert – onder leiding van Luka Vermaercke en Joris Verdegem – nam dan het heft in handen. Samen met de leiding werd gebrainstormd over het concept voor het nieuwe pand. Met Anneleen Windey uit Lochristi vond men een architecte die zelf ervaring in de jeugdbeweging had. Zij zorgde voor een budgetvriendelijk ontwerp waarbij een deel van de voorbereidende werkzaamheden zelf konden uitgevoerd worden.

Financiering

Nieuwbouw kost uiteraard geld en het totale kostenplaatje voor dit project wordt voorlopig op zo’n 250.000 euro geschat. Chiro Reinaert zette de voorbije jaren de inkomsten van een aantal traditionele activiteiten (taartenverkoop, kip en friet eetfestijn, …) opzij om het nieuwe, moderne pand te financieren. Maar ook een aantal nieuwe initiatieven brachten geld in het laatje. Men verkocht een erg leuke badge “Ik draag mijn steentje bij” en de leiding poseerde zelf voor een “naaktkalender” die o.m. op de plaatselijke Kerstmarkt verkocht werd.
“In september 2021 keurde de gemeenteraad dan ook het nieuwe subsidiereglement goed waardoor zij de helft van de bouwkosten dragen. En daar zijn we de gemeente Lochristi uiteraard erg dankbaar voor” klinkt het bij Luka en Joris.

Chiro Reinaert Nieuwbouw- © Bennievdp

Het nieuwe hoofdgebouw

Het nieuwe pand zal 27,24 x 8,40 meter groot zijn. Het heeft daarmee dezelfde grondoppervlakte – en ook dezelfde hoogte – als het huidige gebouw. Maar doordat de nieuwbouw onder het dak een volwaardige verdieping krijgt, is er een verdubbeling van de nuttige oppervlakte. Op het gelijkvloers 2 polyvalente ruimten en een grote berging, elk met een eigen toegang. Verder een technische ruimte en een moderne keuken. Op de verdieping 2 (polyvalente) lokalen en een grote bergruimte, allen voorzien van velux-ramen en lichtstraten. Achteraan het pand is er een aanbouw voorzien met 4 toiletten, urinoirs en een wc-ruimte voor mindervaliden. “En – uiteraard – wordt het regenwater opgevangen en is er een infiltratiesysteem. Op termijn zullen er vermoedelijk ook zonnepanelen gelegd worden, maar dit is budgettair nog niet voorzien” aldus Luka Vermaercke.

Werken gestart – nieuwbouw na de zomer klaar.

Vorige zaterdag werd de aftrap gegeven voor de afbraak. Zo’n 20 ouders en oud-leiders kwamen opdagen om het gebouw te strippen. Op dit moment, rond het gebouw, een “dump” met de afbraakmaterialen die netjes gesorteerd werden.
Volgende zaterdag wordt dan het dak verwijderd en de beide weekends daarna wordt het gebouw afgebroken. De bakstenen worden daarbij gerecupereerd en verkocht.

Chiro Reinaert Nieuwbouw- © Bennievdp

Opdat de normale wekelijkse werking van de Chiro verder kan plaatsvinden, is de werfzone volledig omheind, werden er containers geplaatst voor de opslag van het materiaal voor de activiteiten en zijn er tijdelijke toiletten voorzien.

“In mei begint de aannemer dan met zijn werkzaamheden. Een groot deel van het gebouw bestaat uit prefab-elementen zodat we hopen dat de ruwbouw er al in juni zal staan. Tijdens de zomermaanden kan dan de afwerking gebeuren en kan de keuken geïnstalleerd worden. En zodoende zou het nieuwe gebouw dan tijdig klaar moeten zijn tegen de Voskesfeesten in september waarmee traditioneel het nieuwe werkingsjaar start” licht Luka toe.

Lochristinaar.com ging za&terdag langs tijdens het “strippen” van het gebouw en schoot enkele sfeerbeelden. Veel plezier met onze fotoreeks. 

Fotoreeks (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

( Foto's Bennie Vanderpiete © Plannen Anneleen Windey)

 

Scroll naar boven