Chiro Reinaert start nieuw werkingsjaar met 234 kinderen

Bennie
1 reactie(s)
Chiro Reinaert startdag Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Zondag werd in de Bosdreef de aftrap gegeven van het nieuwe chirojaar.
Dit jaar met nauwelijks minder kinderen dan in 2019. Lochristinaar ging een kijkje nemen en sprak met Hanne en Fleur.

Chirojaar gebukt onder corona

Het Chirojaar 2019-2020 ging uiteraard ook gebukt onder de maatregelen tegen corona. Eerst en vooral was er de lange periode van lockdown. De opluchting was groot toen uiteindelijk het nieuws kwam dat de zomerkampen toch mochten doorgaan. Al werd de bezoekdag geschrapt. Het wisselen van de 2 jongste afdelingen op kamp - wat traditioneel gebeurde tijdens de bezoekdag - werd nu vervangen door een snelle “Kiss & Ride”.
Een aantal activiteiten - die voor inkomsten moesten zorgen om het nieuwe gebouw te financieren - werden de voorbije maanden noodgedwongen geschrapt. De traditionele “kip & friet” op 14 en 15 maart viel net samen met de start van de lockdown. Er was geen mogelijkheid om een alternatief te voorzien. De Voskesfeesten konden ook niet doorgaan en werden vervangen door een “pasta take away”. Een goed idee, zo bleek, want er werden meer dan 400 porties bezorgd.

Fietszoektocht

Ook de fietszoektocht kon op heel wat bijval rekenen. 146 deelnemers reden de voorbije zomermaanden het parcours en 51 formulieren werden terugbezorgd. De 5 winnaars ontvingen ondertussen elk een aperitiefmand. Ook volgende zomer zal er terug een fietszoektocht zijn.

234 kinderen en jongeren

Corona blijkt dan toch geen invloed te hebben op het aantal inschrijvingen. Zondag ll. startte het nieuwe werkingsjaar en maar liefst 234 kinderen schreven zich in bij Chiro Lochristi. Slechts 5 minder dan in 2019.
Dit jaar moesten we afscheid nemen van 8 geweldige leiders en leidsters, maar er kwamen ook 16 jeugdige en enthousiaste elementen bij. De leidingploeg telt nu 27 jongeren en jongvolwassenen” aldus Hanne en Fleur Gysel.  
“Chiro Reinaert telt dit jaar uiteindelijk 234 kinderen. Onder hen 50 Reinaertjes (geboortejaren ’13 en ‘14) en zij vormen dit jaar de grootste groep. Verder 38 Speelclubbers (geboortejaren ’11 en ‘12), 41 Rakwi’s (geboortejaren ’09 en ‘10) en 44 Tito’s (geboortejaren ‘07 en ‘08). De 29 Keti’s (geboortejaren ’05 en ’06) vormen de kleinste groep. De Aspis ten slotte werden opgesplitst in Aspi 1 (geboortejaar 2004) en Aspi 2 (geboortejaar 2003). Zij tellen respectievelijk 13 en 27 leden. In het totaal 109 meisjes en 125 jongens.

Startdag coronaproof

Heel wat maatregelen om deze startdag coronaproof te laten verlopen. De inschrijvingstafeltjes (per afdeling) waren verspreid over het terrein en over de verschillende ingangen. De ouders droegen allen een mondmaskert, na de inschrijving konden de kinderen de handen ontsmetten.

De namiddag begon met een kleine show. A.h.v. allerlei leuke spelletjes (“Wie is het”, levende bowling, decibelspel, touwtrekken,  ...) werd bekend gemaakt wie het komende jaar de leiding zal zijn voor de verschillende afdelingen.

Het terrein voor het podium was opgedeeld in 4, voor elke afdeling een apart vak. Chiro Lochristi werd namelijk opgedeeld in 6 bubbels, elke afdeling vormt een aparte bubbel. Aspi’s en Keti’s spelen op zondag op de terreinen van Joepla.  
En dan was het tijd voor de foto’s. Dit jaar enkel per afdeling en geen grote groepsfoto.

Activiteiten 2020-2021

Voor het nieuwe werkingsjaar van Chiro Lochristi plant men ook terug alle traditionele activiteiten.
In november is er de jaarlijkse taartenverkoop. De juiste datum is nog niet gekend. Ouders die een handje willen helpen door met de wagen rond te rijden voor de verkoop, zijn erg welkom. Graag vooraf een mailtje sturen naar chiroreinaertlochtristi@gmail.com .  Op 31 oktober zullen de Keti’s een Halloweentocht organiseren op en rond het Chiroterrein. Meer info hierover volgt nog.

De juiste datum voor “Kip & friet” in maart 2021 moet nog bepaald worden, maar het eetfestijn zal ook deze keer plaatsvinden in de turnzaal van Edugo Lochristi.
De afsluiter van het werkingsjaar is uiteraard terug de kampperiode van 16 tot 26 juli. De locatie is nog niet gekend.  Maar noteer alvast dat de ouders op 21 juli, de nationale feestdag, terug hartelijk uitgenodigd zijn voor de bezoekdag. De Reinaertjes gaan dit jaar van 16 juli tot 21 juli en kunnen dus op de bezoekdag afgehaald worden. De Speelclubbertjes komen die dag dan toe en blijven tot 26 juli. De Aspi’s vertrekken al op 14 juli en komen op 28 juli terug, de Keti’s vertrekken op 15 juli en blijven – samen met Rakwi’s, Tito’s en Speelclubbertjes – tot 26 juli.

Nieuw gebouw

Ook de plannen voor de vernieuwing van het Chiro-gebouw worden heel concreet. Het is de bedoeling het oude geel-blauwe gebouw af te breken en te vervangen door een nieuw, modern pand. Het nieuwe complex zal hetzelfde grondoppervlak hebben, maar krijgt een verdieping. Dubbel zoveel ruimte dus.  De bouwvergunning is ondertussen afgeleverd maar financiering kende vertraging t.g.v. corona.
Om de kosten te beperken zullen de werken maximaal in eigen regie uitgevoerd worden. Het oudercomité is hierin de drijvende kracht. Handige Harry’s die graag helpen met de werkzaamheden mogen contact opnemen per mail met Chiro Lochristi ( chiroreinaertlochtisti@gmail.com ). Maar ook wie truweel, waterpas en boormachine schuwt is welkom en kan bijvoorbeeld de catering verzorgen.  

Financiële steun

Chiro Lochristi ontwierp een jaar geleden een erg leuke badge “Ik draag mijn steentje bij”. Deze badge kan op de (Chiro)kledij genaaid of gestreken worden, maar staat ook niet mis op uw sporttas of rugzak. Er werden al 150 stuks verkocht. Een badge kost 5 euro en is - op zondagnamiddag - te verkrijgen op het Chiroterrein.

Misschien stort u liever een bijdrage? Wie minstens €40 overschrijft (op rekening BE67 0000 1507 2887 van Chirojeugd-Vlaanderen vzw, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, met de vermelding “gift OG/1205”) heeft recht op een fiscaal attest. Chiro nationaal maakt het geld dan over naar Chiro Lochristi en zorgt voor de nodige fiscale attesten.

Lochristinaar nam afgelopen zondag wat sfeerbeelden en we fotografeerden de Reinaertjes, Speelclubbertjes, Rakwi’s en Tito’s. Hun groepsfoto’s vindt u achteraan in onze fotoreeks. Veel kijkplezier!

Fotoreeks startdag Chrio Reinaert
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)