COVID-19 in de woonzorgcentra

Jean Marie
0 reactie(s)
COVID-19 in de woonzorgcentra Lochristi

Tekst - Foto JMDB ©

In Lochristi zijn er drie woonzorgcentra en ook de serviceresidentie Seniotel. Hoe vergaat het de WZC’s nu de vaccinaties zijn gestart?

WZC Sint Eligius Zeveneken

Directeur Hilde De Bruyn deelt ons mede dat de voorbereidingen getroffen worden richting vaccinatie. Geen enkele inwoner weigert de inenting. Ook het personeel wordt bevraagd of zij wensen gevaccineerde te worden. Uit de tests (128 + 122) die vandaag werden afgenomen blijkt dat er 4 besmette residenten zijn waarbij 1 persoon werd opgenomen in het ziekenhuis. Het WZC verloor in de tweede golf 20 inwoners. Bezoek is er al even niet mogelijk. In samenwerking met het AZ Jan Palfijn zou men vanaf 18 januari 2021 kunnen starten met de inentingen.

WZC Sint Vincentius Zaffelare

Het is het meest getroffen centrum in onze gemeente. 70 van de 115 bewoners zijn er besmet, net als 38 medewerkers. Intussen zijn er ook 12 mensen overleden. Algemeen directeur Sonneville wijt dit aan de hoge prevalentie de afgelopen weken, het bezoek en de medewerkers, die buiten het WZC ook contacten hebben in hun bubbels. De CRA of coördinerend en raadgevend arts, Dr. Haegens overlegt met het UZ Gent om deze uitbraak zo goed al mogelijk onder controle te krijgen.

Het gelijkvloers, de eerste en ook een deel van de tweede verdieping is nu ingericht als COVID-afdeling. Zo wil men de andere bewoners zo goed als mogelijk vrijwaren en beschermen.

WZC Sint Pieter Lochristi

In Lochristi start men vrijdagnamiddag met de vaccinaties. Er worden 100 vaccins van uit de HUB AZ Sint Palfijn Gent ter beschikking gesteld.

“ Alle 80 bewoners worden na elkaar gevaccineerd. Vervolgens worden zij door personeelsleden begeleid naar de cafetaria waar ze in hun vaste bubbel samen eten en kunnen napraten over deze bijzondere dag. Het woonzorgcentrum kiest bewust voor deze activiteit omdat het personeel zo de bewoners in groep kan monitoren. Indien een bewoner slecht reageert op het vaccin, is er op deze manier meteen medische bijstand.”