Creatief in je kot

Bennie
0 reactie(s)
Creatief in coronatijden Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Een van de neveneffecten van “Blijfinuwkot” is dat we heel wat vrije tijd hebben. Tijd die door velen ook creatief besteed wordt. We bezochten de sociale media en ontdekten heel wat leuks.

Eerder deze week werden de ”lockdown light” maatregelen (nog even) verlengd. Heel wat mensen zitten noodgedwongen thuis en gaan dan maar creatief aan de slag. Sociale media zijn vandaag het platform om met mekaar te communiceren en zo de verveling tegen te gaan. En dat levert veel moois en grappigs op.

Warme boodschap voor de leerlingen

Het internet is tegenwoordig ook het ideale medium om boodschappen te verspreiden. Leerkrachten en personeel van GBS Lochristi lieten zich niet onbetuigd en maakten een erg mooi filmpje voor hun leerlingen. Els Naudts nam het initiatief, maakte een zin met 47 woorden en vroeg aan alle medewerkers om een foto te nemen met hun woord.  Haar partner Thierry monteerde die afbeeldingen en plaatste er met “Don’t Worry About The Thing” van Bob Marley een leuk muziekje onder.

“Hallo lieve vriendjes allemaal, de juffen en meesters van GBS Lochristi missen jullie heel heel heel erg veel. Daarom sturen we jullie een warme virtuele knuffel en een hele dikke zoen vanuit ons kot. Hopelijk zien we elkaar snel op school terug. Groetjes.”

GBS Beervelde maakte een gelijkaardig filmpje met ook een heel erg warme boodschap. Erg mooi!

Challenge “De langste plakker wint een pint”?

Vooral voor de kinderen en de jeugd is deze “ophokplicht” erg moeilijk. Zij zijn, van nature uit, nog erg actief en competitief. En dus is het niet verwonderlijk dat er heel wat “challenges” circuleren op de sociale media. Chiro Lochristi lanceerde deze morgen op instagram al de 19de opdracht voor zijn leden. En bij JH Lodejo loopt momenteel de “Choco Challenge”. Zij roepen iedereen op om een boterham met choco te plakken in het gezicht van een huisgenoot, dit te filmen en het resultaat vervolgens te delen.

Filmpjes mogen gepost worden op het eigen facebookprofiel of op instagram. Op facebook dienen 3 # gebruikt, namelijk #jeugdhuislodejo #delangsteplakkerwinteenpintje #chocochallenge. Gevraagd wort om ook @jeugdhuislodejo te vermelden. Op dit moment zijn er al een tiental inzendingen. Deelnemen kan tot 30 april en de winnaar heeft recht op een gratis pint. Al lijkt ons een grote pot choco hier een meer aangewezen prijs.

Mopjes

Heel wat tijd ook voor grapjes op de sociale media. Veelal corona-gerelateerd uiteraard. Van bloedgroep “A-peritief” over het “Würst-Käse” scenario in Duitsland tot aan de “Finnish line” in Scandinavië. U ontdekt het allemaal in onze afbeeldingen (klikken op de foto’s om ze te vergroten).

Creatief ondernemerschap

Ook voor de (lokale) ondernemers en bedrijven is deze lockdown een hele beproeving. Velen onder hen moesten hun zaak noodgedwongen tijdelijk sluiten of krijgen – zoals de sierteeltsector – hun producten nauwelijks nog verkocht.
Toch bewijzen ook zij hun creativiteit in deze coronatijden. Bert en Evelien van Figurello nemen – sinds de start van de lockdown – 2 maal per week een “Figu Good Feeling”-filmpje op. Een workout voor de hele familie, om fit te blijven, gefilmd met de smartphone op een statief. Hun 8ste workout deden ze net voor het Paasweekend, en dus was zelfs de outfit aangepast. De filmpjes zijn te bekijkenop de facebook-pagina van “Figurello Slank-fit-mooi” of op het YouTube-kanaal van Bert FiguCoach.

Haar knippen kan je moeilijk vanop afstand. Dus is het nog even wachten tot de kappers terug hun klanten mogen bedienen. Maar dat je zelfs dat kan verpakken in een leuke “post” bewijst het personeel van kapsalons Pascal. Zij maakten een fotocollage met de boodschap “Wij blijven thuis voor jullie, bewaren jullie je haar voor ons? “

Tableau Vivant

Sylvie Overfeldt – ooit schreef ze stukjes voor Lochristinaar – gaat dan weer de kunstzinnige toer op. Onder het motto “nu we niet meer naar het museum mogen, breng ik het museum naar u toe” post ze geregeld een “tableau vivant” op haar facebook-pagina. Een filmpje waarin ze op grappige wijze een meesterwerk uit de schilderkunst uitbeeldt.  Onder meer “De Schreeuw” van Edvard Munch, het lam uit “Het lam Gods” van de gebroeders Van Eyck en “Le fils de l’homme” van Margritte passeerden al de revue. Maar hier tonen we u “Het meisje met de parel” van Johannes Vermeer, kunstwerk waarvoor Sylvie het laatste stukje wc-papier gebruikte. Te bekijken op het FB-profiel van Sylvie of – sinds gisteren – op haar YouTube-kanaal “Mei Shu”.

Muziek in tijden van Corona

Humor en muziek en dan is “Die Verdammte Spielerei” nooit veraf. Een van hun succesnummers tijdens hun straatoptredens is steevast “Ramona”. Het lag voor de hand om van deze song een coronaversie te maken. Ook hier speelden de muzikanten allemaal in “hun eigen kot” en werden de filmpjes in een mozaïek gemonteerd.
 

#Blijfinuwkot

Eindigen doen we dan met een serieuze boodschap in een ludieke verpakking. Het geluidshuis maakt normaal gezien luisterspelen voor kinderen en verkoopt die ook online. Zij brachten de Raad van Vlaanderen” - de (on)rechtvaardige rechters uit hun hoorspel “Johanna en Het Gravensteen” – terug tot leven om de kinderen opnieuw van advies te voorzien. Zeker nog actueel tot 3 mei!