Crowdfunding voor Loots muzikaal talent Obe Vermeulen

Bennie
1 reactie(s)
Obe Vermeulen Crowdfunding © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Obe Vermeulen studeert compositie aan het Conservatorium Gent. Onlangs schreef hij zijn eerste volwaardige soundtrack. Recent componeerde hij 14 cadenzas die binnenkort opgenomen worden. Het nodige geld zamelt hij in via een crowdfunding.

Muziek zit in de genen bij de familie Vermeulen. Peter en zijn beide zonen - de tweeling Seppe en Obe – spelen alle drie bij Bluesy Muloosy.  “Pépé” Etienne Vermeulen (77) is al vele jaren de duivel-doet-al van de harmonie “Willen is Kunnen”, waar ook Seppe en Obe actief waren. In 2019 schitterde Obe nog als Lord Farquad in de musical “Shrek” die de muziekschool toen opvoerde, Seppe maakte toen deel uit van het orkest.
Obe Vermeulen Crowdfunding © Bennie Vanderpiete
Obe, muzikaal talent

Maar voor Obe (19) is muziek meer dan enkel een hobby. In 2019 was hij de eerste leerling die aan het Lemmensinstituut in Leuven (kunsthumaniora) afstudeerde in de nieuwe richting compositie. Het Koninklijk Conservatorium Gent was een volgende - logische - stap. Daar is hij één van de studenten van o.m. Dirk Brossé in de richting “compositie”. Na de 3 bachelor jaren – Obe is momenteel halverwege - volgen er nog 2 jaren masteropleiding. Sinds 2020 volgt deze muzikale duizendpoot ook nog een opleiding “directie” bij Bart Picqueur.
Daarnaast bespeelt Obe geregeld ook zelf de piano en de saxofoon. En dat is iets wat hij vooral in zijn vrije tijd doet het bij het GUHO (Gents universitair harmonieorkest), de Koninklijke muziekmaatschappij De Neerschelde, bij de band “Brass Party” en – zoals eerder vermeld bij - Bluesy Muloosy.

Obe Vermeulen Crowdfunding © Bennie Vanderpiete

Composities

Ondertussen heeft Obe al enkele composities achter zijn naam. Hij richt zich voornamelijk op kunst-, concert- en... filmmuziek. De voorbije zomer realiseerden de studenten film, productie en muziek van het KASK de kortfilm “The Long Expected”. Onze youngster schreef de muziek, zijn eerste volwaardige soundtrack. Ten gevolge van de coronamaatregelen moesten de opnames in kleine groepjes gebeuren: maximum 4 personen in de studio en de zang werd later toegevoegd door een zangeres in Macedonië.
Eerder deze maand nam Obe een werk op met het Antwerp Symphony Orchestra, o.l.v. Wim Henderickx. Dit alles werd gefilmd en de opname zal met de nodige beelden van de realisatie, op 16 april te zien zijn op de nieuwe cultuurzender Podium 19. Nu al met stip aanduiden in de agenda. Op dit moment werkt onze student compositie samen met het ensemble I Solisti voor de muziek bij een komische kortfilm.

Obe Vermeulen Crowdfunding © Bennie Vanderpiete

14 Cadenzas

Maar Obe componeert niet alleen voor orkesten en ensembles, hij schrijft ook solo werken. Tijdens de voorbije lockdown zette hij 14 cadenzas voor blaas- en strijkinstrumenten op toon.
Een cadenza is eigenlijk een virtuoze solopassage, vaak gebruikt op het einde van het eerste gedeelte van een concerto. Maar de cadenzas die Obe componeerde staan op zichzelf. Hoewel alles gedetailleerd genoteerd is, heeft de uitvoerder ruimte voor interpretatie. In elke cadenza zit er een ritmische drive en komen er verschillende motieven en melodieën naar voor. Enkele werken bevatten zelfs theatrale elementen. 

Opname in april

Die 14 cadenzas worden in april opgenomen met professionele muzikanten. De opnames zullen trouwens ook gefilmd worden.
“Ik heb voor muzikanten gekozen waarmee ik rechtstreeks of onrechtstreeks een link heb. Inge Smedts (Cultuurlaureaat Lochristi 2015 en waarnemend directeur Kunstacademie Ter Beuken) zal de fluitwerken voor haar rekening nemen. Als 13-jarige muzikant mocht ik haar – samen met de harmonie “Willen is Kunnen” - al eens begeleiden tijdens een 11 juliviering. Ik ben erg blij dat zij toegezegd heeft.

Met Marc Tooten (altviool) en Stijn Saveniers (cello) van het HERMESensemble werkte ik al tweemaal samen. Zij speelden mijn allereerste compositie: “Dulce et Decorum est”. Dat wordt dus een fijn weerzien. Ook enkele medestudenten van het conservatorium werken mee: Aaron Van de Winckel op basklarinet, Ward Dierick op trompet en Cedric van Hof op trombone.

Verder zijn er nog muzikanten uit de symfonische wereld, uit brassbands en harmonieën … een hele diverse groep van muzikanten dus” vertelt Obe ons.

Crowdfunding

Professionele muzikanten, studio’s huren en technici betalen, het kost allemaal behoorlijk wat geld. En de cultuursector heeft het al zwaar te verduren gehad tijdens de coronacrisis. Dus besloot Obe om zijn project te financieren via een crowdfunding. Hij wil 2.800 euro ophalen en moet dan zelf nog de technici betalen. Slaagt hij erin om meer op te halen, kan hij ook nog een beetje van die kosten recupereren. Op dit ogenblik staat de teller op 2.073 euro of 74% van het minimumbedrag.

Wie Obe wil helpen kan dit tot 3 maart via kickstarter. Steunen kan je met een bedrag naar keuze en afhankelijk van hoeveel je doneert krijg je er ook een en ander voor terug. Wie bv. een bedrag tussen 30 en 40 euro schenkt, krijgt behalve een bedankingsmail ook toegang tot de opgenomen video’s en ontvangt de muziek als digitaal album. Geef je meer dan 40 euro, krijg je de muziek ook op USB-kaart. Dit zijn slechts 2 voorbeelden uit een hele serie mogelijke formules. Betalen kan online met Visa of Mastercard en enkel als Obe erin slaagt om een bedrag van 2.800 euro op te halen, wordt u schenking afgeboekt.

En nu, vlug doorklikken naar kickstarter en dit Loots muzikaal talent steunen. Wie weet zit u dan binnen afzienbare tijd in de bioscoop en verschijnt er in de aftiteling in grote letters
 

 “Music by     OBE VERMEULEN”
 

Rechtstreekse link kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/obevermeulen/cadenzas-for-solo-instruments-audio-video-recording?ref=discovery&term=obe%20vermeulen

 

Wie al eens werk van Obe wil beluisteren, die vindt onder dit artikel al een stukje van de soundtrack van “The Long Expected”. Veel luisterplezier