Cultuurlaureaat 2020: carrièreprijs voor Hans Kitslaar en Anne-Marie Van Pachterbeke

Bennie
0 reactie(s)
Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Vanaf 2020 worden in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt: de cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. Deze avond maakte de cultuurdienst bekend dat de carrièreprijs toegekend wordt aan Hans Kitslaar (+) en Anne-Marie Van Pachterbeke.

Normaal gezien zouden de cultuurlaureaatprijzen 2020 uitgereikt worden tijdens een plechtig moment in het nieuwe complex Uyttenhove. Dat is in deze coronatijden niet mogelijk en daarom worden de verschillende laureaten dit weekend - elk op een verschillende dag - bekendgemaakt. Voor de carrièreprijs ging het uiteindelijk tussen Evarist Ganzelever, Luc Segers en Hans Kitslaar en Anne Marie Van Pachterbeke. De cultuurraad kende de carrièreprijs 2020 toe aan Hans en Anne-Marie.

Hans en Anne-Marie

Hans en Anne-Marie verhuisden 24 jaar geleden naar Lochristi. Nadat ze eerst samen in een loft in Patershol gewoond hadden, verlangden ze naar rust en landelijkheid. Ze kochten een oud boerderijtje in de Hoekskensstraat in Lochristi en bouwden het om tot een artistieke oase.

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Hans had er zijn atelier waar hij in alle rust kon werken. Hij was vooral bekend voor de manier waarop hij bloemen afbeeldde, maar was ook een fervent portret- en dierenschilder. Hij tekende en schilderde ook heel wat Zaffelaarse figuren, o.m. “Lowietje”. Hans had een unieke stijl - doorweven met romantiek, lyriek en poëzie - en een fluweelzachte luministische penseeltoets. Door het samenleven met Hans groeide Anne-Maries’s passie voor kunst. En ze bouwden éénmaal per jaar hun huis, het atelier en de schitterende tuin om tot een grote expositieruimte. Die exposities deden Hans en Anne-Marie meestal met één of meerdere gekende gastkunstenaars, veelal uit hun kennissenkring. Toen Anne-Marie in 2014 hoorde dat dat “De Latemse Galerij” vrijkwam, realiseerde ze een meisjesdroom. En daar organiseert ze sindsdien ook tentoonstellingen. Hans Kitslaar overleed op 15 mei 2020. Hij werd 75 jaar oud.

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Anne-Marie, proficiat! Was je verrast toen de cultuurdienst je belde?

Eerlijk gezegd, ik vond het sympathiek dat we bij de 15 genomineerden hoorden maar dichtte ons geen kansen toe. De generatie waar Hans en ik toe behoren is digitaal niet zo onderlegd en minder vertrouwd met het internet en “social media”.
Het artikel over ons heb ik toch maar gedeeld op facebook en ik was verwonderd over de vele positieve reacties. De carrièreprijs die we nu krijgen is een zeer aangename verrassing en voelt toch een beetje vreemd. Het is nog maar 6 maanden geleden dat ik Hans verloor. Ik ben geen weduwe die wekenlang zit te huilen, ten slotte was Hans al geruime tijd ziek. Toen hij 70 jaar oud was, zei hij plots “ik ga niet meer in mijn atelier staan” en is hij gestopt met werken. De laatste 2 jaren is het dan echt bergaf gegaan met hem.  

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Wat zou Hans gezegd hebben van deze prijs?

Hans was niet zo bezig met prijzen en huldigingen. Dikwijls moeten kunstenaars zelf solliciteren of zich kandidaat stellen om mee te dingen naar een prijs. Dat heeft hij nooit gedaan.
Maar hij zou ongetwijfeld fier geweest zijn met deze carrièreprijs. Zonder dat het superbelangrijk zou geweest zijn. De erkenning van het publiek, dat was wat écht telde voor hem. Als bv. mensen hem na enkele jaren kwam vertellen dat ze nog steeds zo blij waren met het schilderij dat ze gekocht hadden. Hans was ook een zeer rustige, ingetogen man. Hij zou nooit rondgebazuind hebben dat hij een prijs gekregen had.

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Welke plannen heb jij voor de nabije toekomst Anne-Marie?

Deze winter wordt het atelier van Hans helemaal geschilderd en het wordt in toekomst gebruikt als expositieruimte. Ik ga nog verder doen met de galerij in Latem, maar ga vooral hier verder werken. Er komen terug exposities met onze “vaste gastkunstenaars” en ik wil ook iets gaan doen voor “het jong geweld” in onze gemeente. Er zijn een aantal kunstenaars in Lochristi die ik volg en die ik graag een stapje vooruit zou helpen. Denk maar aan ZUZ of Hans Van Hilst. Ik houd van de bizarre objecten die Hans maakt.

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Hoe beoordeel jij Lochristi op het vlak van cultuur?
 
Ik begroet het initiatief van de cultuurraad m.b.t. de verkiezing van de cultuurlaureaat. En ik heb ook de indruk dat er op de cultuurdienst een aantal jonge, gedreven, mensen actief bezig zijn.
Verder ben ik benieuwd wat het nieuwe complex “Uyttenhove” zal betekenen voor het cultureel leven. Maar toch is er heel wat ruimte voor verbetering.
In onze gemeente is er heel wat talent, dat zie je al aan de shortlist met 15 genomineerden. Zij verdienen het om gesteund te worden. Maar men mag de professionele kunstenaars niet vergeten. Ook zij moeten gesteund worden. Men zou ook eens kunnen uitpakken met een tentoonstelling van een gerenommeerd kunstenaar van buiten de gemeentegrenzen. Of ergens een kunstwerk plaatsen van een “grote naam”. Lochristi zou zo cultuur op een ander niveau in een goed daglicht stellen.  

Carrièreprijs 2020 Lochristi Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

Als we Anne-Marie voorstellen om nog een foto te nemen bij een schilderij, kiest ze voor een van de portretten die Hans schilderde van “Lowieke” uit Zaffelare. Misschien waren de portretten van Hans nog mooier dan de bloemen die hij schilderde? Anne-Marie, we kijken al uit naar de volgende tentoonstelling in de Hoekskensstraat!