Cultuurlaureaat 2022: de familie Crommelinck in de schijnwerpers

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Vandaag is dat de familie Crommelinck, die cultuur erg hoog in het vaandel draagt.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie van de 11 genomineerde families op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt. Vandaag stellen we u de familie Crommelinck voor. Deze familie heeft niet alleen cultuur in de genen, ze ademt cultuur! Of zoals Simon Neyt, directeur van de muziekschool Lochristi en partner van de jongste dochter van de familie Crommelinck, het verwoordde:

“De familie Crommelinck is een zeer straffe familie waar cultuur een dagelijks deel is van het leven. De ouders Dirk en Ann hebben beiden voor cultuurminnend Lochristi al heel wat betekend. Ze geven met hun drie cultureel actieve dochters het vaandel ook succesvol door. Ik ben heel trots dat ik hier ook deel van mag uitmaken.

We stellen u de familie voor.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Evy Van Houcke

Dirk en Ann

Dirk Crommelinck (61) kreeg cultuur met paplepel mee via zijn papa (semiprofessioneel acteur en regisseur) en zijn mama (speelde piano en dirigeerde twee koren). Zelf startte hij als 9-jarige met voordrachtwedstrijden en stond voor het eerst op de toneelscène met 13 jaar. Op het vlak van theater leerde hij alles van zijn vader en op latere leeftijd volgde hij nog een aantal workshops rondom alle theaterfacetten. Dirk is nu werkzaam in het professionele theater als medewerker publiekswerking bij NTGent. Daar geeft hij theaterworkshops, geeft rondleidingen achter de schermen en begeleidt o.a. schoolprojecten. In zijn vrije tijd is hij hobbymatig (erg succesvol) actief als regisseur en acteur, voornamelijk bij Theater de WAANzin. Voor de Muziekschool Lochristi regisseerde hij tot nu toe 4 musicals, o.m. de productie “Shrek” waar dochter Debbie de choreografie voor haar rekening nam. Dirk speelde ook al poëzieavonden, schreef columns voor Nummer 9080 en zingt in diverse koren. Verder schreef hij teksten voor muziekavonden met o.a. de Harmonie “Willen is Kunnen” en onlangs voor de bachelorafstudeerproef “Enigma” van Obe Vermeulen. Dirk heeft ondertussen 157 theaterproducties op zijn palmares staan. In augustus 2021 mocht hij, als regisseur, met de productie Dekalog 10, België vertegenwoordigen op Le Mondial du Théâtre in Monaco. Dat is zowat de “Olympische spelen van het amateurtoneel”. Simon Wulles, de partner van dochter Debbie, speelde ook mee in dit (Engelstalig) stuk.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Fam Crommelinck

Ann De Wit (61), de echtgenote van Dirk, is leerkracht Nederlands-Engels aan het Nieuwen Bosch humaniora in Gent. Als kind ging Ann naar de muziekschool, maar de echte cultuurmicrobe kreeg ze pas toen ze Dirk leerde kennen tijdens hun studies Germaanse filologie. Ondertussen heeft ze gezongen in 3 verschillende koren (o.m. de koren Vokaalo en Vokamando in Lochristi) en werkte aan heel wat toneelvoorstellingen mee, voor of achter, de schermen.  Als leerkracht organiseert ze bijna elk schooljaar een culturele activiteit: van kleine poëtische optredens tot grote musicals met meer dan 100 leerlingen (in NTGent en de Capitole).  In 2006 bracht Ann een eerste boek uit “Waarom juist jij”, dat ook in de VS uitgebracht werd.  Toevallig ontdekte ze 280 geheime brieven van haar grootvader die als beroepsmilitair tijdens WO II 5 jaar krijgsgevangene in Polen was. Die brieven verwerkt ze nu in een non-fictieboek. Dirk en Ann hebben 3 dochters: Debbie, Lien en Jelke.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Bennie Vanderpiete
 
Debbie en Simon Wullens

Debbie (36) is de oudste dochter van Dirk en Ann. Haar eerste pasjes op het toneel deed ze als 5-jarige bij Rederijkerskamer Marien Theeren. Daarna ging ze naar de muziekschool Lochristi, zong in een koor Furiant, volgde een dansopleiding bij Il Cigno en speelde mee in jongerenproducties. Na haar middelbare studies trok ze naar het Conservatorium Brussel waar ze in 2008 afstudeerde. Debbie kon onmiddellijk aan de slag bij theater en televisie, speelde Chanel in de jeugdserie “Amika” en kreeg gastrollen in “Rox”, “Familie”, “Thuis”, “Patrouille Linkeroever”, “De infiltrant” en “Campus 12”. Ondertussen is Debbie zakelijk en artistiek leider van haar eigen gezelschap TG de LINK. Daarnaast regisseert ze vaak bij amateurgezelschappen, maakt choreo’s voor musicals, geeft les aan de kunstacademie Eeklo, werkt als theaterdocent bij NTGent en organiseert theaterworkshops.
Debbie richtte destijds, samen met Bert Verbeke, de musicalafdeling van de muziekschool Lochristi op. Zelf danste ze mee in de productie “Fame” en stond in voor de choreografie van “The Wiz”, “Footloose” en “Shrek”.
Recent kwam Debbie nog in het nieuws met de “But I said no no no”. Een voorstelling van TG de Link rond het leven van Amy Winehouse. Die voorstelling met ook Leen Dendievel en Bert Verbeke had een aantal uitverkochte try-outs tijdens de Gentse Feesten. De productie gaat op 10 oktober e.k. in première, gevolgd door een tournee in oktober en november 2022 en ook volgend jaar in oktober en november 2023.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Evy Van Houcke

Simon Wullens (43), de partner van Debbie, is sinds 2002 professioneel actief binnen de audiovisuele wereld op gebied van filmproductie, bioscoopexploitatie en distributie van tv-series en films. Als distributeur zette hij GIRL (de film van Lukas Dhont) in de markt en hoopt en binnenkort hetzelfde te doen met CLOSE (de 2de film van Lukas Dhont en winnaar van de Grand Prix in Cannes). Simon is ook lid van de Gentse amateur theatervereniging TRAC waar hij niet enkel speelt maar ook zelf een theaterstuk schreef. Hij mocht als acteur in de zomer van 2021, samen met Dirk, naar Le Mondial du Théâtre in Monaco.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Fam Crommelinck

Lien en haar zoontje Jannes

De 34-jarige Lien is werkzaam aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge waar ze gedrags- en cultuurwetenschappen onderwijst en leerlingenbegeleidster is. Al van jongs af werd ook Lien door haar ouders meegenomen naar het theater. Als kind volgde ze les op de muziekschool Lochristi en speelde toen keyboard. Jazzdans deed ze 11 jaar lang bij dansschool Il Cigno in Merelbeke. In 2004 danste ze mee in de musical “Fame” van de muziekschool, waar Debbie toen de choreografie deed. 8 jaar later speelde ze Anita in de musical “West Side Story” van Arte Musicale. Nu zingt Lien bij Furiosa, het dameskoor van Arte Musicale en gaat haar derde jaar drumles aanvatten. Verder speelt ze sporadisch toneel bij Theater De Waanzin.

Jannes (7) werd al als kleuter meegenomen naar het (kleuter-)toneel en krijgt sinds kort kleine voorsmaakjes van het “grote” theater. Hij toonde van heel jonge leeftijd muzikaal talent, volgt les aan de muziekacademie De Kunstbrug in Mariakerke en zingt in het kinderkoor Furiakids van vzw Arte Musicale. In mei nam hij voor het eerst deel aan een optreden van het kinderkoor. 

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Fam Crommelinck

Jelke en Simon Neyt

Jelke (30) is de jongste van de 3 Crommelinck-dochters. Ze was pas 6 jaar toen ze dansles nam, wat ze 10 jaar lang zou doen. Uiteraard ging ook zij naar de muziekschool Lochristi, leerde o.m. gitaar spelen en (een klein beetje) piano, en speelde mee in alle musicalproducties.
Na haar middelbare studies trok Debby naar het RITCS en ging daarna aan de slag als figuratiebegeleider, 2de regieassistent en kinderbegeleider bij enkele series en films (o.a. De twaalf, De dag, De infiltrant, Renesse…). Sinds 3 jaar is ze werkzaam als actief als kinderbegeleider bij Studio 100. Ze zorgt ervoor dat de kindjes in de juiste kleren en op de juiste plaats op de scene komen. Tijdens het repetitieproces helpt ze de kinderen om de musical in te studeren, o.m. voor de spektakelmusicals ’40-’45 en “Daens”. Zowat 15 jaar geleden sloot Jelke aan bij het dameskoor Furiosa. Ze begon in het kinderkoor, groeide door naar het dameskoor waar ze de 2de sopraan zingt en werd ondertussen ook voorzitster van het gezelschap. Recent mocht Furiosa deelnemen aan The World Choir games en behaalde er maar liefst 2 gouden medailles. Tot een jaar geleden gaf Jelke ook de lessen “drama” aan de musicalrichting van Muziekschool Lochristi.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Bennie Vanderpiete

Simon Neyt (40) is de partner van Jelke. Sinds zijn 12de levensjaar zingt hij in koren. Op 16-jarige leeftijd begon hij in de muziekschool Lochristi met het onderwijzen van notenleer. Zes jaar later kwam daar pianoles bij. Ondertussen werd hij directeur van de muziekscholen Lochristi en De Pinte. Wie onze bijdragen over de cultuurlaureaten volgde, zal vastgesteld hebben die muziekscholen echt wel kweekvijvers voor cultureel talent zijn.
Als pianist is Simon Neyt verbonden aan het jongerenkoor sk'Bam en koor Malaika. Als vocal coach tenslotte bereidt hij met een groep jongeren op tweejaarlijkse basis een musicalproject voor. In ’22- ‘23 wordt dit in Erasmus De Pinte.

Stemmen voor de familie Crommelinck kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat - Fam Crommelinck - © Bennie Vanderpiete

Foto's © Evy Van Houcke (ter beschikking gesteld door Fam Crommelinck) , Fam Crommelinck en Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven