Cultuurlaureaat 2022: Jurgen en Wienke van Semper Pie

Bennie
1 reactie(s)
Cultuurlaureaat - Fam Van Bouchaute © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © BennieVanderpiete

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Vandaag zijn dat, vader en dochter, Jurgen en Wienke Van Bouchaute.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd.  Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 culturele families voor. Na eerder drie vader-zoon combinaties zijn dat deze keer Jurgen Van Bouchaute en zijn dochter Wienke. Het muzikale duo dat u kent als Semper Pie. 

Cultuurlaureaat - Fam Van Bouchaute © Bennie Vanderpiete

Jurgen Van Bouchaute

Willy Van Bouchaute, de vader van Jurgen, was in de jaren ’70 een gekend muzikant en speelde gitaar bij The Garnets. De oom van Jurgen, Jean Claude Couliez, stond mee aan de wieg van de
Garnets. Hij speelde drums, net als zijn vader (en de grootvader van Jurgen) Victor Couliez.

Jurgen mocht van jongsaf mee ”on tour” om te helpen bij het opstellen van de instrumenten.
Zo groeide beetje bij beetje de interesse om zelf gitaar te leren spelen. Waar hij als 16-jarige als autodidact me startte en later nog enkele workshops volgde. Jurgen speelde in verschillende bands en speelde al samen met o.m. Marc Malyster en Georges Bracke, Kurt Burgelman, zijn neef Dave Couliez en Christophe Versaevel (o.m. bij Sycamore Momma en Chris Corn and God’s Comics).
Beroepsmatig is Jurgen (50) software engineer bij een bedrijf dat de technologie en de software ontwikkelt waarmee reizen geboekt worden. De kans is dus groot dat u er al eens gebruik van maakte.

Cultuurlaureaat - Fam Van Bouchaute © Bennie Vanderpiete

Wienke Van Bouchaute

Wienke (20) is de jongste dochter van Jurgen en zijn echtgenote Katleen. Ze volgde enkele jaren notenleer aan de muziekschool Lochristi, samen met “samenzang en samenspel”. En daar kwam zingen ook aan bod. In 2019 werd Wienke gekozen om de rol van Donkey te spelen in de musical Shrek, een productie van de muziekschool Lochristi n.a.v. hun 30-jarig bestaan.
Maar haar muzikaal talent kwam al vroeger aan de oppervlakte. In 2012 gaven de Garnets in Beervelde een reünieconcert n.a.v. 85 jaar Feestpaleis.  Wienke - ze was toen 10 jaar en volgde al 2 jaar drumles – mocht achter het slagwerk plaatsnemen voor het nummer “The Air that I Breathe”, een cover van The Hollies. Het was een van de hoogtepunten van de avond. Ook Jurgen speelde die avond mee. En vader en dochter zouden dit nog eens overdoen bij de 2 laatste reünieconcerten van The Garnets in 2014 (Picasso Village) en 2017 (De Zaffelaarse Belevenissen).

Wienke begint aan haar 3de jaar industrieel ingenieur biochemie en biotechnologie aan de UGent. Daarna hoopt ze nog een master “Space Studies” te volgen om zich dan later te kunnen toeleggen op “Bio Engeneering” in de ruimte. 

Cultuurlaureaat - Fam Van Bouchaute © Bennie Vanderpiete

Semper Pie

In 2015 groeit in het gezin Van Bouchaute het idee om een eigen groepje op te richten en 2 jaar later vormen Jurgen en Wienke “Semper Pie”. Als muzikaal duo brengen ze ondertussen al 5 jaar akoestische versies van Engelstalige pop- en rocknummers, vaak stevig maar soms ook “sweet als pie”. Daarbij speelt Jurgen gitaar en Wienke zingt, drumt, speelt ukelele of neemt plaats achter de keyboards. 

In 2019 wordt Semper Pie gevraagd om op te treden tijdens “Lochristi zingt... buiten”, het gezinsfestival dat georganiseerd werd n.a.v. de Vlaamse feestdag. Semper Pie speelde toen een volledig Nederlandstalige set. Daarbij ook “Boze Wolven” van Gorki. Het is vandaag het enige Vlaamse nummer op hun playlist.

“We brengen voorlopig enkel covers” aldus Jurgen en Wienke. “Eigen nummers componeren zou muzikaal nog wel lukken, maar goede songteksten schrijven is moeilijk en zeer tijdrovend. Wienke combineert Semper Pie met haar studies. De tijd die beschikbaar is besteden we dan liever aan liveoptredens, zoals tijdens de Gentse Feesten op de Korenmarkt (in 2019 en 2022) en het Veerleplein (2022). We denken er wel over na om te starten met een bijkomende formule waarbij we optreden met extra begeleiding, zoals een bassist en een drummer.”

Stemmen voor Jurgen en Wienke kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat - Fam Van Bouchaute © Bennie Vanderpiete