Cultuurlaureaat 2022: muziek in de genen bij Familie De Porre

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat. Stemmen kan sinds vorige week maandag. Vandaag stellen we u de familie De Porre voor. Meer muziek vind je niet in één gezin.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd. Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel “Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen u de 11 genomineerden voor en deze keer is dat de familie De Porre.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Optreden Place de l’Azalée

Een muziekgroep waarvan alle leden tot hetzelfde gezin behoren, kom je niet iedere dag tegen. Het samenspel van de familie De Porre op de Place de l’Azalée in Zeveneken (op 20 en 21 mei 2017) werd door velen gesmaakt. Lochristinaar.com ging toen spreken met mama Lut Dresselaers. Het leverde een verhaal op over muzikale genen, een diepgewortelde passie voor het creatieve en een sterke familieband. En wie weet vormde dat misschien wel mee de aanleiding voor een familie-editie van de cultuurlaureaat?

Een jeugd vol muziek

Ik kom uit een groot gezin”, aldus Lut. “We waren thuis met 11 kinderen. Mijn ouders, die de dameskledingzaak “Sint-Janneke” in Turnhout runden, wisten dus best wat te doen. Maar dit weerhield mijn vader er niet van om aan zijn muzikale weg te timmeren. Hij was een doorwinterde muzikant, die samen met zijn Brassband “Amor” nog heeft opgetreden op de expo van 1958. Het was zijn levenswerk om al zijn kinderen op een actieve manier kennis te laten maken met muziek. Hij liet iedereen minstens één instrument bespelen. Ik begon met piano maar stapte nadien over naar fluit en viool. Vooral dit laatste instrument was niet echt mijn keuze maar omwille van een makkelijker samenspel in het orkest legde ik mij hier ook volledig op toe. Samen vormden we het “familieorkest Dresselaers” dat vader dirigeerde. Ik zal mijn vader altijd dankbaar blijven omdat hij mij de liefde voor muziek heeft bijgebracht. Het werd de “rode draad” in mijn leven. “

Op eigen creatieve benen

“Ik ontmoette mijn man Wim De Porre op een volksdansstage. Hij was een gepassioneerd volksdanser. Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat de muziek ons samenbracht. Na ons huwelijk verhuisden we naar Ledeberg en in 1989 naar Lochristi. Ik bleef op een gedreven manier met muziek omgaan maar kon me ook uitleven in een andere passie: het ontwerpen en maken van kleding. Na verloop van tijd besloot ik nog een andere droom te verwezenlijken: kleuterjuf worden. Uiteraard maakte muziek hier deel van uit.”

Cultuurlaureaat 2022 - © Fam De Porre

De ouders

Lut (65) werd dus kleuterleidster en werkte ook als zorgleerkracht bij VBS St-Jozef. Sinds bijna 2 jaar is ze met pensioen maar gaat af en toe nog een handje helpen. Daarnaast geeft ze soms muziek- en theaterkampjes (crea, muziek, zang en dans) en organiseert ateliers voor kinderen. Verder maakt ze deel uit van het Spaanstalige koor Los Aceitunas en het koor Volcamando. En in dat laatste koor zingt ook Wim (65) sinds een 3-tal jaren als bas. Voor het opreden van de familie De Porre in 2017, trad Wim uit zijn comfortzone en begeleidde de familie op het slagwerk. Sindsdien volgt hij al 4 jaar een opleiding drum, eerst 2 jaar in de muziekschool Lochristi en daarna al 2 jaar in het Popcollege in Oostakker. Wim (65) was eerst een 10-tal jaren verpleegkundige en ging dan aan de slag als vertegenwoordiger in medisch materiaal maar is intussen ook al met pensioen.

Een leven vol muzikale kinderen

“Ik heb nooit getwijfeld dat ik onze kinderen ook zou laten kennismaken met muziek en hen zou stimuleren in het “creatief zijn” vertelt Lut. “Van jong af dompelden mijn man en ik hen spelenderwijs onder in de magische wereld van ritme en muziek. Alle vier bleken ze te beschikken over die bijzondere “muzikale genen”. Geen wonder dat ze – ieder op eigen wijze – al fantastische projecten gerealiseerd hebben.

Cultuurlaureaat 2022 - © Fam De Porre

Lore (37) studeerde piano en altblokfluit in de muziekschool Lochristi. Later, als student, leerde ze accordeon spelen aan de muziekacademie Gent. Gedurende een tweetal jaren maakte ze deel uit van de “De Bevlekte Ontvangenis”, de theaterfanfare uit Zaffelare. Lore is leerkracht lichamelijk opvoeding in de basisschool “Het klimrek” in Gent.

Cultuurlaureaat 2022 - © Fam De Porre

Dries, met zijn 36 lentes de oudste zoon van het gezin, werkt bij het softwarebedrijf Teamleader nv.  Hij studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium, had hoofdrollen in verschillende musicals (o.m. “Jesus Christ Superstar” van het Faluintjestheater, “Jungle Book” van het Event-team en enkele rollen in de producties van de muziekschool Lochristi) en maakte deel uit van verscheidene bands. Nu ligt zijn focus op de coverband Dhont & the Hitman waar hij leadgitarist is.

Cultuurlaureaat 2022 - © Fam De Porre

Wannes (34) is een beetje het buitenbeetje van de familie. Hij leerde drum en saxofoon spelen aan de muziekschool Lochristi. Hij volgde er ook de richting musical waar dans uiteraard belangrijk was en speelde mee in de musical “Fame”. Na 2 jaar ASO ging hij naar de kunsthumaniora aan de Ottogracht/Gent. Daar werden zijn danskriebels nog meer aangewakkerd en als 18-jarige trok hij naar de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten, richting moderne theaterdans. Dans was niet enkel een passie, het werd zijn beroep. Dankzij zijn talent en zijn gedrevenheid slaagde hij erin om een vaste plaats te bemachtigen bij verschillende professionele dansgroepen in Amsterdam. Het CV van Wannes oogt nu al heel indrukwekkend.

Cultuurlaureaat 2022 - © Fam De Porre

Fien (31) leerde viool spelen aan de muziekschool Lochristi en zong er in het kinderkoor. In 2009 mocht ze Dorothy vertolken in de “The Wiz”, de musicalproductie n.a.v. het 20-jarig jubileum van de school. Tijdens haar universitaire studies verschoof de aandacht wat, maar er was altijd wel wat ruimte om te zingen, wat te tokkelen op de piano of wat akkoorden te leren op de gitaar
In 2015 startte Fien bij Muzamies, het vrouwenpopkoor uit Gent dat popnummers brengt van Beyoncé tot Billie Eilish. Sinds 2017 is Fien er (mee) verantwoordelijk voor de choreografie van die popnummers. In 2019 mocht het koor de Gentse feesten op de Korenmarkt openen en dat deden ze dit jaar, op 15 juli, nog eens over. Fien is apotheker van beroep.

De toekomst is verzekerd?

“Op dit moment zijn er geen gezamenlijke optredens meer gepland, maar iedereen is wel met muziek bezig. Het wordt ook steeds moeilijker om de hele familie nog eens samen te krijgen. Dat lukt soms wel op feestdagen en vakanties en dan musiceren we eens samen. Maar tijdens vakantieperiodes wordt het steeds moelijker” laat Lut nog weten. “Maar we hebben ondertussen al 4 kleinkinderen. Ze zijn allen tussen 7 maanden en 3 jaar oud, dus nog erg klein. Maar bij Olaf, de oudste, zien we nu al duidelijk dat de muzikaliteit aanwezig is. Hij luistert erg graag naar filmmuziek en speelt dan mee op zijn houten viooltje, door pap gemaakt. En als hij op TV een orkest ziet dat filmmuziek speelt, dirigeert hij mee. Fantastisch om te zien.”

Stemmen voor de familie De Porre kan nog tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

 

Scroll naar boven