Cultuurlaureaat 2022: Muziek en wol bij de familie Braeckman - De Coninck

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 20221 - © Sofie De Coninck

Te'kst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Sofie De Coninck

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Vandaag is dat het (nieuw samengesteld) gezin Braeckman - De Coninck.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd.  Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 culturele families voor en deze keer zijn dat Steven Braeckman, Sofie De Coninck en hun 3 dochters.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Steven Braeckman

De 44-jarige Lochristinaar Steven Braeckman is zaakvoerder van ONE1+ (One Solutions), bedrijf dat gespecialiseerd is in sleutel op de deur projecten met betrekking tot het behandelen, verwerken en opslaan van vloeibare producten (denk bv. aan stookolie). Ook voor het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen kan u bij hem terecht. Maar in zijn vrije tijd bespeelt Steven vooral zijn “sixstrings”. Sinds zijn tienertijd speelt Steven gitaar – zowel akoestisch als elektrisch – en volgde daarvoor les aan de Lokerse muziekschool Ozma. Al snel speelde hij in bands, bij momenten combineerde hij zelfs meerdere muziekgroepen. Nu is Steven gitarist bij de covergroep Tante Carla (https://www.facebook.com/tantecarlacoverband). Deze 6-koppige band treedt zo’n 20 keer per jaar op en speelt vooral (stevige) Engelstalige rock uit de jaren ’60 t/m ’90. Maar Tante Carla waagt zich ook aan modernere nummers van bv. Rihanna of Kings of Leon. “Als ik gitaar speel, kan ik even alle dagelijkse beslommeringen vergeten… even geen papa, echtgenoot, zaakvoerder… Het houdt mij in balans” aldus Steven. Recent speelde Tante Carla nog in Berlare. Optreden in Lochristi deden ze nog niet zo vaak, maar laat dit vooral een oproep zijn naar alle organistaren in onze gemeente.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete
 

Sofie De Coninck

Sofie De Coninck (41) kwam, samen met haar dochter en zoon, zo’n 6,5 jaar geleden naar Lochristi (Hijfte) wonen. Fotograferen deed ze al sinds ze 10 was. Vanuit haar fascinatie voor wolkenhemels en voor de mooie intense kleuren van zonsondergangen startte ze in 2016 #Hijftagram (https://decobra.be/hijftagram/).  In volle lockdown in 2020 kreeg het fotografisch project een extra betekenis: “geen pandemie neemt ons de schoonheid van een wolkenhemel weg” lees je op haar website. Met een aantal van die foto’s nam Sofie in 2021 deel aan Kunst achter Glas. Op 8 januari van dit jaar haalde ze dan het weerbericht op één (VRT) met een mooie zonsondergang. Een prestatie die ze 13 dagen later nog eens herhaalde. In Zingem, de streek waar Sofie voorheen woonde, won ze in 2013 ook al eens 2 prijzen in een fotowedstrijd, waaronder de juryprijs. Beroepsmatig is Sofie met wol bezig.

Cultuurlaureaat 20221 - © Sofie De Coninck

“Ik heb altijd een sterke drang gehad om te creëren” vertelt Sofie “sinds mijn kindertijd brei, haak, naai en schrijf ik. Met de poëzie die ik schreef in mijn jeugd, won ik zelfs enkele prijzen. Lange tijd wou ik journaliste worden maar besloot uiteindelijk om de opleiding leraar lager onderwijs volgen. Daar kwam mijn veelzijdigheid van pas en ik vond het fijn om kennis door te geven en met kinderen te werken. Na mijn studies volgde ik nog avondonderwijs: 9 jaar naaien, 2 jaar fotografie, 1 jaar grafische vormgeving en 3 jaar modiste. In 2017 werd ik shopmanager van Veritas Gent Veldstraat waardoor ik mijn kennis over haken, breien en naaien wel professioneel kon aanwenden. Eind 2019 – begin 2020 maakte ik mijn droom waar en startte ik uiteindelijk een eigen wolwinkel ( https://ullawol.be/en ) met een duurzaam assortiment breigaren. Daarin kon ik mijn passie voor handwerk leggen.”
 

Tweewekelijks organiseert Sofie “breisoirées” in haar Ulla-hoofdkwartier in de Veldstraat in Hijfte. Verder is Sofie is ook modiste (hoedenmaakster). Ook dit jaar neemt deze creatieve duizendpoot, samen met een 20-tal dames, deel aan Kunst achter Glas in Zeveneken. Met hun haak- en breiwerk zullen ze o.m. bomen, banken, lantaarnpalen en een brugje versieren.

Cultuurlaureaat 20221 - © Sofie De Coninck

Sarah, Emily en Jits

Met papa Steven als grote voorbeeld, is het niet verwonderlijk dat Sarah en Emily ook muziek spelen. Sarah (18) leerde – geholpen door You Tube filmpjes – zichzelf piano spelen. Daarnaast tekent ze ook, vooral portretten, en speelde ze toneel. Ze volgde enige tijd “Drama” aan het Muda in Evergem en speelde toneel bij LunaJong (Gent). Maar toen kwam corona en ondertussen heeft Sarah een studentenjob waardoor toneel even niet aan de orde is. De slagvaardige Emily (16) is de drumster van de familie. Dat er een (geïsoleerde) muziekkamer is in de woning van het gezin, is dus geen overbodige luxe. Een jaar geleden kreeg Emily de haakkriebel en met wat hulp van Sofie leerde ze kleding haken. Sindsdien verkoopt ze – succesvol – topjes op Vinted. Haar voorliefde voor taal kreeg de 12-jarige Jits ingelepeld door mama Sofie. ”Ik heb al enkele jaren schriftjes waarin ik gedichtjes schrijf. Zo kan ik mijn gevoelens uiten” aldus Jits die nu als tiener aan haar middelbare studies begint en Latijn gaat studeren.

Stemmen voor Steven, Sofie, Sarah, Emily en Jits kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

(Foto's © Sofie De Coninck - Bennie Vanderpiete)