“De roos van Casablanca”: enkel nog tickets voor vrijdag en zondag

Bennie
0 reactie(s)

Vanaf morgenavond brengt de GBS Lochristi - en dit voor het 39ste jaar op rij - terug 3 voorstellingen van een komisch toneelstuk. Lochristinaar.com mocht gisteren gaan kijken naar de generale repetitie en zag dat het goed zat. De voorstelling van zaterdagavond is al uitverkocht.

Vandaag is rood..”. De monsterhit van Marco Borsato was gisterenavond ook van toepassing in de sportzaal van de gemeentelijke basisschool. Het toneelteam van GBS Lochristi en Beervelde hield er namelijk haar generale repetitie van het stuk “De roos van Casablanca”. En het podium kleurde bij momenten erg rood want die “roos” is niets minder dan een dubieus massagesalon.

Korte Inhoud

René (Freddy De Wilde) is al 30 jaar getrouwd met Matil (Sophie De Geest) en werkt al heel zijn leven als chef van de kuisploeg in de fabriek. Hun zoon Theo (Robin Verschuere) woont nog thuis maar leeft van een werkloosheidsuitkering en ook het leven van hun dochter Francine (Kimberly Duyck) loopt over een hobbelig pad.

Matil en René namen bovendien Erna (Silke Poelman), de gestoorde zus van René, in huis. En dat zorgt voor de nodige hilarische toestanden.
Door enkele blunders en tegenslagen heeft het werkmansgezin het erg moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen. Ze leven voortdurend op het randje van het bankroet.

Schoonmoeder Bet (Nancy Raes) heeft geld genoeg, maar komt niet over de brug. Integendeel, ze zou liefst nog intrekken bij het gezin. Heel wat kopzorgen voor René die een uitlaatklep vindt in zijn hobby: modeltreinen. En dat is nu nét geen goedkope vrijetijdsbesteding.

René ziet uiteindelijk maar één oplossing voor de financiële malaise: ze zullen van hun huis een massagesalon maken om zo geld in het laatje te krijgen. Uiteraard mogen de kinderen het niet weten. Buurvrouw Julia (Isabelle Schatteman) daarentegen is erg enthousiast over het idee en ze kent de knepen van het vak. Na een annonce in de krant dagen de eerste klanten op. Maar ze komen uit onverwachte hoek.

Als zijn vriend Martin (Rony De Smet) en zijn baas Dhr Pieterman (Tuur De Cooremeter) opduiken, moet René op al zijn fantasie beroep doen om alles in goede banen te leiden. Ook de controlearts (Cristine Poppe) – René liet zich ziek schrijven – komt uiteraard erg ongelegen.

Micheline Lisabeth en Freddy De Wilde

“De Roos van Casablanca” is het 39ste stuk dat het toneelteam van de gemeentelijke basisschool brengt. En ook in deze klucht volgen de hilarische situaties en verwikkelingen - vooral na de pauze – elkaar in sneltreinvaart op. “We hebben deze keer toch heel wat moeten schrappen” aldus Micheline Lisabeth die terug voor de regie instaat. ”Enerzijds omdat de voorstelling te lang zou duren, anderzijds omdat er toch heel wat kinderen aanwezig zullen zijn en sommige dialogen daardoor minder geschikt waren”.

Een glansrol is ook dit jaar weggelegd voor Freddy De Wilde. Hij was elk jaar al van de partij. Maar op het einde van dit schooljaar gaat hij met pensioen. Is dit dan zijn laatste stuk?
Als het van mij afhangt zeker niet” aldus Freddy. “Ik ben er van het prille begin bij, volgend jaar kan ik dus mijn 40-jarig toneeljubileum vieren.” En ook Micheline Lisabeth fluisterde ons in het oor “Zeg hem maar dat hij niet mag stoppen”. Dat zit dus wel snor.

Nieuw toneelbloed

(Bijna) 40 jaar schooltoneel, dan heb je ook nood aan vers bloed. En dat is er dit jaar gelukkig terug.
Youngsters Silke Poelman en Tuur De Cooremeter deden beiden voor het eerst mee in 2017. Robin Verschuere beleefde een jaar eerder zijn vuurdoop. Zij behoren zo al bijna tot de vaste waarden. Juf Kimberley Duyck (26) maakt in de “De Roos van Casablanca” dan weer haar toneeldebuut. Ze vertolkt met heel veel “naturel” de rol van de wat verwaande dochter Francine.   

Ik ben ondertussen al 5 jaar kleuterleidster in GBS Lochristi. Een beetje als “vliegende leerkracht” maar meestal sta ik bij het 1ste kleuterklasje” aldus Kimberley. “Ik had de collega’s al enkele jaren beloofd dat – eens ik meer tijd zou hebben – ze op me konden rekenen voor het schooltoneel. En doordat ik recent stopte met de Kazou vakanties, was die mogelijkheid er nu. Het is niet voor het eerst dat ik op een podium sta. Ik volg ook les bij dansschool Arabesque en mocht al een aantal keren optreden. Al is het moeilijk om beide zaken te vergelijken, denk maar aan al de tekst die je hier moet kennen. Toch is het een erg fijne ervaring en als ik volgend schooljaar hier nog leerkracht mag zijn, ben ik graag terug van de partij.”

Nog tickets voor vrijdag en zondag, zaterdagavond is uitverkocht!

“De roos van Casablanca” wordt 3 maal opgevoerd in de sportzaal van GBS Lochristi: op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari om 20 uur en op zondag 19 januari om 15 uur.
Net als vorig jaar zijn de kaarten aan een vaste avond gelinkt. De voorstelling van zaterdag is al volledig uitverkocht. Voor de opvoeringen op vrijdagavond en zondagnamiddag zijn nog slechts een 100-tal tickets beschikbaar. Snel zijn is dus de boodschap.

Kaarten zijn nog te verkrijgen in voorverkoop bij het personeel van de gemeentelijke basisschool. U kan ook kaarten bestellen bij het secretariaat van de GBS Lochristi (mail: secretariaat@gbslochristi.be of telefonisch 09 331 53 61) maar deze dienen binnen de kortste keren afgehaald. U betaalt dan 8 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De volwassenen betalen de dag zelf aan de kassa 10 euro.

Bij dit artikel vindt u enkel een aantal “teasers”. Maandag, na de drie opvoeringen, mag u van ons een verslag met een uitgebreide fotoreeks verwachten. Maar eerst gaan we vrijdagavond zelf nog eens genieten. Tot dan!