De Supperclub

Marleen Rogiers
2 reactie(s)
Lara Williams de Supperclub

Tekst Marleen - Foto JMDB/Justin Stoddart

Hoe je kan dumpsterdiven en desembrood klaarmaken?

Lara Williams woont in Manchester en schrijft voor enkele Britse kranten. Met “De Supperclub” debuteerde ze in 2019. Ze won er Not the Booker Prize 2019 mee.

De cover van het boek, een krachtige vrouwenhand die rijpe braambessen intens uitknijpt, schept een verwachtingsvolle gretigheid.

De Supperclub

Het verhaal  gaat over de bijna dertiger Roberta afwisselend als student en als werkende.

Zowel het studeren als het werken doet ze met weinig enthousiasme en evenveel zelfvertrouwen. De mannen die ze ontmoet hebben weinig respect voor haar. Ze misbruiken haar zonder dat ze dit kan doen stoppen.

De  enige passie en rode draad in haar leven is eten klaarmaken voor zichzelf en voor vrienden.

En dan is er Stevie. Stevie is een collega-stagiaire die enthousiast leeft en bruist van energie.  Al vlug worden Roberta en Stevie hechte vriendinnen.  Samen richten ze  een eet club op: de Supperclub. Het is een  geheime eetclub, alleen toegankelijk voor vrouwen die graag en ongebreideld eten en met elkaar praten. Hun eten halen ze uit de vuilnisbakken van warenhuizen en restaurants.  De eetclub breidt, net als hun lichaam door het vele eten uit. Het worden decadente schranspartijen doorspekt met drugs en een ode aan zichzelf en elkaar.  Tijdens deze feestjes zijn ze tevreden over hun lichaam. Ze laten zich vetrol na vetrol uitdijen.  Ze schransen zonder schuldgevoel en lappen alle dieetregels aan hun laars. Ze zetten zich intens af tegen de voor vrouwen geldende opgelegde regels rond uitzicht en gewicht. En dat doen ze met plezier. Deze bijeenkomsten leiden tot psychische groei, een nieuw zelfbewustzijn zoals ze zijn, niet zoals ze zouden moeten zijn. Hoe groter hun lichaam wordt,  hoe groter ook hun zelfbewustzijn.

Lara Williams

Williams schrijft vlot.  Centrale thema’s zijn vriendschap, eenzaamheid, liefde, eetlust en het lichaamsbeeld. Ook de onderdrukking van de vrouw door de man komt aan bod. De switch tussen het verleden, met haar studentenleven en het heden, vanuit een werksituatie toont een weinig evoluerende Roberta in een patriarchale wereld.  Het oprichten van de supperclub stimuleert de vrouwen om los te komen van hun evidente rol en meer zichzelf te zijn. Het is een voorzichtige coming of age roman. Hoofdpersonage Roberta komt net als de andere leden met mondjesmaat tot een nieuw persoonlijk inzicht en verandering.

De passages over koken zijn heel uitgebreid, je kan zo het gerecht mee bereiden. En zelfs het maken van zuurdesembrood wordt beschreven.  Je krijgt er zowaar honger van.

Het verhaal schept verwachtingen, die aan het einde nog niet ingelost zijn. De gretigheid blijft, maar uiteindelijk moet de verandering nog waar gemaakt worden. Je blijft ten dele op je honger zitten.

Williams. Lara. 2020. De supperclub. Nederlandse vertaling Ambo/Ambo uitgevers en Lidwien Biekmann. België: Antwerpen. Veen Bosch & Keunig uitgevers nv. ISBN 978 90 263 51617.