De toekomst is nu! Poëzieweek 2020

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Pöezieweek 2020 Lochristinaar

© Machteld Moijson

Poëzie verdient speciale aandacht en krijgt die ook tijdens de traditionele Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland, die begint op Gedichtendag, de laatste donderdag van januari - dit jaar is dat op 30 januari - en eindigt op 5 februari.

In Lochristi neemt de hoofdbibliotheek Reinaert het initiatief om op Gedichtendag aan de balie een poëziekaart cadeau te doen aan de bezoekers.

In samenwerking met ’t Fazantenhof nodigt de bib op diezelfde dag Rita Lommée uit met haar poëzieprogramma “Gevaarlijke praatjes”. Deze voorstelling is gebaseerd op het verhaal van een spinnenfamilie, bedacht door Freek De Jonge. De dominante vader uit het verhaal wil navolging en gehoorzaamheid binnen zijn achtpotige gezin. Hij stelt dan ook strenge regels op, maar zijn spinnenkinderen slagen er toch in die te omzeilen en hun eigen vooropgestelde doel te bereiken. De voorstelling is gratis. In ’t Fazantenhof, Bosdreef 5C plant men het poëzieprogramma om 14.30 uur. Reserveren hiervoor kan via ’t Fazantenhof op 09 238 32 18. Diezelfde avond komt Rita Lommée naar het zaaltje van de hoofdbibliotheek in de Koning Boudewijnlaan om 20 uur. Reserveren kan via bibliotheek@lochristi.be of 09 356 60 73.

Wie op Gedichtendag voor 12,50 euro aan poëzie koopt, krijgt de bloemlezing “Nu”, met werk van tien jonge dichters gratis mee naar huis. Dat kan spijtig genoeg alleen bij de deelnemende boekhandels. De dichtstbijzijnde die meedoen zijn in Gent: Poëziecentrum - Vrijdagmarkt, Paard van Troje - Kouter, Fnac - Veldstraat en Walry - Zwijnaardsesteenweg.

In Poëziecentrum krijg je ook, zo lang de voorraad strekt, een gratis poëzieposter met het gedicht “maankus” van Mattijs Deraedt.

Een uitgebreide lijst met activiteiten in het kader van de Poëzieweek kan je vinden op www.poezieweek.com .

Kruis donderdag 30 januari alvast aan in de agenda en reserveer die dag voor poëzie. Januari eindigt met aandacht voor gedichten, februari begint ermee.

Op donderdag 27 februari om 20 uur stelt Dorien De Vylder afkomstig uit Zaffelare, haar tweede dichtbundel “Heerlijk afgebakend eindeloos” voor in Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, Gent. Wie er graag bij wil zijn kan reserveren via aanmeldingen@uitgeverijvrijdag.be .

Ook in februari krijgen we de bekendmaking van de nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2020, de tweede editie, met 25.000 euro voor de beste Nederlandstalige bundel verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019. Benieuwd wie Radna Fabias met haar veel gelauwerde bundel Habitus opvolgt? Voor de bekendmaking van de winnaar moeten we wachten tot in juni.

Bekijk het leven eens door een dichterlijke bril en laat je de komende weken meevoeren naar een wereld vol verzen. Geniet!

(© Afbeeldingen Saartje Van de Steene, Bennie Vanderpiete, Poëzieweek.com)