De Tuindagen: 10 tips!

3.916 trouwe bezoekers lieten zich gisteren niet afschrikken door wat gemiezer. Lochristinaar selecteerde voor u alvast enkele hoogtepunten van deze 62ste editie.

“Gent en zijn streekproducten” is deze keer het centrale thema van de Tuindagen van Beervelde. De Gentse azalea is alom tegenwoordig, maar ook twee andere vaandeldragers van de Vlaamse sierteelt op de internationale markten worden (zelfs letterlijk) in de bloemetjes gezet: de Vlaamse laurier en de Belgian Mums.

Belgian Mums, dat zijn de bolchrysanten van het West-Vlaams bedrijf Gediflora. “Mum” is niet alleen een afkorting van de Engelse naam Chrysanthemum, het staat ook voor “moeder” of “mama”. Vandaar hun slogan “Be Mum, Be More”.

3.916 toeschouwers op vrijdag

De 62ste editie van de Tuindagen begon gisteren regenachtig. In de loop van de voormiddag werd het dan wat droger, maar omstreeks 14 uur begon het weer te miezeren. Er kwamen toch zo’n 3.916 trouwe bezoekers die zich niet lieten afschrikken door het minder goede weer. Niet slecht voor een vrijdag in oktober.
Lochristinaar maakte van de droge periode gebruik om een aantal eyecatchers te selecteren. 10 standen die u zeker moet bezoeken als u vandaag of morgen naar de Tuindagen trekt. Met beter weer!

De inkom van de villa

Ook deze keer is de inkom van de villa een van de hoogtepunten van deze Tuindagen. De trap lijkt één waterval van Gentse azalea’s, afgeboord met laurierboompjes. Zelfs de piano werd versierd.

De beelden van William Roobrouck

Wie uit de villa komt ziet onmiddellijk een reusachtige – rechtopstaande – ring van azalea’s. Nergens werden meer foto’s en selfies genomen. Op het grasveld is “Division” de echte eyecatcher. Het is een kunstwerk dat bestaat uit 3 profielen van gezichten, die elke een andere kant op kijken. Lochristinaar sprak met kunstenaar William “Wim” Roobrouck.

“Ik sta al 2 jaar met mijn beelden op de Garden Show van Hampton (Royal Horticultural Society). Daar ontmoete ik deze zomer graaf Renaud die me uitnodigde voor de Tuindagen in Beervelde. “Division” bestaat uit drie delen die bovenaan met elkaar verbonden worden. Als het beeld (dat nog niet verkocht is) een definitieve bestemming krijgt, lassen we de 3 delen bovenaan vast. Het kunstwerk is gemaakt uit cortenstaal, elk deel weegt zo’n 180 kilo.

Verderop, op weg naar het paviljoen, zie je het kunstwerk “Proud”. Dat werk is zo’n 8 m hoog. Binnenin zit er een frame van buizen dat alleen al zo’n 1.600 kilo weegt. Het werk is aangekocht door de gemeente Knokke en zal in het voorjaar van 2020 op een rond punt geplaatst worden. In het totaal werkte ik er zo’n 400 uren aan.
Verder op het grasplein een grote witte tent waar u kan genieten van allerlei streekproducten: o.m.  Gestreken mastellen, Mum chrysantenbier, cuberdons of Gruut. Ook de Gentse Floraliën hebben er een stand.

De showgarden van Graaf Renaud en VVPV

Ik droom er nog steeds van een partner te vinden die op de Tuindagen aanwezig wil zijn met een showgarden; een bedrijf, een tuinaannemer, een school of een regio. Zij kunnen dan bij hun showgarden staan, uitleg geven en zo ook klanten werven. In Engeland bestaat dat al lang, maar bij ons is dat niet zo gebruikelijk” aldus graaf Renaud.

En toen nam hij de grondboor en de spade om nog vlug de laatste hand te leggen aan de showgarden van VVPV (Vlaamse Vasteplantenvereniging) met droogteresistente planten.

De showgarden vindt u op de locatie waar tijdens de voorjaarseditie de wedstrijd “de beloftevolle hovenier” plaats vindt.

Azaleapaviljoen

Het grote grasplein achter de villa wordt deze keer gedomineerd door het azeleapaviljoen. Binnen vind je een heleboel schitterende creaties met azalea’s. 

Bezoekers krijgen bij het betreden van de tent een gekleurde jeton en kunnen die deponeren bij de mooiste creatie. Zondagnamiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Terras van L’autre coté

Aan de achterzijde van het paviljoen deze keer een gezellig overdekt terras, ingericht door Tom Mestach van L’autre Côté. Veel licht, tafels met een tafelkleed, goede bediening en prima zicht op het podium. Het viel ook de damesjury op. Dus ”the place to be” om iets te gaan drinken.

Workshops bij “De Groene verbeelding”

Op het centrale plein achter de villa, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloembinden. Deze keer wordt er gewerkt met herfstbladeren en kleurige bloemen. Deelnemen kan nog steeds, het volstaat om even tot bij de stand te gaan.

Maar ook wie zelf niet actief aan de slag wil gaan, moet hier zeker eens voorbijwandelen. Een aantal prachtige bloemstukken, maar vooral de versierde tafels – ook met azalea’s – zijn echte bezienswaardigheden.

Ons Ateljee” van Anne Huttener

Ook dit jaar verbaast “Ons Ateljee” weer met hun prachtige creaties in bloemsierkunst. Deze keer centraal in hun stand een grote versierde piano. De opbrengst van de bloemstukken die zij dit weekend verkopen, wordt aan het kinderkankerfonds geschonken.

Kinderkankerfonds Koester

Net voor de stand van Anne Huttener staat een delegatie van Koester Lochristi. Deze lieve dames verkopen al vele jaren azalea’s ten voordele van het Kinderkankerfonds. Deze keer dus passend in het centrale thema. De Tuindagen, een uitstekend moment om een goede daad te stellen!

De foto’s van Annick Gentier

Natuurfotografe Annick Gentier, wiens foto’s u ook regelmatig ziet als foto van de week op Lochristinaar.com, exposeerde onlangs nog in Zele. Heel wat van haar beelden schiet ze in het park van Beervelde, dat ze dan ook “haar speeltuin” mag noemen.

In het koetshuis deelt ze een ruimte met o.m. kunstenares Annie Gansbeke en daar hangen nu enkele van de foto’s die ze ook tentoonstelde in Zele.

De vierkanthoeve met “Dulle Griet”-kaas

Tot slot is er de stand van de vierkanthoeve. Zij spelen telkens in op het thema en maken ook elke editie een aangepast kaasje. Hun stand werd deze keer aangekleed als het Gravensteen.
Speciaal voor deze editie maakte Pieter een “Dulle Griet”-kaasje: een rauwmelkkaas met “Dulle kruiden”. En dat dulle kruid is eigenlijk sumak: een smaakmaker uit het Midden-Oosten. De vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, en Turkse keuken. Het is dieprood en smaakt een beetje zoals citrus.

De vierkanthoeve is 1 van de 5 rauwmelkse kaasmakers die Vlaanderen nog rijk is. Het maken van rauwmelkse kazen is een proces dat erg arbeidsintensief is en ook heel wat melk vergt. 1000 liter melk leveren slechts 100 kg kaas op. De vierkanthoeve viel recent in de prijzen met de kazen op basis van Duvel en Karmeliet.

Veel plezier! 

 

Scroll naar boven