Dementievriendelijke week in WZC Sint-Pieter

In Vlaanderen lijden ruim 132.000 mensen aan dementie. Tegen 2035 zullen dat er zo’n 188.000 zijn. Dit komt omdat het aantal mensen boven de 80 groeit en het vooral deze bevolkingsgroep is die getroffen wordt door dementie.

Naar aanleiding van de Wereld dag Dementie op 21 september organiseert het OCMW een heuse Dementievriendelijke week (17-21 september) met als doel dit ziektebeeld positiever in de kijker te zetten.

Meer dan gewoonlijk zullen de activiteiten met alle bewoners gezamenlijk doorgaan met als rode draad elkaar (beter) te leren kennen om zo tot een toenemend begrip te komen. Daarnaast gaan ze dagelijks op de koffie bij elkaar.

In de gang van het woonzorgcentrum is een retrohoekje ingericht en getuigen foto’s van de ‘gelijkheid’ van ieder mens. Zowel bewoners met als zonder dementie worden gepresenteerd, zonder dat het onderscheid opvallend zichtbaar is. Eveneens getuigen tekstfragmenten over het leven met dementie.

Naast de acties die binnenshuis gevoerd worden om de kennis over dementie te vergroten, wordt er ook gemikt op de buitenwereld. Zo zal er gedurende de gehele week in het LDC informatie te vinden zijn over deze ziekte.

Daarnaast wordt er op dinsdag 18 september een marktactie gehouden. Medewerkers van het woonzorgcentrum beantwoorden graag alle vragen van bezoekers en geven bijkomende informatie. De bezoekers zullen getrakteerd worden met de zelfgebakken lekkernijen.

Tot slot wordt op woensdag 19 september in het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof de gratis theatervoorstelling ‘Mist, mijn moeder en ik’ van Leen Persijn vertoond. In dit verteltheater voor mantelzorgers, familieleden, vrienden en hulpverleners van ouderen met dementie vertelt Leen Persijn over de ervaringen met haar moeder.

En als afsluiter worden bewoners met hun familie uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Bal Memoral’.

Meer informatie? WZC Sint-Pieter, 09 355 51 37, wzc@ocmwlochristi.be

 

Scroll naar boven