Dienst 112 10 jaar jong

Jean Marie
0 reactie(s)
dienst 112 Lochristi 10 jaar

Tekst - Foto JMDB © 

De tijd gaat snel. Tin of 10 jaar staat erop. Zondag kon je kennismaken met de dienst 112 op de hoek van de Koning Boudewijnlaan en Koning Albertlaan. Ook de zon verwelkomde de vele bezoekers, die proefden van de werking en genoten met een hongertje en drankje.

dienst 112 Lochristi 10 jaar vrijwilliger

De dienst 112 werkt met vrijwilligers en professionals maar vooral met veel engagement. Ze startten 10 jaar geleden met 1 unit en 1 wagen en af en toe waren ze er ook heel even niet. Nu staan er 2 units voor de hulpverleners en permanent ook 2 ziekenwagens. Ze staan 24/7 paraat.

Bij de start waren er 1.200 interventies. Nu stijgt dit aantal richting 4.000 voor 2022, wat het totaal op 25.000 tussenkomsten brengt.

Alles startte terug op na isolatie en quarantaine. Velen hebben knaldrang en gaan zich soms te buiten aan alcohol, al is dat niet de hoofdreden voor de vele interventies. Verkeersongevallen en ook (hersen)infarcten staan hoog op hun lijst.

De gemeente zorgt voor de infrastructuur en de logistiek. De dienst 112 zet dan weer personeel in en ziekenwagens. Zij zitten ook mee aan tafel in de veiligheidscel die maandelijks vergadert, geven adviezen richting fuiven, noodplanning, EHBO, sterke dranken,  ..

Nathan en burgemeester Lochristi

Na de toespraak van Nathan De Vrieze was het aan de burgemeester om het woord te nemen.

Yves Deswaene

“Ik denk dat we van een geslaagd huwelijk kunnen spreken tussen de gemeente en de dienst 112 en dit al 10 jaar lang. Ik durf gerust spreken van één van de beste beslissingen, zo niet de beste van de voorbije 10 jaar. Hun komst heeft het veiligheidsgevoel binnen onze gemeenten onwaarschijnlijk opgekrikt. Ze kunnen aan de hand van cijfers en gebeurtenissen makkelijk aantonen dat het in sommige gevallen over het verschil tussen leven en dood kan gaan. “

De interventietijd is veel korter nu de dringende hulp om de hoek beschikbaar is, daar waar voordien Zelzate, Lokeren of Gent het vertrekpunt was.

materiaal dienst 112 Lochristi

Het materiaal werd vertoond en ook in de units kon je binnenstappen. Kinderen konden meerijden met een ambulance en dat zorgde voor lange wachtrijen.

springkasteel 10 jaar dienst 112 Lochristi

Het is veelal ook een eerste lokroep om later brandweerman te worden of zich bij de politie te engageren, al zijn dat thans ook al een tijdje knelpuntberoepen. Die kinderdroom vervliegt snel.

open deur dienst 112 Lochristi