Dodentocht: Freddy De Wilde stapt voor vzw Boven de wolken

Bennie
0 reactie(s)
Freddy De Wilde Dodentocht - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Op zaterdag 12 augustus staat Freddy De Wilde terug aan de start van de Dodentocht. Ook deze keer koppelt hij zijn deelname aan een goed doel en hij koos voor de vzw Boven de wolken. 

Freddy De Wilde, ook gekend als “meester Freddy” en vestigingsverantwoordelijke van GBS Beervelde, is ondertussen al even met pensioen. Maar stilzitten is niet aan hem besteed. We moesten ons zelfs haasten voor een gesprekje over zijn deelname aan Dodentocht, want deze namiddag moest Freddy nog naar de fietstocht van de Gezinsbond.  

Eerste deelname in 2014

Op 12 augustus e.k. staat Freddy De Wilde aan de start van de 53ste editie van de Dodentocht van Bornem. Niet voor het eerst, want sinds 2014 is hij een van de trouwe deelnemers die er elk jaar opnieuw bij zijn.

Het was een zot idee waarmee ik al jaren liep” vertelde Freddy nadien aan Lochristinaar.com. “Ooit wou ik eens aan de Dodentocht deelnemen en daar een goed doel aan koppelen. Maar de weersvoorspellingen waren helemaal niet goed. We besloten daarom dat ik het eerst eens zou proberen.” Het werd een zéér zware editie en van de 12.000 starters haalden er in 2014 slechts 7.500 de aankomst. Freddy was één van hen en legde de 100 km af in 21u23’.

Elk jaar voor het goede doel

Met de ervaring van zijn eerste Dodentocht, nam Freddy in 2015 opnieuw deel. Hij liet zich toen sponsoren ten voordele van CUNINA, een organisatie die in 6 partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) ijvert voor een betere toegang en kwaliteit van basis- en secundair onderwijs. Freddy deed de tocht in 18u20’. Het leverde 1.400 euro op en met die opbrengst financierde men het peterschap van de zesjarige Nepalese jongen Mingma Dorchi Sherpa die zo dagelijks naar school kon.

In 2016 stapte Freddy 1.500 euro bijeen ten voordele van Welzijnsschakels Lochristi, het jaar nadien ging het ingezamelde geld naar BEDNET (een organisatie die zieke kinderen helpt om via afstandsonderwijs de lessen te volgen). De kinderafdeling van het AZ Lokeren kon in 2018 materiaal aanschaffen met het geld dat Freddy vergaarde via zijn deelname aan de Dodentocht en in 2019 steunde hij een alleenstaande mama met medische problemen.

In 2021 Lightversie

Binnen 11 dagen neemt Freddy opnieuw deel aan de Dodentocht van Bornem. Daar bereidt hij zich niet speciaal op voor. “Ik ga regelmatig wandelen met mijn echtgenote en zo onderhouden we een zekere basissnelheid die ik lang kan aanhouden. Eind juli heb ik als test wel eens de Ledebeekroute, zo’n 45 km, gewandeld. Tijdens de Dodentocht stap ik alleen, al is er onderweg heel veel sociaal contact. En er is ook die bijzondere sfeer en de aanmoedigingen van de bewoners van de huizen waar we passeren."

Doordat er in ’20 en ’21 geen Dodentocht was t.g.v. corona, zal dit de 7de officiële deelname zijn van Freddy. Al nam hij in 2021 ook deel aan de lightversie die georganiseerd werd. De deelnemers moesten toen, coronaproof, op 2 dagen telkens 50 km stappen.

Boven de wolken is het nieuwe goede doel

Ook dit jaar stapt Freddy de 100 km ten voordele van een goed doel. Deze keer koos hij voor BOVEN DE WOLKEN (https://bovendewolken.be/ ), een vzw die ouders steunt wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen ze door hen tastbare herinneringen te geven (o.m. via een professionele fotoshoot) en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten. “Kinderen zijn een beetje de rode draad bij de goede doelen die ik kies” aldus Freddy De Wilde. “Wie graag een steentje bijdraagt aan dit mooie initiatief, mag me een mailtje sturen (dewildefreddy@gmail.com) met het bedrag waarmee hij wil steunen. Als ik de Dodentocht uitstap, een voorwaarde die mezelf opleg, stuur ik de verdere gegevens naar al die personen en kan het geld gestort worden.”   
Wie Freddy wil volgen tijdens zijn stapavontuur, kan dit via het trackingsysteem van de Dodentocht (https://tracking.dodentocht.be/ ). Freddy start dit jaar met het nummer 5190.