Draag eens een pad naar de overkant

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Paddentrek - Lochristinaar - © Chris McQueen

Tekst Evarist Ganzelever © Foto Chris McQueen

Ieder voorjaar, zo vanaf half februari, vindt de paddentrek plaats. De diertjes gaan na hun winterrust op weg naar het water waar ze jaren eerder als paddenvisje leefden en als klein padje het water verlieten.
 
En dat water is de plaats waar ze zullen paren en hun eiersnoeren afzetten. Ook andere amfibieën, zoals kikkers en salamanders, maken deze reis. Tijdens de trek grijpen de mannetjes de vrouwtjes en laten zich op hun rug naar het voortplantingswater voeren. Zo ontstaan de zogenaamde paddentandems. De gewone pad trekt langzaam en wisselt af met kleine verplaatsingen. En het is die tocht die voor hen moordend is binnen hun door beton en asfalt doorsneden leefgebied. Wordt een pad bij het oversteken van een straat beschenen door autolampen, dan blijft ze vaak minutenlang stil zitten, met dodelijk afloop tot gevolg. Padden hebben geen zebrapaden en hadden ze er, dan nog was verkeerssterfte niet te vermijden.

Paddentrek - © Bennie Vanderpiete

 
Word padvinder
 
Ook in Lochristi zijn er, in samenwerking met Natuurpunt, overzetacties geplant tussen 11 februari en 26 maart. En meer specifiek in de Nieuwstraat, Boskapellaan, Oude Veldstraat, Bosmansdreef/Brandstraat en Ter Poelen/Poelinckstraat.
Deze acties gaan door bij vochtig weer, weinig wind en een temperatuur van minstens 10 graden.  
En om het met de woorden van wijlen Robert Baden-Powell (grondlegger scouting-padvinderij) te zeggen: 'padvinders' dienen minstens één goede daad per dag te stellen!'. Interesse in het paddenrapen: contacteer natuurpunt.lochristi@heidebos.be 

(Foto's © Chris McQueen - Bennie Vanderpiete)