Drie jaar later

Jean Marie
0 reactie(s)
Lochristi

Tekst - Foto JMDB

We zijn ondertussen 3 jaar na de laatste lokale verkiezingen en de volgende in 2024 zullen er helemaal anders uitzien nu Lochristi en Wachtebeke de intentie hebben om te fuseren. Intussen is er veel veranderd op lokaal niveau. Men kwam al dan niet en ging.

Bij Open VLD (15 zetels) is het rustig en is iedereen nog aan boord. Begin dit jaar wel 2 schepenwissels en André Stevens die in het Bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) komt nu Tom De Grauwe schepen is. Janine Stadeus werd door hem opgevolgd en Frederik Van Den Berghe is de vervanger van Jean-Pierre Raman. Interne bevoegdheidsverschuivingen zijn er wel. Het college telt nu nog slechts 1 vrouw.

Bij CD&V (5 zetels) moest Ase Van de Vijver ontslag nemen na haar verhuis. In oktober 2018 haalde ze 648 stemmen en met andere jongeren bracht ze leven in de lokale brouwerij. Geert Mallems volgde haar op omdat drie andere jongeren niet wilden-mochten zetelen.

N-VA (4 zetels) trok met Eva Paelinck als lijsttrekker naar de verkiezingen. Ze haalde 801 stemmen maar nam haar mandaat niet op. Vanja De Clercq kwam zo van meet af aan in de raad. Ook Tom De Sutter - al sinds 2001 actief - verliet de lokale politiek. Thierry Van Hecke volgde hem op.

Met Hilde Van Laere en Anne-Marie Van Hee is de Groen-Vooruit fractie helemaal vrouwvriendelijk en ook gebleven. Ze moesten de krachten bundelen en dat was succesvol met het behalen van 2 zetels.

Vlaams Belang kwam na 6 jaar afwezigheid opnieuw in de raad. Daniël De Knijf was al eerder gemeente- en provincieraadslid maar de partij verloor in 2012 zijn 2 zetels.

In 2024 zullen de verkiezingen wellicht een grotendeels andere uitslag vertonen. In Wachtebeke staan Anders en Open VLD sterk (samen 68.4%) en vormen ze daar de meerderheid.