Dries Van den Broecke mist poortje in 2de run slalom

Vandaag kregen de Belgische skiërs – na de ontgoocheling in de reuzenslalom – een kans op revanche in slalom. Dries Van den Broecke was verdienstelijk in de 1ste run, maar viel uit in de 2de run. Binnen 4 jaar vinden de Winterspelen plaats in Milaan-Cortina d’Ampezzo, Italië.

3 Belgen in de slalom

België selecteerde 3 alpineskiërs voor deze Winterspelen. Dries Van den Broecke en Sam Maes waren zondag onfortuinlijk bij hun deelname aan de reuzenslalom. Voor beiden eindigde de wedstrijd al tijdens de eerste run. Dries en Sam konden vandaag revanche nemen in de slalom. Armant Marchant – de beste Belgische skiër – zou normaal gezien starten in de super-G, de reuzeslalom en de slalom. Omdat hij onvoldoende hersteld was van een lichte enkelblessure gaf hij verstek voor de super-G en de reuzenslalom en zette alles op de slalom. Er stonden dus 3 Belgen vandaag in het starthokje. Zoals steeds dienden er 2 runs afgelegd. 

2 Belgen gekwalificeerd voor tweede run

Marchant was de eerste Belg die aan de slag moest. Hij maakte wat kleine foutjes en klokte af in 56,13 seconden, zo’n 2,21 seconden langzamer dan de Oostenrijker Strolz. Dries Van den Broecke begon goed aan zijn slalom maar skiede in het tweede deel erg behouden en op zekerheid. Hij wou deze keer de zeker de finish halen.  Zijn tijd van 56,77 seconden bezorgde hem uiteindelijk een 27ste plaats na de eerste run. Net binnen de top-30 en veelbelovend voor een mooi eindresultaat. Sam Maes maakte – net als zondag in de reuzenslalom – een fout in het onderste deel van de het parcours. De Oostenrijker Johannes Strolz – hij won eerder op deze Spelen al goud in de combiné – was de snelste in deze 1ste run, voor de Noren Kristoffersen en Foss-Solevaag.

Dries valt uit in 2de run

Armant Marchant en Dries Van den Broecke dus beiden gekwalificeerd voor de 2de run, waarbij de top-30 in omgekeerde volgorde startte. Dries Van den Broecke mocht deze morgen dus als 4de starten. De piste was nog maagdelijk, nog geen sporen van de skiërs voor hem. Maar al in de eerste meters ging het fout. Dries miste met zijn rechterski het 6de poortje. Waren het de zenuwen? Dries schreef het zelf toe aan overmoed en te snel willen zijn in het startgedeelte. Hij had zich zijn eerste Olympische Winterspelen wellicht anders voorgesteld maar kan toch terugblikken op een mooie ervaring. Dries is nog jong en kan er over 4 jaren terug bij zijn.
Armant Marchant haalde wel de finish in de 2de run, al skiede hij erg behouden. Hij zou uiteindelijk 22ste eindigen. Het beste resultaat van een mannelijke Belgische skiër ooit op de Olympische Winterspelen. In die 2de run zette de Fransman Clément Noel een echte toptijd neer. En daar beet ook de top-3 uit run 1 zijn tanden op stuk. Goud voor Clément Noel, zilver voor Johannes Strolz en brons voor Sebastian Foss-Solevaag.

Winterspelen - Slalom - © Wouter Van den Broecke

Ook Wouter en Robin Van den Broecke in Peking

Alpineskiër Dries Van den Broecke is een van de weinige atleten op de Winterspelen in Peking van wie er ook familie aanwezig is. Zijn vader Wouter en zijn broer Robin zijn beiden als interventiearts aanwezig op de pistes in Yanqing.

“Robin en ik maken deel uit van een team van internationale medische experten samengesteld door de internationale ski federatie. Dat team verleent, samen met professionele reddingswerkers uit Oostenrijk en Zwitserland, medische bijstand op de skipistes. Een heel uitdagende job.  Zelf ben ik al 10 jaar lid van de medische commissie van de FIS en heb in die hoedanigheid als medical supervisor al enkele wereldkampioenschappen medisch begeleid. In 2019 nog in Park City. In november was ik in Bakuriani Georgië voor een inspection visit met FIS collega's in functie van het WK snowboard en freestyle in 2023. Dit wordt op medische vlak een grote uitdaging.  Robin vertrok op 28 januari al naar China omdat hij in de speedgroep is ingedeeld en die begonnen vroeger. Zelf vertrok ik op 2 februari. Ik doe hier in Peking de technische nummers” aldus Wouter Van den Broecke.

Winterspelen - Slalom - © Wouter Van den Broecke

(Foto's © Wouter Van den Broecke – Titelfoto © Kieran Norris)

Scroll naar boven