Drinkwater en pesticiden

Droogte, zoals we die de afgelopen jaren kenden en het veelvuldig gebruik van pesticiden zorgen voor uitdaging op het vlak van drinkwaterproductie. Dat is de boodschap van Velt en De Watergroep.

‘Het water uit de kraan is zeker veilig, maar het kost steeds meer moeite om van grondwater of oppervlaktewater drinkwater te maken. Daarom een warme oproep: doe het zonder pesticiden’, klinkt het in een gezamenlijke mededeling.

Vlaanderen staat nummer 4 op de lijst van OESO-landen met de minste waterbeschikbaarheid. Verharding waardoor het water de grond niet in kan is één van de hoofdredenen.

Dat is geen goed nieuws als je weet dat er elk jaar meer droge periodes zijn. Zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit van het water heeft dat gevolgen. In en rond onze drinkwaterbronnen worden steeds meer pesticiden aangetroffen, waaronder zelfs verboden stoffen als diuron en atrazin.

'En hoe minder water, hoe hoger het pesticidegehalte aangezien er dan minder verdunning optreedt', zegt Velt.

‘We monitoren uiteraard de kwaliteit van het water dat we innemen in onze installaties om er drinkwater van te maken. Het gebeurt regelmatig dat we in bepaalde oppervlaktewaterwinningen de inname van water stopzetten als de kwaliteit ervan onvoldoende is, om zo de kwaliteit van ons eindproduct te kunnen blijven garanderen’, aldus De Watergroep.

Waterbedrijven hebben bijgevolg meer werk om het grond- en oppervlaktewater te zuiveren.

Water en pesticiden

‘Het voorkomen van bronvervuiling is zowel op korte als op lange termijn de meest duurzame oplossing.' Velt besluit: ‘We raden iedereen aan om spaarzaam om te springen met water én pesticiden. Zonder is gezonder.'

Nu ook komen veel gifitge stoffen in de rivieren terecht na de overstromingen. Vlaanderen is afhankelijk van drinkwater uit de Maas en het Albertkanaal maar dit levert geen problemen op voor het drinkwater. Het debiet is nu natuurlijk ook extreem hoog.

“De procedures zijn erg streng. Als de kwaliteit van ons drinkwater niet voldoet, injecteren we het nooit in het distributienet.” aldus de Water-link.”

Scroll naar boven