Dubbel Spoorloos

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
Spoorloos en spoorloos thriller

Tekst Marleen - Foto JMDB ©

Een verdwijning waarbij hoe beter je de verdwenen persoon kent, hoe vlugger je de thriller oplost. En verdwijningen die voortkabbelen op het ritme van de oceaan en pas 20 jaar later opgelost worden.

Spoorloos Mari Hannah

Mari Hannah, Engelse, is na een werkongeval waarbij ze haar vroegere job als Probation Officer niet meer kon opnemen, met schrijven begonnen.  Na scriptwriter en nog enkele novellen later begon ze reeksen rond personages te schrijven. Kate Daniels en Ryan & O’Neil waren geboren.  De Kate Daniels-reeks is men aan het vertalen naar het Nederlands.

We maken Kate Daniels steil rechtopgaande carrière bij de Engelse politie mee. Ze kan rekenen op een zeer ambitieus team dat leeft om te werken. Werk gaat voor op alles. Sommige partners begrijpen dat, andere niet. Dat zorgt voor de nodige wrijving. Jo Soulsby, de profiler van het team tevens Kate’s partner, verdwijnt spoorloos. En laat er nu net een vliegtuig neergestort zijn, een vliegtuig waarmee zij naar NY zou gaan. Tegen alle aanwijzingen in kan Kate niet aanvaarden dat Jo op dat vliegtuig zat. Ze dringt zichzelf en haar team op om te bewijzen dat Jo nog leeft. Dankzij een doorgedreven huzarenstukje op vlak van logisch denken komt er klaarheid.

Een thriller met een heftige dynamiek en bladzijden vol aanhoudende spanning verheft het tot een zinderende thriller. De personages zijn stuk voor stuk heel sterke persoonlijkheden. Hannah speelt met de onderliggende dynamiek tussen al deze boeiende personages gesteund door een heel sterke onderliggende loyauteit. Dit voegt altijd een aangename dimensie toe aan boeken.

Hannah. Mari. 2022. Nederlandse Vertaling Betty Klaasse. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bv, Amsterdam. 384 pagina’s. ISBN 978 90 245 9929 5

Garry Disher, een Aussie, begon na een literaire scholing te schrijven. Sinds 1988 is hij full time auteur en schreef meer dan 40 werken over misdaad, maar ook kinderboeken.

Zijn boek ‘Spoorloos’ speelt zich af in een Australisch surf-stadje en begint in januari 2000. De vader van Charlie is, net als bijna de rest van de straat politieagent.   Charlies ouders staan op scheiden. Samen met zijn broer Liam helpt Charlie hun moeder om een vervelende huurder te laten opkrassen.  En dan verdwijnt zijn moeder, enkel haar auto achterlatend. Op dezelfde dag verdwijnt er ook een achtjarig jongetje. Zijn kleren worden teruggevonden op het strand. En dat is ook alles.  Ondanks de doorgedreven zoektocht is er van beide verdwenen personen geen spoor meer te vinden.

Twintig jaar later hervat Charlie, inmiddels zelf politieagent, beide nog steeds onopgeloste onderzoeken.  Maar er is nog weinig te onderzoeken, alle aanknopingspunten zijn al meerdere keren onderzocht. Dan worden er op een bouwterrein twee skeletten gevonden. Het verleden haalt Charlie pijnlijk in.

Het verhaal loopt gestaag verder. Nu eens met een rustige verhaallijn, om dan enkele pagina’s verder te exploderen van spanning, net een golf die komt aanrollen en breekt. Disher is een meester in zijn vak. Met een voelbare onderhuidse spanning blijft hij de lezer naar het puntje van zijn stoel drijven.

Disher. Garry. 2022. Spoorloos. Nederlandse vertaling Amsterdam, Ambo/Anthos uitgeverij. 392 bladzijden.  ISBN 978 90 263 6085  5

Wedstrijdvraag:

Om de spanning verder op te drijven, verloten we beide boeken. Wat is de nationaliteit van Mari Hannah en welke is de nationaliteit van Garry Disher? Wie het antwoord weet op beide vragen, maakt kans op één van de boeken.

Stuur je antwoord uiterlijk op 12 oktober 2022 naar info@lochristinaar.com. Vermeld ook je adres, zodat we het je kunnen bezorgen.

Update 17/10/2022: De winnaars zijn Betty VA en Claudine DW, allebei woonachtig in Zeveneken.