Eén ding tegelijk. Vooral doen, elke dag weer

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
een ding tegelijk

Tekst Marleen - Foto Bennie vanderpiete

Mindfulness met 52 eenvoudige oefeningen voor rust in je hoofd.

Rick Hanson is neuropsycholoog en meditatieleraar. Hij vertrekt van de stelling dat het bewustzijn bepaald wordt door de onderliggende neurale verbindingen. Anderzijds gaat het bewustzijn ook de neurale verbindingen veranderen. Op die manier kan je je bewustzijn gebruiken om je hersenen te veranderen.

Hoe meer je iets doet, hoe beter je erin wordt. Dat geldt voor fysieke zaken zoals fietsen, lopen, maar ook voor je brein met bijvoorbeeld positieve gedachten over jezelf.

In 52 makkelijke oefeningen gaande van vergeef jezelf, neem meer rust, accepteer de grenzen van je invloed tot je veiliger voelen,  is er een serieuze work out voor je brein opgesteld. Door deze dagelijks te doen train je je hersenen om op een andere, positieve manier om te gaan met jezelf en de wereld om je heen. Het komt neer op het oefenen van een andere denkwijze zodat je anders in het leven gaat staan.

Als je je bijvoorbeeld regelmatig zorgen maakt is de kans groot dat je hersenen automatisch in de zorg-modus raken en op die manier je geloof in jezelf en de toekomst ondermijnen. Eén oefening op zich maakt weinig verschil, maar vele oefeningen renderen wel op termijn.

Het oefenboek kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kan één oefening uitkiezen om te gebruiken. Bijvoorbeeld ‘Heb geduld’: wat vindt je van iemand die heel veel geduld heeft? Hoe voelt het wanneer ik geduldig ben?

Je kan gaan voor het uitdiepen van een specifieke behoefte.

En je kan gaan voor 1 oefengedachte per week. Met de 52 oefengedachten uit het boek kies je voor een oefenjaar.

Maar hoeveel boeken je ook leest over dit onderwerp, het belangrijkste is toch zelf blijven oefenen en niet opgeven. En dat is soms moeilijk als je enkel een boek hebt om je te motiveren hoe kernachtig en goed onderbouwd het ook is geschreven.

Hanson. Rick. Eén ding tegelijk. 52 eenvoudige oefeningen voor rust in je hoofd. 2020. Nederlandse vertaling door Uitgeverij Ten Have, 2013/2020.