Een nieuwe lente, een nieuwe poëziebundel

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Haiku Lena Van Beneden bloesem

© Bennie Vanderpiete

Op zondag 19 mei om 14.30 uur wordt de nieuwe haikubundel van Lena Van Beneden met illustraties van Trees De Brabander voorgesteld in Bibliotheek Reinaert van Lochristi.

De bundel brengt een selectie van de mooiste haiku’s van Lena Van Beneden, sinds jaar en dag lid van de Haikuvrienden van Lochristi, de groep opgericht door wijlen Freddy Taghon. Trees De Brabander, lid van het kunstenaarscollectief Lo-art, heeft een aantal illustraties gemaakt, geïnspireerd door de haiku’s, zonder daarom een letterlijke weergave te zijn van de inhoud.

Haiku

Haiku is een Japanse dichtvorm diep ingebed in de Japanse cultuur en verbonden met het zenboeddhisme. In Japan wordt haiku door bijna iedereen geschreven en gelezen. Ze hebben daar zelfs reclames in haikuvorm. Deze poëzie is in wezen natuurpoëzie, een momentopname van een al dan niet diepe natuurervaring en bestaat al meer dan duizend jaar. De vorm is die van een rijmloos vers van 17 lettergrepen, verdeeld in drie regels van respectievelijk 5, 7, 5 lettergrepen. Moritake, Basho, Buson, Issa, beoefenaars van de haiku, zijn enkele van de grote namen in de Japanse dichtkunst. Pas in de 19de eeuw werd haiku bekend in de westerse wereld door de toename van de contacten tussen Japan en het Westen en door de belangstelling voor de Japanse kunst van de impressionisten en even later Vincent Van Gogh. Het duurde tot de 20ste eeuw eer de haiku in het Nederlandse taalgebied doordrong dankzij o.a. de Nederlanders,  met name dichter J.C. van Schagen, de schrijver Bertus Aafjes, de vertaalster J. van Tooren, en de Belgen, dichter Bart Mesotten, politicus Herman van Rompuy.

bloesem haikubundel Lena Van Beneden

was dat een bloesem

die terugvloog naar zijn tak?

ach nee – een vlinder

 

van Moritake

cover haikubundel

Haiku is het resultaat van nauwkeurig waarnemen, van verwondering over de wereld waarin wij leven. Deze dichtvorm vraagt een bewustzijn van de natuur en het besef van de eenheid die de mens vormt met alles wat hem omringt. Het gaat om het moment, om het zijn in het moment. Het vraagt een ingesteldheid die volledig tegengesteld is aan de maatschappij waarin we nu leven, waarin snelheid, resultaat en succes voorop staan. Haiku leert ons de wereld op een andere manier te bekijken, het is een oefening in evenwicht waarin mens, leven, persoonlijke inbreng en overgave elkaar ontmoeten. Het stramien van 5 – 7 – 5 dwingt de dichter om het overbodige weg te laten.

Voorstelling

Leopold Van Beneden, zelf haikudichter, zal de bundel inleiden en voorstellen. Het gelegenheidsensemble Inspirata met fluitisten Loedja Biskup, Lena Van Beneden en Marieke Van Renterghem, speelt ter afwisseling werk van vroege muziekmeesters.

De boekjes worden na de voorstelling te koop aangeboden aan 10 euro per stuk. Er kan worden nagepraat met een drankje.

Wie interesse heeft kan zich inschrijven vóór 8 april via mail: trees.debrabander@telenet.be. Er volgt dan een persoonlijke uitnodiging met een inschrijflink.

Kom op zondag 19 mei om 14.30 uur even onthaasten, genietend van de haiku’s en de muziek.

Adres?: Bib Reinaert Lochristi, Koning Boudewijnlaan 6 - er is voldoende parkeergelegenheid.