Een schot in ... "De roos van Casablanca "

Bennie
0 reactie(s)
GBS Schooltoneel 2020 Lochristinaar

© Tekst & foto's Bennie Vanderpiete

Geen grootse sportieve prestaties de voorbije weken in de sportzaal van GBS Lochristi. Maar nu het toneelweekend achter de rug is, mogen de rode lampen terug opgeborgen worden en is er opnieuw plaats voor de turntoestellen. Een terugblik op “De roos van Casablanca”.

“Het schooltoneel van GBS Lochristi is ondertussen een erg mooie traditie geworden” aldus directeur Chris Van Calenberge toen hij vrijdag het talrijke publiek begroette. Het was ook de avond dat ook de burgemeester en (een aantal leden van) het gemeentebestuur kwamen kijken naar het resultaat van enkele maanden repeteren en instuderen .

Uitverkocht was de voorstelling van vrijdagavond niet, in tegenstelling tot de opvoering op zaterdag. Maar veel vrije plaatsen waren er niet meer. En zo kwam het dat toch een 300-tal toeschouwers op het einde van de voorstelling  “Happy Birthday to You” mochten zingen voor regisseuse Micheline Lisabeth. Een geslaagde première op je verjaardag, dubbel feest dus.

Tsjoeke tsjoek

“De roos van Casablanca” kende een vrij lange aanloop. In de eerste 3 bedrijven – het gedeelte voor de pauze – werden de verschillende personages voorgesteld en werd toegelicht waarom René en Matil - met de hulp van buurvrouw Julia – hun huis transformeren in een massagesalon.

Na de pauze werd het stuk dan veel dynamischer, volgden de gebeurtenissen en verwikkelingen mekaar in sneltempo op en kwam het publiek volop aan zijn trekken. Denk maar aan de vele fratsen van Erna (Silke Poelman), de gestoorde zus van René. Of huisvriend Martin Vandeperre (Rony Desmedt) die slechts één keer zijn lintmeter uit handen gaf, om boven “tsjoeke tsjoek” te gaan doen.  René (Freddy De Wilde) moest zich – toen zijn homoseksuele baas Dhr. Pieterman langskwam – verkleden in “stoere blonde bink Didier”.

Schoonmoeder Bet (Nancy Raes) kwam steeds ongelegen binnenvalllen met haar stoffen hond “Napoleon “. Want “een echte viervoeter kakt en pist toch maar in huis”. Matil (Sophie De Geest) dronk zich als “de roos van Casablanca” heel wat moed in. Buurvrouw Julia (Isabelle Schatteman) tot slot, ontpopte zich na een rondje met Martin als “een oude schuur die in brand stond”. Er werd wat afgelachen na de onderbreking.   

"Een schot in de roos...."

Uiteraard viel op het einde alles (min of meer) in de juiste plooi.  Als Erna met het jachtgeweer van René een gat in het plafond schiet, sterft de rijke schoonmoeder Bet aan een hartaanval. De geldzorgen van de familie Rijckaert (“What’s in a name”) zijn zo van de baan. Voor haar onverantwoord gedrag krijgt Erna een fikse tik haar hoofd en is daardoor plots genezen. Theo (Robin Verschuere), de zoon van René en Matil, vindt eindelijk een partner, al moet hij daarvoor uit de kast komen. Dochter Kimberly verlaat – tot groot jolijt van René – haar echtgenoot en “mislukte huisarts” Gunter.  En het slotwoord was voor Martin : “Tsjoeke tsjoek”!

We kijken nu al uit naar volgend jaar, een robijnen jubileum: 40 jaar toneel GBS Lochristi!

Voor wie “de Roos van Casablanca” wil herbeleven, is er onderstaande fotoreeks (klikken op foto).