Eens een lenteneus halen in het koppelingsgebied in buurdorp Desteldonk

Wie aan Desteldonk denkt, denkt meteen aan troosteloosheid, onophoudelijk geraas op de Kennedylaan en aan grootindustrie die dit dorp zijn schaduw afneemt.

En toch kan je er er ontspannen wandelen en genieten van een streep unieke, ecologisch beheerde natuur. Koppelingsgebieden zijn overgangszones tussen de dorpen en de Gentse havenindustrie. Buffers waar je, zoals in Desteldonk, in de met riet omzoomde waterpartijen met hun typische moerasplanten verschillende soorten watervogels kunt waarnemen. Wij zagen er op een verloren namiddag zelfs zwanen neerstrijken, een ervaring die in de buurt komt van het vliegtuigspotten!

Het langgerekte gebied bestaat uit zowel een natuurcompensatiezone die ingericht werd als moeraszone als uit een verhoogde beplante bosberm. Een buffering die wordt versterkt door een inheemse hoogstammenbomenrij en partijen struiken die langs weerskanten van de ringgracht groeien, waardoor de optische illusie ontstaat dat de industriële bedrijvigheid er niet aanwezig is. En wanneer de wind goed zit, is er zelfs geen geurtje aan de lucht!

Wandelen is er ook mogelijk met kinderwagens en buggy’s.

http://www.gentsekanaalzone.be/wp-content/uploads/2015/08/wandelkaart-desteldonk.pdf

Scroll naar boven