Eerste bubbels bij Nobel

Jean Marie
0 reactie(s)
Eerste bubbels domein Nobel wijn Lochristi

Tekst JMDB - Foto's Bennie Vanderpiete ©

Vorige week werden de eerste flessen mousserende wijn gebotteld op het Wijndomein Nobel in Lochristi. Tot nu toe was er alleen wit, rosé en rood te verkrijgen. Dit wijngaatje wordt nu aangevuld met belletjes van het oogstjaar 2019.

De eerste aanplant dateert van 2012 en tot nu toe hield men het bij stille wijnen. Nochtans gooien de Belgische mousserende grote ogen. Dit blijkt elk jaar in september bij de verkiezing van de Beste Belgische wijn, mee georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS).

mousserende wijn domein Nobel Lochristi

De wijn gaat door het leven als ‘Noblesse’ en is samengesteld uit 50% Pinot Noir, 25% Meunier en 25% Chardonnay. Dit zijn ook de meest courante druiven in de Champagne. De voorraad is met meer dan 4.000 flessen vrij groot al werden nog niet alle flessen gedegorgeerd. Nog zo’n 1.800 worden momenteel geremueerd om de droesem in de flessenhals te krijgen.

De periode ‘sur lattes’ waarbij de wijn in de fles rijpt bedraagt meer dan 20 maanden – deze 22 – wat belangrijk is voor de autolyse of de smaakontwikkeling. Dit zijn complexe chemische reacties die plaatsvinden wanneer een wijn in contact blijft met de moer of dode gistcellen na de fermentatie.

mousserende wijn domein Nobel Lochristi

Cava en crémant hebben een veel kortere periode (9 maand) ‘sur lattes’ net als champagne waar het meestal 12-15 maand is. Noblesse is een brut met een dosering van 4 gram zodat de puurheid blijft en komt eind juli op de markt. 

Kostprijs op het domein? 22.95 euro. Voor rondleidingen en degustaties in groep? https://wijndomeinnobel.be/