EK 2016: België– Italië, de pronostieken!

Bennie
1 reactie(s)
EK België Italië

De bal rolt weer! Vrijdag speelden gastland Franrijk en Roemenië de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap 2016. Het was meteen ook het startschot voor Picasso Village dat ongeveer 250 voetbalfans mocht ontvangen. Maar vanavond dan het grote werk met de eerste wedstrijd van onze Rode Duivels.

Het voetbaldorp van Ben, Martin en Dorien zal vanavond - voor de wedstrijd tegen Italië - overspoeld worden door een rode mensenzee. Lochristinaar.com polste alvast even naar de pronostieken van een aantal bekende inwoners en sympathisanten.

De Cirillo’s

Twee jaar geleden, tijdens het WK, gingen we al eens voorbij bij de Cirillo’s. Christophe is zoon van een Italiaanse immigrant en kreeg zo de dubbele nationaliteit.
Zijn echtgenote Tineke Vandaele, een echte Vlaamse, supportert voor de Rode Duivels. Maar bij Christophe, Juventus-supporter in hart en nieren, komt Italië op de eerste plaats. Hij ziet de beide teams gelijk spelen.
“België zal eerst scoren via Lukaku. Maar Daniele De Rossi zal later in de wedstrijd gelijk maken voor de Italianen. 1-1 zal dus de uitslag zijn” aldus Christophe.
Tineke is eerder pessimistisch en ziet onze Duivels zelfs verliezen met 0-1. “ Ik denk dat België maar nipt de voorronde zal overleven. Maar verder dan kwartfinales of zelfs maar de achtste finales, geraken we deze keer niet. Onze verdediging is te fel verzwakt door al die gekwetsten. Frankrijk heeft het thuisvoordeel en wordt volgens mij Europees kampioen”, aldus Tineke. Christophe ziet de Rode Duivels zelfs de voorronde niet overleven en denkt dat Italië sneuvelt in de kwartfinales of halve finales. Hij “vreest” dat Duitsland zich tot Europees kampioen zal kronen.
Ongeveer een jaar geleden verhuisden de Cirillo’s naar Eksaarde maar ze komen zeker naar Picasso Village. Hun hart ligt nog steeds in Lochristi.

EK België Italië

De Pasqualino’s

Veel meer overtuiging bij de Pasqualino’s waar de hele familie Italiaans bloed in de aderen heeft en de Squadra Azzuri zal aanmoedigen. Tonio en Gaetano geven hun pronostiek terwijl ze pizza’s aan het bakken zijn.
”De Italianen zullen het Belgisch nationaal elftal verslaan met 2-1. De Rode Duivels zullen wakker moeten schieten maar verder dan de kwartfinales geraken ze niet. Wie er Europees kampioen wordt is moeilijk te voorspellen, maar ik ga eens zot doen en tip op Italië”, lacht Tonio. Zij bakken deze avond pizza’s op Picasso Village. En voor de foto poseren ze met de Italiaanse vlag en bekrachtigen hun pronostiek: “2-1 voor Italië”.

EK België Italië

Burgemeester Yves Deswaene en schepen Sandro Di Nunzio

Ook onze schepen van sport, Sandro Di Nunzio, is van Italiaanse afkomst.
“Normaal gezien supporter ik voor beide landen maar bij een onderlinge confrontatie haalt het Belgisch gevoel de bovenhand en moedig ik onze Duivels aan. Ik hoop dat ze de wedstrijd winnen met 2-1. Maar vermoedelijk scoren de Italianen ook twee keer en wordt het een gelijkspel (2-2). Beide teams zullen zich plaatsen voor de volgende ronde en kunnen minstens de halve finales halen. La Squadra hebben het betere tactisch collectief maar individueel hebben de Duivels intrinsiek meer kwaliteit. Misschien zien beide teams elkaar dan wel terug in de finale?” aldus Sandro.
Ook burgemeester Yves Deswaene hoopt op een 2-1 overwinning van onze Duivels en hij ziet de Duivels ver geraken. Heel ver zelfs want onze burgervader voorspelt een finale België-Duitsland die we met 2-1 zullen winnen. En dat is dan meteen de revanche voor de verloren eindstrijd van het EK 1980.”
Beide politici zullen vanavond ook aanwezig zijn op Picasso Village. Net zoals in 2014 in rode outfit?

EK België Italië

Voetbalvrouw Kim Bracke

Lochristi en voetbalvrouwen? Dan denkt iedereen onmiddellijk aan Ladies SV Zaffelare en hun goalgetter Kim Bracke. Ook zij ziet de Rode Duivels het Italiaanse team verslaan met 2-1 en zal vanavond met vrienden en vriendinnen aanwezig zijn op Picasso Village.
“Hoever België kan geraken op dit EK? Elke wedstrijd moet gespeeld worden en dus hoop ik dat we de finale halen. Als er dan toch een ander land zich mag kronen tot Europees kampioen, vermoed ik dat het Duitsland of Spanje zal zijn.

KAA Gent Squaw Mel

Ook voetbalsquaw Mel voorspelt een 2-1 overwinning voor onze jongens.
“Onze Rode Duivels zullen echt anders moeten spelen dan in de voorbereidingswedstrijden. Maar de eerste wedstrijden zullen belangrijk zijn voor het vertrouwen en ik hoop dat we dan toch tot in de kwartfinales geraken. Mijn buikgevoel zegt dat Engeland en Duitsland de finale gaan spelen. Zo is mijn partner, die half Brits is, ook gelukkig. Maar de titel… zal dan wel voor Duitsland zijn.”
Melissa supportert vanavond thuis omdat dochtertje Dior in de toetsenperiode zit.
“Maar de volgende wedstrijd kom ik zeker naar Picasso Village. En dan verkleed natuurlijk! Volledig als duiveltje!” aldus Melissa Joos.

EK België Italië

Tom Boudeweel: het oordeel van een professional

Tot slot het oordeel van een échte voetbalkenner. Lochristinaar contacteerde Tom Boudeweel, sportjournalist en -verslaggever bij de VRT en woonachtig in onze gemeente.
Hij verblijft al een weekje in Bordeaux - waar ook onze Duivels hun basiskamp hebben – maar deelde ons per chat zijn pronostiek mee.
“Ik zal de wedstrijd België-Italië beleven in het stadion, achter de goal, waar ik live commentaar zal geven in Sporza op Radio 1. Onze Duivels zullen de Italianen verslaan met 1-0 maar ze sneuvelen uiteindelijk in de kwartfinales. Duitsland zal zich tot Europees kampioen kronen” aldus Tom.

EK België Italië

Conclusie

Over winst of verlies vanavond voor de Rode Duivels bestaat discussie. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen en 1-1 lijkt ons hier een billijk compromis.
Europees kampioen zal België niet worden. Die eer lijkt voorbehouden voor het Duitse team. Een halve finale is vermoedelijk het hoogst haalbare voor Hazard, De Bruyne en “compagnie”. Maar laat ons vooral plezier hebben. Voetbal, een feest!

(Foto’s © Bennie Vanderpiete en Steve Van der Vennet)