Energieloket en mobiel energiehuis

Veneco, de intergemeentelijke vereniging van 21 gemeenten rond Gent (waaronder Lochristi) stelde afgelopen donderdag haar mobiel energiehuis voor. 19 gemeentebesturen ondertekenden het Europees Burgemeester Convenant en willen de CO² uitstoot met 40% verminderen. Je kunt langsgaan op het gemeentehuis voor het energieloket; de mobiel komt richting jou.

Veneco ontving vorig jaar 344.000 euro subsidies van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap voor het opzetten van wijkrenovatietrajecten en het uitvoeren van thermo grafische gevelscans.

Nu energieprijzen de pan uitswingen en wellicht nog een hele tijd de hoogte zullen ingaan, realiseren ze concrete acties en vertrekken hierbij vanuit 5 klimaatkapstokken, nl. wonen, werken, water-groen, mobiliteit en energie.

Mobiel energiehuis met gratis renovatieadvies

Huishoudens zijn met 22% ook hier één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot.

“Gezinnen informeren en ondersteunen om hun woning energetisch te optimaliseren, heeft een positieve impact op het klimaat.”

energie mobiel Veneco

Daarom gingen ze met dit subsidiebedrag aan de slag. Een mobiel loket werd klaargestoomd voor een roadtrip door 19 gemeenten. Het energiehuis op 4 wielen zal telkens een tweetal weken halthouden in een wijk met een groot renovatiepotentieel. In elke wijk nemen ze vooraf thermo grafische gevelscans. Zo krijgen ze een beeld van het warmteverlies in de woning. Bewoners zijn welkom – na afspraak – om deze scan te komen bekijken. De renovatiecoach geeft dan deskundig eerstelijnsadvies op maat. Dit kan gaan over concrete renovatiemaatregelen, -premies en -leningen.

“Omdat we de dienstverlening rond duurzaam wonen en bouwen centraliseren in onze mobiele one-stop-shop én tot bij de voordeur van de mensen in de wijk brengen, nemen we alle drempels weg voor gratis en vrijblijvend renovatieadvies. Met deze deskundige aanpak willen we zoveel mogelijk gezinnen ontzorgen en aanzetten tot energetisch renoveren. Ook kwetsbare huishoudens krijgen de nodige aandacht en genieten een speciale begeleiding.”

Griet Huylebroeck Veneco

Begin maart staat de mobiel voor 2 weken in meerdere wijken in Destelbergen. In de tweede helft van maart komt Lobos aan de beurt. De scans zijn al genomen en de bewoners ingelicht. Zij die langsgaan zullen renovatiecoach Griet Huylebroeck ontmoeten die in zo’n 30 minuten de nodige adviezen zal geven om de woning energiezuiniger te maken. Volgend jaar worden hier een andere wijk onderzocht.

Energieloket

Wil je jouw energiefactuur verlagen? Of heb je renovatiewerken op de planning staan? Energiehuis Veneco, Som vzw en de gemeente organiseren samen een energieloket, waar je als inwoner van Lochristi een antwoord krijgt op al jouw vragen rond energie(besparing). Het advies bij het energieloket is gratis.

Adviseur Jurgen Bauwens van het energieloket is expert in zijn vak. Hij zal ongetwijfeld veel van je vragen kunnen beantwoorden. Elke 2de en 4de donderdag van de maand (16.30 – 19 uur), behalve op feestdagen, kan je op afspraak terecht in het gemeentehuis (dienst Ruimtelijke Ordening).

De zitdagen zullen plaatsvinden op 10 en 24 maart – 14 en 28 april en 12 mei 2022. Voor vragen of afspraken contacteer je hem via jurgen@somvzw.be of 0488 17 43 73 tussen 9 en 16 uur.

Meer info? Zie https://www.veneco.be/nl/energiehuis en de site van de gemeente https://www.lochristi.be/product/765/energieloket

19 gemeenten Veneco

Scroll naar boven