Expo “Kunst achter glas” van start

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

Kunst en cultuur beleven in een tijdperk dat beheerst wordt door de slogan “Blijf in je kot”. Het is niet eenvoudig. En toch heeft de cultuurdienst van de gemeente er nu iets op gevonden. De expo “Kunst achter glas” is niet enkel kunstzinnig, maar ook “coronaproof”.

Deze morgen ging “Kunst achter glas” van start. De expositie is een initiatief van de cultuurdienst van de gemeente Lochristi. Het najaar van 2020 moest hét “moment de gloire” worden van de Lootse cultuurdienst. Het nieuwe cultuurjaar zou dan feestelijk starten in het nieuwe complex Uyttenhove. Helaas gooide corona het nodige roet in de feestplannen.
Met deze tentoonstelling wil de cultuurdienst nu de bewoners van Lochristi kunst op een veilige manier laten beleven. Want kunst kan een houvast zijn, troost bieden en schoonheid en verbondenheid brengen. Zeker bij de start van een tweede “lockdown”.
Van 17 oktober tot en met 29 november kan men werken van 61 lokale kunstenaars bewonderen. Deze werken worden tentoongesteld achter glas (in vitrines of achter ramen van privéwoningen of leegstaande panden) of in open lucht. Het parcours omvat 34 locaties met kunstwerken, netjes verdeeld over 2 lussen van 6 kilometer. Ideaal voor 1 of 2 flinke wandelingen of een kunstzinnig fietstochtje. Voor beide lussen is de kerk van Zaffelare het vertrekpunt.


 

Lus 1 met 18 locaties

Lus 1 start dus aan de kerk in Kanunnik P. J. Triestlaan en brengt je langs 18 locaties. Je doorkruist het dorpscentrum - via Zaffelare-Dorp, Moleneinde en de Rechtsstraat - om dan een grote lus te maken langs de Nerenhoek, Pollaersdam, Bommel en de ’t Jongestraat. Via Pachtgoed kom je dan terug bij het beginpunt van je tocht. Het plannetje van lus 1 kan je downloaden op de website van de gemeente of via volgende rechtstreekse link: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=21540


 

Lus 2 met 16 locaties

Bij lus 2 vertrek je - vanuit de kerk - in de andere richting. Na een ommetje bij Vrije basisschool De Wegwijzer ga je via Oosteinde naar het Vossenhof en de Hellewegel. Net voor de Oude Veldstraat sla je af naar de Beeweg om uiteindelijk - via de Leemstraat en de Bosdam - terug in Oosteinde en Zaffelare-Dorp te eindigen. Het plannetje van lus 2, met de 16 locaties op deze route, kan je downloaden op de website van de gemeente of via volgende rechtstreekse link: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=21541

Graffitags en QR-codes

Wie padvindersbloed in de aderen heeft volgt - in plaats van de plannetjes te downloaden of te consulteren op de smartphone - gewoon de graffititags die je langsheen de kunstwerken leiden. De cultuurdienst maakte ook werk van een erg mooie brochure waarin alle kunstenaars - per locatie - aan bod komen. Deze brochure kan gedownload worden via volgende rechtstreekse link: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=21538 . Bij de kunstwerken hangt ook telkens een QR-code waarmee men tijdens de tocht meer te weten kan komen over de kunstenaars.

Alle informatie is ook terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas

Heel wat verscheidenheid in de tentoongestelde kunst. Van graffiti tot beeldhouwwerken, van artistieke kledij tot woordkunst, van keramiek tot glasramen. En uiteraard heel wat fotografie.Bijvoorbeeld in de Beeweg waar Erika Gentils haar gevels versierde met schitterende kinderportretten. 

De fotografen van Lochristinaar trokken gisteren hun wandelschoenen aan om alle kunstwerken in beeld te brengen. We gunnen ze even de tijd om hun foto's te verwerken. Maar het resultaat van hun tocht - niets minder dan een mooi, volledig overzicht - mag u hier eerstdaags verwachten. Veel plezier met “Kunst achter glas”.

(Foto's © Annick Gentier, Bennie Vanderpiete, Gemeente Lochristi)