The eyes of Carmen De Vos

The Eyes of the Fox  is de titel van het boek over het werk van fotografe Carmen De Vos, dat verschijnt op 31 mei. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij [ander]-zijds.

Over het werk van Carmen De Vos berichtten we eerder al naar aanleiding van haar selectie voor de Hellerau Photography Award – https://www.lochristinaar.com/nieuws/carmen-de-vos-geselecteerd-voor-de-hellerau-photography-award .

Een paar weken geleden werd een tipje van de sluier opgelicht toen het ontwerp van de kaft van het boek openbaar werd gemaakt. Daarna volgde een video met in versneld tempo een aantal opgenomen foto’s die ons een beeld geven van de onderwerpen die we mogen verwachten: portretten, vooral van vrouwen, in ongewone poses en composities.

Het werk van Carmen De Vos wordt sterk bepaald door de polaroidtechniek en de lomografie. Bij het polaroidprocedé dat al is ontstaan in 1948, levert een camera direct na het maken van een opname een fotoafdruk. Carmen De Vos gebruikt bij voorkeur polaroidfilms die hun houdbaarheidsdatum al lang hebben overschreden, waardoor de kleuren niet meer beantwoorden aan de realiteit en de compositie verstoord wordt. Het is steeds moeilijker om deze oude films op de kop te tikken, waardoor de fotografe andere technische experimenten is beginnen doen en uiteindelijk digitaal is gaan werken.

De lomografie is een techniek in de analoge fotografie, waarbij vaak zonder te denken of veel tijd te nemen een foto wordt gemaakt. Twee keer belichten van de film door deze, nadat hij is volgeschoten, helemaal terug te draaien en hem opnieuw te gebruiken zodat de beelden over elkaar lopen, is typisch. Ook bij lomografie worden dikwijls filmrolletjes gebruikt die een aantal jaren over de datum zijn, zodat er verkleuring ontstaat bij het ontwikkelen. Een andere populaire techniek is crossprocessing, ofwel het ontwikkelen van een film in de verkeerde vloeistof. Meestal gebruiken ze daarvoor een diafilm met een lage ASA-waarde, die ze laten ontwikkelen in ontwikkelvloeistof voor normale films (C-41).

Deze experimentele technieken hebben in het werk van Carmen De Vos een belangrijke plaats. Ze hebben ervoor gezorgd dat ze bij het opzetten van shoots durft experimenteren met compositie en camerastandpunten.

Door haar unieke persoonlijkheid durven haar modellen zich op ongewone manieren presenteren voor haar camera. Ze geven zich figuurlijk – en dikwijls ook letterlijk – bloot.

Dankzij het fotoboek kunnen we binnenkort thuis genieten van haar unieke kijk op de mens.

Scroll naar boven