Festivélo: “Wat een toffe formule”

Je kon er niet naast kijken afgelopen zondag. Meer dan 1.000 deelnemers van Festivélo fietsten over Lootse wegen en hadden stopplaatsen in de Dekenijstraat, de Rozelaredreef en in Beervelde. Daar konden ze genieten van een optreden, hun picknick nuttigen of iets drinken. Niets dan lachende gezichten tijdens deze muzikale fietstocht. 

Van Lovelo naar Festivélo

Festivélo is een (tweejaarlijks) evenement dat door de cultuurdienst van Lokeren georganiseerd wordt, telkens in samenwerking met een omliggende stad/gemeente. Op 8 juli 2012 was er de eerste editie, toen nog Lovelo genaamd. Lokeren en Lochristi stonden toen in voor de organisatie.
Lokeren is deze muzikale fietstocht verder blijven organiseren, telkens met een andere gemeente (o.m. Waasmunster, Moerbeke, Sinaai). Dit jaar was het opnieuw aan Lochristi.
De start was zondag aan de St.-Pauluskerk in Oudenbos. Van daaruit fietsten de 1.018 deelnemers, onder een stralende zomerzon, 25 kilometer lang van muzikaal optreden naar muzikaal optreden. Omstreeks 17.30 uur was er dan, aan de aankomst op de markt van Lokeren, de slotshow met Urbanus.

Het evenement was volledig uitverkocht. Uiteraard hoofdzakelijk fietsliefhebbers uit Lokeren. Niet onlogisch gezien “de traditie” en het feit dat start en aankomst op hun grondgebied lagen. Maar toch ook heel wat enthousiastelingen uit Lochristi. Zij waren goed voor zo’n 10 à 15 procent van het deelnemersveld.  En voor velen onder hen was dit een – zeer aangename – kennismaking. “Wat een leuke formule” aldus een enthousiaste Hilde Van Laere. En gelijk had ze, dus deed Lochristinaar ook alle Lootse haltes aan.

JH Lodejo ontvangt in de tuin van de Dekenijwoning

De eerste stopplaats in Lochristi was de Dekenijwoning. JH Lodejo had de tuin al ingericht voor de 4de editie van Lodejardin die binnenkort start. Ideaal dus om er meer dan 1.000 dorstige fietsers te ontvangen en hen te vergasten op een optreden.
Arno (18), Corneel (17), Senne (19) en frontvrouw Amy (17) vormen sinds anderhalf jaar “Riot of the Yellow Elephants”. Momenteel brengen ze nog covers van bekende popnummers. Maar ze zijn ondertussen al gestart met het schrijven van eigen songs. De band uit Wachtebeke trad zondag 3 keer op en bracht telkens een 7-tal liedjes.

Nell treedt voor het eerst op in een serre

De Rozelaredreef was mooi versierd met spandoeken van Begoniafestivals. Ambrosiana herleefde even. Aan de serres van Eric Wattenberghe was een volgende halte voorzien, en daar trad Nel Swerts op.

 

Nell (haar artiestennaam is met dubbele “l”) nam in 2014 deel aan “The Voice”. Maar eigenlijk is ze vooral een steengoede pianiste, met drie masterdiploma’s en leidt ze een muziekschool. Momenteel werkt ze aan een derde eigen cd.
Nell (“het is voor mij de eerste keer dat ik optreed in een serre”) opende met een stukje Chopin, gevolgd door “Avé Maria” van Beyonce. Ze bracht afwisselend klassiek werk, covers en ook eigen nummers. Een erg goed muzikante en een leuke setting.

Pigéon is eerbetoon aan overleden vader

In het park van Beervelde stond de muzikale kijkdoos “Pigéon” opgesteld. Een klein zeshoekig duiventil met daarin Katrien Verfaillie die op haar piano speelde. Op 5 zijden waren telkens 2 venstertjes met een spleetje waardoor nieuwsgierigen konden binnengluren in “de kleinste concertzaal ter wereld”.

Katrien is eigenlijk afkomstig van de Westhoek maar woont nu, net als haar rechterhand Martine, in Gent. Haar vader noemde haar altijd “Duiveke” en de dag na zijn dood begon Katrien – die muzikaal autodidact is – te componeren. Pigéon is een – erg mooi – eerbetoon aan haar overleden papa.

Jazz en Gospel in St. Pauluskerk

Fietsers konden hun fiets dan tijdelijk kwijt op de speelplaats van GBS Lochristi en doorsteken naar de biblitheek. In de tuin van de voormalige pastoriewoning konden ze genieten van een fris pintje en/of een lekkere spitburger. En wie zelf zijn picknickmand en deken meehad, kon genieten onder de schaduw van een boom.

In de St. Pauluskerk trad “Red Spot Javenue” op. De 5 leden van deze band zijn allen actief bij de Ieperse harmonie. Het quintet had voor de gelegenheid een gepaste outfit aangetrokken; ze schitterden in eenvoudige gewaden en lederen sandalen. Na een aantal jazzy nummers met o.m. “The girl from Ipanema” eindigden ze met de gospel-song “Mercy! Mercy! Mercy!”

Klassiek op gitaar

De gitaarvirtuozen Menno Buggenhout, Inti De Maet, Maarten Vandenbemden en Stein Verrelst zorgden voor de muzikale omkadering in zaal Sfeervelde. Als het “Four Aces Guitar Quartet” speelden ze op hun gitaren enkele stukken van beroemde componisten. Stukken die – destijds – uiteraard niet voor gitaar geschreven waren.  Opvallend was dat één van de bandleden een gitaar met 8 snaren bespeelde. “Zo kunnen we meer de diepe tonen van de piano benaderen” kregen we nadien toegelicht. En net op dat moment begaf één van die acht snaren het.

Grand Piano bij MOK

Ook de buren van MOK zetten tijdens deze Festivélo hun beste beentje voor. Uiteraard kon je ook daar iets lekkers eten. Maar ze zorgden ook voor een prachtig versierde duo schommel en de “Grand piano”. Kinderen en volwassenen konden lopen op reusachtige zwarte en witte toetsen en zo zelf muziek maken.

Festivélo was een schot in de roos. Een prima organisatie (Lochristi leverde met Freddy Milo ook de “vliegende hulppost”), leuke locaties en erg mooie optredens. Een formule die voor herhaling vatbaar is en waar ook lokale artiesten aan bod zouden kunnen komen.

Lochristinaar ging langs op alle stopplaatsen in Lochristi. Het leverde meer dan 100 foto’s op. Veel kijkplezier!
(Foto's Bennie Vanderpiete – Affiche en afbeeldingen Festivélo – Stad Lokeren)
 

Scroll naar boven