Fietsonveilige schoolomgeving

Werken in de Schoolstraat zorgen voor meer drukte aan de schoolpoort in de Koning Boudewijnlaan. De toestand van de weginfrastructuur in de Koning Albertlaan is allesbehalve ideaal voor fietsers en voetgangers op weg van en naar school, bib en muziekles. Er werd een FB-groep opgericht om beeldmateriaal en opinies te verzamelen over deze situatie.

werken Schoolstraat Lochristi

Initiatiefnemer is Filip Naudts van https://www.facebook.com/groups/koningalbertlaanlochristi

“ Voor de veiligheid van de kwetsbare weggebruiker is de herinrichting van de toegangswegen naar vb.  de gemeentelijke basisschool, in het bijzonder van de Koning Albertlaan, essentieel. Doel van deze groep is in eerste instantie het verzamelen van beeldmateriaal dat deze verkeersproblematiek illustreert. “

Men verwijst naar te smalle voetpaden, te smalle parkeerstroken, ontbreken van fietspaden ook in Koning Boudewijnlaan en Schoolstraat, druk doorgaand verkeer van zware vrachtwagens richting kanaalzone en de gebrekkige staat van het wegdek.

“ De gemiddelde Vlaming wil bredere fietspaden, terwijl er in onze directe schoolomgeving nog niet eens een fietspad is. Er dient hier in Koning Albertlaan, Lochristi (en omliggende straten) duidelijk een inhaalbeweging gemaakt te worden.”

Er worden door verschillende personen foto’s gepost van precaire verkeerssituatie voor voetgangers, schoolkinderen, fietsers waarbij koning auto voor hen spelbreker is. Ook de hulpdiensten 112 en brandweer kunnen hinder ondervinden bij de interventies. Wie richting strijkatelier wil, moet langs de werken heen ploeteren

Op de gemeenteraad van 28 september werden hieromtrent ook van uit de oppositie vragen gesteld.

Koning Boudewijnlaan Lochristi gemeentelijke basisschool kleuterafdeling

Foto's bij dit artikel werden genomen tijdens de week om 19 uur.

Dirk Van Nieuwerburgh (CD&V)

“ Zijn er hier inmiddels concrete maatregelen genomen om de veiligheid van de schoolgaande kinderen zoveel als mogelijk te verzekeren, vooral aan kruispunt Schoolstraat – Koning Boudewijnlaan? Welke maatregelen neemt het bestuur, om de veiligheid in de Koning Albertlaan te verhogen, waar er ten gevolge van de werkzaamheden toch heel wat meer werfverkeer, omleidingsverkeer en schoolverkeer is ?”

Hilde Van Laere (Groen – sp.a)

“ Sensibiliseringsacties in schoolomgeving  voor veiliger verkeer? Het blijft dode letter zonder handhaving. Dit is heel duidelijk rond schoolomgevingen, cfr toestand Kon Boudewijnlaan met bijkomend werfverkeer. Een veel proactiever beleid moet hier gevoerd worden!”

Ook Ivan Lybaert (NV-A) deelde deze bezorgdheid.

Yves Deswaene (burgemeester)

“ Ook de meerderheid en administratie zijn bekommerd zijn om de schoolomgeving en wij onderzoeken allerlei pistes. Op de meest korte termijn werden afspraken gemaakt/herhaald met de aannemer. Zelf liet dit weekend extra controles uitvoeren inzake negeren eenrichtingsverbod in Schoolstraat én heb politie om regelmatiger toezicht gevraagd vnl. tijdens de uren waarop school begint & eindigt.”

Op 7 oktober 2020 komt de commissie mobiliteit samen. Fietsstraten staan op de agenda net als het snelheidszoneringsplan. Vraag is of je met markeringen op het wegdek en verkeersborden alleen verkeerssituaties veiliger kunt maken?

Scroll naar boven