Fietssnelweg groot succes

Jean Marie
0 reactie(s)
fietssnelweg F4 beervelde station

Tekst - Foto JMDB

Onze provincie sinds 2018 fietsers op de fietssnelweg F4 (Gent-Antwerpen) o.a. in Lochristi. Een grootschalig fietstelonderzoek (net voor de coronacrisis) toont aan dat de fietssnelweg populair is.

De fietssnelweg F4 (Gent-Antwerpen) is een belangrijke fietsroute die vier steden (Gent, Lokeren, Sint-Niklaas en Antwerpen) met elkaar verbindt al zijn er nog missing links. Veel fietsers in Sint Niklaas (1.700) en Lokeren (1.400) elke dag. Ook in Beervelde passeerden al tienduizenden fietsers.

fietssnelweg f4 Beervelde Lochristi

Het fietstelonderzoek geeft voor het eerst zicht op het belang van de hele fietsroute. De inschatting is dat er op jaarbasis (1 juni 2018 - 1 juni 2019) meer dan drie miljoen fietsers de 14 telpunten passeerden. Het werkelijke fietsgebruik op het Oost-Vlaamse deel van de F4 is hoger. Op bepaalde delen tussen Gent en Beveren kan geen fietsdata verzameld worden wegens het ontbreken van fietsinfrastructuur of te veel interferentie met autoverkeer.

De cijfers tonen aan dat er over de hele route per dag gemiddeld het meest gefietst is op weekdagen. Meer dan 78% van de fietsbewegingen zijn geteld op weekdagen ten opzichte van 22% in het weekend. Dat wijst op het belang van de fietssnelweg F4 in het kader van woon-werk- en woon-schoolverkeer.

Toekomstplannen F4

De fietssnelweg F4 (Gent-Antwerpen) is belangrijk en het provinciebestuur zal deze legislatuur verder investeren in deze fietssnelweg ook in onze regio:

-          realisatie missing link Nieuwe Stationsstraat-Nieuwe Dreef in Lokeren

-          realisatie missing link Burgstraat-Spoorweglaan in Destelbergen

-          realisatie fietsinfrastructuur in de Alfons Braeckmanlaan in Gent

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de ambitie om voor haar grondgebied een sluitend hoogkwalitatief netwerk aan fietssnelwegen te realiseren. We voorzien deze legislatuur 40 miljoen euro om dit mogelijk te maken." aldus gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit.

fietssnelweg f4 Beervelde station