Fietsstraten rond GBS Lochristi

Lochristi heeft nu ook fietsstraten vanaf N70 (Dorp West) in de Schoolstraat, Koning Boudewijnlaan en Koning Albertlaan tot aan N70. Enkele borden F111 en F113 duiden begin en einde aan. Verder slechts 1 wegmarkering op de rijbaan ter hoogte van dienst 112 en het resultaat is alles behalve duidelijkheid.

Fietsstraten worden ingericht volgens artikel 22novies dat bepaalt:

In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur. Worden voor de toepassing van dit artikel met fietsers gelijkgesteld: de bestuurders van rijwielen of speed pedelecs.”

Zie ook Eerste fietsstraten in Lochristi zijn een feit – Gemeente Lochristi

fietsstraat Koning Albertlaan Lochristi

Op Facebook – https://www.facebook.com/groups/koningalbertlaanlochristi – is een groep actief die ijvert voor de verkeersveiligheid rondom de gemeentelijke basisschool en daar lezen we:

Uiteraard zijn we geen experts ter zake, maar de gewijzigde verkeerssituatie – hoe goed bedoeld ook – voelt onjuist aan, dus onveilig. Ook al zijn we absoluut voorstander van een fietsstraat, de eerste dag na het aanbrengen van de fietsstraatsignalisatie maken we ons toch wel zorgen. Precies omdat de signalisatie in de praktijk niets heeft gewijzigd aan de verkeerssituatie. Behalve dat er een vals veiligheidsgevoel wordt gecreëerd bij de zachte weggebruiker. Het aantal (vracht)wagens blijft door de straat razen en het gemotoriseerd verkeer blijft het baanvak opeisen.

Er werd ook een open brief geschreven aan het bestuur waarbij de verwarring en de onveilige verkeerssituatie wordt aangeklaagd.

Lakmoesproef

Zelf namen we afgelopen zaterdag fietsend de proef op de som. We stelden vast dat er eigenlijk niets veranderd is. Men weet gewoon niet dat dit een fietsstraat is. Dit komt door de opstelling van de borden; pal op de hoek, klein en hoog. Fietsers eisen hun plek geenszins op en auto’s rijden gewoon zoals voorheen.

Slechts 1 wegmarkering en nergens een rode loper voor de zwakke weggebruikers. Overbodige snelheidsborden 'zone 30' staan er ook nog.

Intussen heeft Groen Lochristi een telraam geplaatst om zo de densiteit en de aard van het verkeer in kaart te brengen en het bestuur belooft een grondige aanpak binnen een paar jaar.

We vroegen een reactie aan de korpschef Politie Puyenbroeck, Koen Van Poucke:

Op de Grote Markt te Zelzate en op het Groenplein hadden we al ervaringen met fietsstraten binnen de politiezone. Tot op heden hebben er zich daar geen problemen gesteld, wel integendeel. Voor Lochristi is dit een nieuw gegeven maar ook hier verwachten we geen problemen. We zullen uiteraard de eerste weken wel wat meer toezicht uitvoeren in de omgeving dan anders om te sensibiliseren waar nodig. Na de ingebruikname zullen we ongetwijfeld wel evalueren. De fietsers varen er wel bij. Bijzondere aandacht zal echter nodig blijven voor de vrijwilligers (brandweer) die zich naar de kazerne begeven met een persoonlijk niet-prioritair voertuig.

 

Scroll naar boven