“Flower Power” – 22.500 bezoekers voor sfeervolle Tuindagen

Beervelde overspoeld door 22.500 bezoekers en heel veel “peace and love”. De organisatoren en de standhouders kunnen terugblikken op een succesvolle – en zeer sfeervolle – editie.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

Meer dan 22.000 bezoekers voor Flower Power.

De Tuindagen kenden vrijdag een regenachtige start. Geen lange wachtrijen aan de kassa en heel wat tuinliefhebbers kwamen pas toen het na 11 uur droger werd. Maar vanaf dan was het genieten want het weer beter viel beter mee dan voorspeld. Uiteindelijk passeerden vrijdag toch 4.560 bezoekers aan de kassa. Zaterdag een zonnige, bijna zomerse dag en dat lokte zo’n 9.100 planten- en tuinliefhebbers naar Beervelde. Ook zondag een aangenaam lenteweertje waardoor de teller voor deze editie uiteindelijk op 22.500 bezoekers bleef staan.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

“If you’re going to Beervelde, be sure to wear flowers in your hair”

“Flower Power” was deze keer het – zeer toegankelijke – thema van de grootste tuinbeurs van het land. Er hing een zweem van “Peace and love” boven het Park van Beervelde. Het aantal bezoekers met aangepaste outfit lag beduidend hoger dan bij vorige edities. Ook heel wat exposanten, die bloemen in hun haar of op hun hoed hadden.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

Het centrale thema leverde enkele schitterende kraampjes op die door de damesjury dan ook beloond werden met een “vijfsterrencertificaat”.  De Tuinbouwschool van Melle, aangekleed met honderden flesjes gevuld met bloemen, was zowat de meest gefotografeerde stand. Maar ook de creatievelingen van “Fazantenhof – Flower Power”, helemaal uitgedost in zelfgemaakte sixties outfits, verdienen een vermelding.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

De kracht van bloemen (en zaden)

Graaf Renaud benadrukte dat Flower Power heel wat meer is dan lang haar en wijde broekspijpen. Het is ook de “flowerpowerachtige weerstand van het Oekraïense volk tegen de Russische invasie”.  En dat was ook het onderwerp van de animatie waarmee elke ochtend – in de dreef van het Kasteel – de Tuindagen geopend werden. Een Russische soldaat (Brecht Martens op stelten of “The XXL”) wou “Het feest van de Tuin” verstoren. Maar hij kreeg zoveel zonnebloemzaden toegestopt dat hij zijn geweer en lange jas weggooide. Om zo in hippie te transformeren en, met gravin Valerie en de Oekraïense dames die de zonnebloemzaden verdeelden, de Tuindagen al dansend in te zetten.
De animatie werd elke middag, aan het centrale podium, nog eens overgedaan.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

Flower Power

Flower Power dat is ook muziek, veel muziek. Niet enkel op het podium achter de villa waar Dirk Devriendt, Kurt Burgelman en de Lootse bands Semper Pie en Triodelo optraden. Maar ook steltloper Brecht en gravin Valerie deden hun duit in het zakje. Na de opening trokken ze met hun omgebouwde “hippie-mobiel” door het park. De Flower Power muziek die uit de luidsprekers schalde zorgde voor een unieke sfeer. En ook de optredens van The XXL Band werden fel gesmaakt.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

Bar Expéri’eau

De erg mooie opkomst en het aangename weer zorgden ook voor volle terrasjes. Een aangename verrassing was Bar Expéri’eau in de grote ruimte van de villa en op het terras. Stijlvol ingericht heel verzorgde drankjes en hapjes, lekkere mocktails en schitterende tapas-plankjes. En dat alles uiterst vriendelijk geserveerd. Eén van de 26 nieuwe standhouders maar hopelijk een blijver!

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners. Eerder dit jaar was er een voorronde. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De finale vond ook dit jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen.

Tuindagen Flower Power - © Bennie Vanderpiete

De scholen van Anderlecht, Kortrijk en Heist-op-den-Berg mochten dit jaar strijden om de overwinning. De drie ploegen van telkens 3 studenten kregen, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen de tijd om een vooraf ontworpen tuin aan te leggen. Gisteren werd de winnaar bekendgemaakt en het was het team van Kortrijk dat met de overwinning ging lopen. Heist-op-den-berg legde eervol beslag op de 2de plaats en de bronzen plak was voor Anderlecht.

Fotoreeksen

Bij dit artikel maar liefst 4 fotoreeksen. Naast 3 reeksen met de sfeerbeelden van elk van de 3 dagen, fotografeerden we voor u ook de opening zoals ze op zondag 14 mei plaatsvond.
Veel kijkplezier!

 

Fotoreeks “sfeerbeelden vrijdag 12 mei”
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen)

 

 

 

Fotoreeks “sfeerbeelden zaterdag 13 mei”
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen)

 

Fotoreeks “sfeerbeelden zondag 14 mei”
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen)

 

 

Fotoreeks “Opening Tuindagen 14 mei 2023”
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven