Foto: BK veldrijden dames elite met Alicia Franck

Bennie
0 reactie(s)
BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

De podiumplaats van Alicia Franck op het BK veldrijden 2021 smaakte naar meer. En dus trokken we naar Lombardsijde om er de titelstrijd te volgen. Sanne Cant pakte er gisteren haar 13de titel op rij. Alicia Franck eindigde net naast het podium.

Onze Lootse veldrijdster Alicia Franck had de voorbije maanden erg mooie prestaties bij mekaar gereden. Regelmatig was ze – in de wedstrijden met de internationale toppers – de beste Belgische in de uitslag. Met elke cross groeide de hoop dat ze op het Belgisch kampioenschap in Lombardsijde beter zou doen dan haar bronzen plak in 2021.

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

Maar elk kampioenschap heeft zijn eigen verhaal en er zijn altijd wel een paar verrassingen. Het was deze keer niet anders. Bij de opwarming oogde Alicia ontspannen maar gefocust. Opvallend was het zelfvertrouwen dat Sanne Cant uitstraalde toen ze - als allereerste – warm reed ter hoogte van de aankomstzone.

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

48 veldrijdsters verschenen aan de start, onder hen ook 16 vrouwen in de categorie “beloften (U23)”. Maar alle aandacht ging uiteraard naar de titelstrijd bij de elite dames. Stipt om 15.15 uur sprongen de lichten op groen. Lotte Kopecky opende met een kanonstart, dook als eerste het veld in en heuvel 1 naar beneden, gevolgd door Marion Norbert Riberolle. Sanne Cant volgde in het spoor van Alicia Franck op de 4de plaats.

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

De favorieten waren goed vertrokken. Een 15-tal plaatsen na hen volgde dan een grote tuimelperte, gelukkig zonder veel erg. De 4 favorieten namen wat voorsprong en Alicia nam net voor de laatste zandstrook van de openingsronde zelfs de koppositie over.

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

Bij het ingaan van de tweede ronde, net voor de heuvelzone, even opschudding. Norbert Riberolle en Cant dwongen hun plaats af met wat ellebogenwerk, waardoor Alicia Franck en Lotte Kopecky uit balans kwamen en de aansluiting verloren. Bij de volgende passage op het strand dan ook nog kettingproblemen voor Alicia, die zo even stil stond en Laura Verdonschot moest laten voorgaan.

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

Over het verdere verloop van de wedstrijd kunnen we kort zijn. Sanne Cant reed een verdienstelijke Norbert Riberolle uit wiel en bouwde haar voorsprong stelselmatig uit. Een dertiende nationale titel was na 6 ronden haar beloning. Lotte Kopecky kon het hoge tempo van haar openingsronde niet volhouden en zakte terug naar de vijfde plaats. Doordoor mocht een herboren Laura Verdonschot mee op het podium en eindigde Alicia Franck op de vierde stek.  

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

De immer sympathieke veldrijdster was na de cross erg ontgoocheld, maar maakte na de douche even tijd voor een korte analyse.

“Ik was vandaag gewoon niet goed genoeg. De materiaalpech die ik had was jammer, maar niet doorslaggevend. Toen er in de tweede ronde versneld werd, kon ik niet mee. Uiteraard ben ik nu erg ontgoocheld” zei ze al bibberend. Want het gure weer had zijn tol geëist.   

BK Veldrijden 2022 - © Bennie Vanderpiete

Sanne Cant kende een heel goede dag, Norbert Riberolle overtrof zichzelf en Laura Verdonschot (ze wisselde begin dit jaar van ploeg) kreeg vleugels. Alicia kende een mindere dag. Elk kampioenschap heeft zijn eigen verhaal.

Maar laat ons vooral niet vergeten dat Alicia al een sterk seizoen reed en dit jaar duidelijk weer een hele stap vooruit gezet heeft. Nu gaat ze opnieuw opbouwen naar het WK in Fayetville (VS) op 29 en 30 januari. Daarna volgen nog 3 dubbele weekends met o/m de SP-cross in Gavere (12 februari) en de Waaslandcross in Sint-Niklaas (19 februari). Het veldritseizoen eindigt dan traditioneel met de sluitingsprijs in Oostmalle (20 februari).

Lochristinaar trotseerde de barre weersomstandigheden aan de kust. Onderstaande fotoreeks, met de focus op  de top-5 bij de elite dames en uiteraard ook op Alicia Franck, is het resultaat. Veel kijkplezier.  

FOTOREEKS
(klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)