Fotoreeks “Kunst achter glas” - Deel 1

Bennie
0 reactie(s)
Expo Kunst achter glas Lochristinaar  ©

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's Annick Gentier

Kunst en cultuur coronaproof beleven. Het is niet eenvoudig, maar dankzij de cultuurdienst toch mogelijk. De expo “Kunst achter glas” is niet enkel een artistieke ontdekkingstocht, maar voert je ook langs heel wat mooie plekjes in Zaffelare.

Vorig weekend ging de kunstexpo “Kunst achter glas” van start. En na enkele dagen met veel regen en wind, mogen we ons verheugen op een droog weekend. Ideaal dus om de wandelschoenen aan te trekken of om de fiets nog eens van stal te halen. En misschien eens (een deel van) de route van “Kunst achter glas” te doen?

Nog tot 29 november kan je werken van 61 lokale kunstenaars bewonderen. Deze worden tentoongesteld achter glas (in vitrines of achter ramen van privéwoningen of leegstaande panden) of in open lucht. Het parcours omvat 34 locaties met kunstwerken, netjes verdeeld over 2 routes van 6 kilometer. Voor beide lussen is de kerk van Zaffelare het vertrekpunt.

Lus 1 met 18 locaties

Lus 1 start dus aan de kerk in Kanunnik P. J. Triestlaan en brengt je langs 18 locaties. Je doorkruist het dorpscentrum - via Zaffelare-Dorp, Moleneinde en de Rechtsstraat. Op de route ook enkele grotere werken, zoals de foto die Filip Naudts van Erika Van Tielen nam en de portretten uit de reeks “Prachtige tachtigers” van Carmen De Vos. Die kregen een plaatsje op de meer landelijke lus die het parcours dan maakt langs Nerenhoek, Pollaersdam, Bommel en de ’t Jongestraat.
Op de locatie “Bommel 9” vind je werken van maar liefst 7 kunstenaars. Via Pachtgoed kom je dan terug bij het beginpunt van de tocht.

Ontdekkingstocht

Kunst achter glas is ook een beetje een ontdekkingstocht. Tussen het werk van gekende lokale kunstenaars kan je ook geregeld nieuw artistiek bloed ontdekken. Quinten Eggermont bijvoorbeeld zorgt voor een primeur. Nooit eerder toonde hij een werk aan het grote publiek. “Uw Levensdoel” is te bewonderen in Nerenhoek 66. Mireille van Poucke is nog maar 3 jaar aan de slag met het schilderpenseel. Zij gaat voor abstractie, geïnspireerd op fauna en flora. Te zien in de Rechtstraat 65. Griet Vangampelaere toont in Bommel voor de eerste keer haar graffitikunst. Zij schilderde 2 portretten (de dochtertjes van haar zus), een werk waarmee Lochristi ook participeert in de actie “Murals for Change” van 11-11-11. Op dezelfde locatie stelt Nikolien Dhont een driedelige diepdruk tentoon. Een werk dat als eindwerk in het 6de middelbaar tot stand kwam. Maar ook het parcours is een ontdekkingstocht. Zelfs onze fotografe Annick Gentier - nochtans opgegroeid in Beervelde en altijd in Lochristi gewoond - kwam langs plaatsjes waar ze nooit eerder passeerde.

Fotoreeks

En Annick fotografeerde tijdens haar tocht de kunstwerkjes van lus 1. Zij was vooral onder de indruk van de beide werken van Andy Middernacht. Schitterende studiofotografie die je kan bewonderen op locatie 12, Nerenhoek 20. Het resultaat van Annicks tocht vind je onderaan het artikel. Hier en daar ontbreekt nog een werkje, maar de fotoreeks wordt in de loop van de dag vervolledigd. Volgende week mag u van ons dan de fotoreeks van lus 2 verwachten. En later stellen we u ook nog een aantal “nieuwe kunstenaars” voor.

Meer informatie?

Maar kunst moet je beleven. Laat de reportage dus een motivatie zijn om zelf eens alle werkjes te ontdekken, te voet of per fiets. Het plannetje van lus 1 kan je downloaden op de website van de gemeente of via volgende rechtstreekse link: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=21540  
Alle informatie - met o.m. een brochure waarin de kunstenaars voorgesteld worden - is ook terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas
En omdat steeds meer fietsers (en ook wandelaars) met een GPS-systeem op pad gaan, kan je op de website de route ook als .gpx-bestand downloaden. Een fijn initiatief.

Veel plezier met de fotoreeks van onze fotografe Annick Gentier.
(Klikken op onderstaande afbeelding om de reeks te openen)