Fotoreeks “Kunst achter glas” - Deel 2

Bennie
0 reactie(s)
Kunst Achter Glas © Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Kunst en cultuur coronaproof beleven. Het is niet eenvoudig, maar dankzij de cultuurdienst toch mogelijk. T/m 29 november is er “Kunst achter glas”. Vorige week kreeg u deel 1 van onze fotoreeks, vandaag “wandelen” we lus 2.

Zaterdag 17 oktober ging de kunstexpo “Kunst achter glas” van start. Een welgekomen afwisseling of ontspanning in (mini-)lockdowntijden. Nog tot 29 november kan je werken van 61 lokale kunstenaars bewonderen. Deze worden tentoongesteld achter glas (in vitrines of achter ramen van privéwoningen of leegstaande panden) of in open lucht. Het parcours omvat 34 locaties met kunstwerken, netjes verdeeld over 2 routes van 6 kilometer. Voor beide lussen is de kerk van Zaffelare het vertrekpunt. Vorige donderdag kreeg u van ons de fotoreeks van lus 1. Vandaag “wandelen” we lus 2 met de locaties 19 t/m 34.

Lus 2 met 16 locaties

Ook dit gedeelte van de kunstexpo start dus aan de kerk in Kanunnik P. J. Triestlaan. Via een ommetje langs het woonzorgcentrum bereik je het paadje tussen het nieuwe en het oude gebouw van de Vrije basisschool De Wegwijzer. Halverwege geeft “de schietende haan” van Dirk De Kerpel het officieuze startschot van deze lus. Aan de voorzijde van het oude kloostergebouw ontdekt u de werken van maar liefst 5 kunstenaars.

Het spandoek van Luc Van Autreve - met een fragment van een gedicht - hing oorspronkelijk boven de ingangsdeur. Maar de rukwinden van verleden week zorgden voor de nodige averij en het was aangewezen het doek voor de deur te hangen.


Links van de deur keek u ongetwijfeld door het gebroken raam naar “In mij”. Danni Driedijk heeft een verleden als hulpverlener wat een inspiratiebron vormt voor zijn gedichten. “In mij” gaat over het worstelen met de gevolgen van incest. De raampartijen van de oude school waren een ideaal canvas voor Natasja Legiest (Tasjart) voor een erotisch raamschilderij.  Misschien wel het opvallendste werk van deze expositie.

Via de Hellestraat en het Vossenhof , bereikt u de Hellewegel. En daar laat woordkunstenaar Evarist Ganzelever voor één keer het landschap spreken. Na de Hellewegel draait u de Beeweg op, waar u zeker halt moet houden t.h.v. huisnummer 24.

Erika Gentils versierde de gevels van haar woning/studio met 7 kinderportretten die geïnspireerd zijn op het werk van de Vlaamse Primitieven. Via de Leemstraat en de Bosdam komt u dan terug in Oosteinde - deze keer de zuidelijke zijde van de weg - om te eindigen aan de kerk van Zaffelare.
Het plannetje van lus 2 - met de 16 locaties op deze route - kan je downloaden op de website van de gemeente of via volgende rechtstreekse link: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=21541  

Informatie

“Kunst achter glas” is er nog tot en met 29 november. Maar, na de intense buien van gisterennamiddag voorspelt men nu 2 droge dagen. Vooral morgen, zaterdag, zou aangenaam worden. Ideaal om de wandelschoenen eens aan trekken of om op de fiets te springen en wat kunst op te snuiven. Alle informatie - met o.m. een brochure waarin de kunstenaars voorgesteld worden - is ook terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas . Daar kan je het parcours ook als .gpx-bestand downloaden voor fietsers en wandelaars.

Fotoreeksen

Deze week kan u genieten van onze fotoreeks met de kunstwerken van lus 2. Wie lus 1 nog eens wil ontdekken vindt onze reportage via volgende link: https://www.lochristinaar.com/nieuws/fotoreeks-kunst-achter-glas-deel-1.  Vanaf volgende week stellen we u dan enkele van de  deelnemende kunstenaars voor. Maar nu eerst veel kijkplezier met de fotoreeks van lus 2.
(Klikken op onderstaande afbeelding om de reeks te openen) 

 

"Kunst achter glas" - Deel 2"

Geplaatst door Lochristinaar.com op Donderdag 29 oktober 2020