GBS Lochristi 3-hartenschool met record van…400 donoren!

Bennie
1 reactie(s)
3-hartenschool GBS Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Twee dagen na de vestiging Beervelde, kroonde ook de gemeentelijke basisschool Lochristi zich tot een 3-hartenschool. Zij konden maar liefst 399 nieuwe bloeddonoren aanbrengen. “Dit moet een record zijn” zei Wim Soutaer in de micro. Maar de verrassing zat in de staart. Want helemaal op het einde van de fantastische slothappening, bood zich nog een 400ste donor aan.

Zo scherpte GBS Lochristi het record nog wat aan.Voor de twee vestigingen, Lochristi en Beervelde, samen betekent dit dus een totaal van 483 nieuwe bloedgevers.

Net als in Beervelde kwam Wim Soutaer toe in een ziekenwagen, liggend op een draagberrie. Hij was er (gespeeld) nog iets slechter aan toe dan twee dagen voordien. De begeleiding door een heel bekwaam team van verplegend personeel bleek geen overbodige luxe. Spoedarts “meester Luc Dhont “ en zijn drie bevallige verpleegsters - juf Ann, juf Natacha en administratief medewerkster Els Naudts – moesten bijna écht tussenkomen toen een stel wieltjes van de draagberrie bleef haperen. Een tuimelpartij werd net voorkomen, en onze Vlaamse zanger moest te voet naar het podium. Het zorgde voor de nodige hilariteit.

Tom Soetaer gemeentelijke basisschool lohristi

Ook GBS Lochristi had drie opdrachten te vervullen. De school rood doen kleuren was duidelijk geen probleem. Het zingen van het campagnelied was een makkie voor de bijna 750 leerlingen die er nog een ingestudeerd dansje bij deden. De eerste twee uitdagingen hadden geen probleem gevormd.

3 hartenschool bloedonoren GBS Lochristi

De hamvraag was of de vereiste 150 donoren gevonden werden. (Nvdr: Dit aantal werd vooraf bepaald op basis van het aantal leerlingen dat de school telt.).
GBS Lochristi deed zijn naam weer alle eer aan en kon met maar liefst 399 nieuwe bloedgevers pronken. Zelfs Wim Soutaer, die als peter van de campagne “Bloed geven doet leven” toch al menige school bezocht, werd er even stil van.

Na een bewonderend applaus zei hij: “Dit moet een record zijn”. De ontlading was groot en tijd dus om de ballonnen, allen voorzien van een kaartje met de oproep om donor te worden, de lucht in te laten. Een magisch moment. En na de zonsverduistering, eerder op de dag, kleurde de hemel nu rood.

Ballonnen oplaten 3-hartenschool Lochristi3 hartenschool GBD Lochristi Rode Kruis

Dit was ook het sein om even uit de bol te gaan. Na covers van Triggerfinger en Lady Gaga, werden alle leerkrachten en medewerkers op het podium geroepen om mee te zingen met Soutaers’ grootste hit “Allemaal”. Het mondde uit in een polonaise, die eindigde tussen de leerlingen. Een perfecte overgang om vervolgens de kinderen mee te laten zingen op Avicii en te doen meespringen op No Direction.
399 nieuwe bloedgevers, ééntje te weinig om vier honderdtallen vol te maken.

Maar dat was buiten Yonca Malkaya gerekend. Deze kranige inwoonster van onze gemeente bood zich, op het einde van de happening, nog snel aan om ook bloedgever te worden. Een daarmee werd de kaap van 400 nieuwe bloedgevers toch nog gerond. Dit verdiende een foto met de directeur!

Een school met 745 leerlingen, die 400 nieuwe bloedgevers aanbrengt. Een fantastisch resultaat.

“Toen men ons in september zei dat we 150 donoren moesten zoeken, heb ik toch even in het haar gekrabd”, vertelt directeur Chris Van Calenberge ons aansluitend. “Dit resultaat is onverhoopt. Na de herdenking van 100 jaar WO I in november, is dit het tweede korte project van dit schooljaar. Het is een erg mooie campagne geweest. Heel wat kinderen zullen dit nooit vergeten. Ook binnen het team heerste een ongelooflijke spirit. Maar dit was méér dan donoren aanbrengen. Ook het inhoudelijke karakter van deze campagne is zeer belangrijk. We willen onze leerlingen niet enkel dingen leren, we willen ze ook laten engageren. Een evolutie van een leer-school naar een leef-school.”

Rode Kruis gmeenteschool Lochristi

Een engagement dat in het 5de leerjaar maar liefst 91 nieuwe donoren opleverde, gevolgd door het 2de leerjaar en het 6de leerjaar met respectievelijk 60 en 57 nieuwe bloedgevers. Onder de nieuwe bloedgevers, heel verheugend, ook heel wat lokale politici.

“We zijn ongelooflijk fier op onze leerlingen” liet Els Naudts ons weten.
En Lochristinaar is fier op de hele gemeentelijke basisschool en alle mensen die zich kandidaat stelden. Wat ons betreft is dit één van de mooiste momenten van het nog jonge jaar!

U kunt de apotheose van de campagne “Bloed geven is leven” nog eens bekijken in onderstaande fotoreeks. Veel plezier!