GBS Lochristi schittert met “De stille rust” – Auteur kwam kijken

Bennie
0 reactie(s)
toneel GBS Lochristi stille rust

Drie opvoeringen van het toneelstuk “De stille rust” vonden er het voorbije weekend plaats in de turnzaal van de gemeentelijke basisschool Lochristi. Het toneelteam van de GBS Lochristi speelde op hoog niveau, het publiek vermaakte zich kostelijk en zaterdagavond kwam de auteur langs.

Vrijdagavond, meestal een rustigere avond, waren er nauwelijks nog vrije plaatsen. We telden een 400-tal bezoekers. Zaterdagavond zat de zaal opnieuw vol en op zondag ook heel wat toeschouwers. De kaap van 1.000 toeschouwers ronden is nauwelijks nog een uitdaging voor het schoolteam. Stilaan zal er moeten bijgebouwd worden of dienen er meer opvoeringen te komen.

toneel GBS Lochristi stille rust

De meer dan duizend kijkers kregen dit jaar een blijspel in 5 bedrijven - met heel wat verwikkelingen - voorgeschoteld. Een heel dankbaar stuk met geen echte hoofdrolspelers. Het toneelteam van GBS Lochristi zorgde ook dit jaar weer voor heel vermakelijk en hoogstand amateurtoneel.

“Een ploeg van vrienden met een aanstekelijke spelvreugde”. Dat merkte ook de auteur Werner Van Branteghem op, die zaterdagavond kwam kijken. Hij werd op het podium in de bloemetjes gezet.
Toch willen we hier zeker ook de schitterende prestatie van Kathy De Cock vermelden. Zij speelde met bravoure de – met een joekel van een spraakgebrek opgezadelde - assistente van de begrafenisondernemer.

toneel GBS Lochristi stille rust

Het publiek zat bijwijlen hartelijk te lachen en bedankte op het einde de hele cast met een daverend applaus. Ook de commentaren achteraf waren unaniem lovend.
Elk jaar duiken er - naast de “oude garde”- ook weer nieuwe leerkrachten met acteertalent op. Voor Freddy De Wilde was het zijn vijfendertigste editie. Hij was er altijd bij. Robin Verschuere (Toby, de agent) beleefde dan weer zijn vuurdoop.

In de aanloop naar dit toneelweekend, brachten we al enkele foto’s. Onderaan het artikel dan de volledige fotoreeks van het stuk, met meer dan 100 foto’s, genomen tijdens een van de repetities.
Voor diegenen die er niet bij konden zijn, hier ook even de samenvatting van het stuk.

toneel GBS Lochristi stille rust

 

Begrafenisondernemer Pierre Puttemans (Freddy De Wilde) en zijn echtgenote Francine (Nancy Raes) wonen vlak naast hun goed draaiend funerarium “De eeuwige rust”. Sinds hun dochter Marijke (Cristine Poppe), ondertussen hoogzwanger, bij haar vriend Toby ingetrokken is, staan er drie kamers leeg in de woonst. Ideaal om er een Bed&Breakfast te openen, denkt de vrouw des huizes.

Poetshulp Aischa (Isabelle Schatteman) brengt alvast de kamers in gereedheid voor de opening die gepland is voor volgende week. Terwijl mama Francine en haar dochter Marijke even gaan shoppen voor de kleine spruit die er binnenkort zal zijn, krijgt Pierres assistente Suzanneke (Kathy De Cock) een onaangenaam telefoontje. Johny Lepomme, goede kennis en buur van de begrafenisondernemers is plots overleden. Net nu het funerarium volledig volzet is. Net nu Pierre Puttemans naar Luxemburg moet voor de jaarlijkse internationale beurs.
Suzanneke krijgt de slechte boodschap door haar spraakgebrek slechts met veel moeite verteld aan de begrafenisondernemer. Die ziet maar één oplossing: het lijk gedurende een dag opbergen in het bed van de Bed&Breakfast. Het lichaam van Johny Lepomme (Luc Dhondt) komt dus in het bed, goed weggestoken onder het dekbed.

toneel GBS Lochristi stille rust

Onverwacht succes voor de B&B van Francine. Geheel onverwacht zijn er al gasten: Henk en Conny Verschoten (Rony De Smet en Sophie De Geest) die hun zilveren huwelijksverjaardag vieren. Veel liever dan een groot feest, gaan ze een weekendje weg. En Conny ontdekte net deze gloednieuwe B&B op het internet. De attente gastvrouw Francine verwent de jubilarissen met een flesje champagne. De familie Puttemans is het ten slotte gewoon om zijn gasten te ver(r)assen!

toneel GBS Lochristi stille rust

Na een sensuele Arabische buikdans, pakt Conny Verschoten de fles champagne en nodigt Henk uit voor een glaasje in bed. Daar ontdekt ze Johny Lepomme in het bed en slaat pardoes met de fles champagne op zijn hoofd. Conny heeft de man vermoord!? Het echtpaar besluit om het lijk in de kast te verstoppen en vlug te vertrekken. Aan Francine vertellen ze dat hun moeder migraine en diarree had, gevallen is en haar heup en been gebroken heeft.
De kamer is nog maar net terug vrij of er zijn al nieuwe gasten: handelsreiziger Ludo Van Acker (Alex Dewart) en de Russische stoeipoes Natascha Karotski (Ann Van den Berghe). Ludo mag kiezen uit drie standjes: “de Poetin, de Lenin of de Stalin”.
Het wordt de Lenin. Eens Ludo vastgebonden op bed, wil Natascha een kapstok nemen in de kast.
Maar zodra ze de kastdeur opent, valt Johny Lepomme op het bed. In een reflex geeft de Russische schone hem een karateslag. Natascha heeft de man vermoord!?
Kort daarna duikt ook Ludo’s echtgenote Patricia Van Acker (An Van Laere) op. Die was opgebeld door uitbaatster Francine.

toneel GBS Lochristi stille rust

Ludo en Natascha hebben nog net de tijd om het lijk in zeven haasten onder het dekbed te verstoppen. De Russische lichtekooi Natascha verbergt zich vlug in de kast.
Ludo kan zijn echtgenote paaien met een smoes en ook zij neemt de fles champagne en nodigt Ludo uit in bed. Maar als ze het dekbed opheft en Johny Lepomme ziet liggen, slaat ze toe. Patricia heeft de man vermoord!? Ludo’s echtgenote is in alle staten en als ze dan nog de kast opent, ontdekt ze Natascha. Het drietal besluit dat ze zo vlug mogelijk weg moeten. Ze stoppen het lijk in de kast en zeggen tegen Francine niet langer te kunnen blijven want... hun moeder had migraine en diarree, is gevallen is en heeft haar heup en been gebroken.

toneel GBS Lochristi stille rust

Twee koppels die onverwacht vertrokken uit de B&B. Aischa en Francine ruimen de kamer dan maar op. Maar als ze de kast openen, valt Johny Lepomme op het bed. De poetshulp pakt hem in een reflex bij de keel en Francine geeft hem een tik op zijn hoofd. Aisha en Francine hebben de man vermoord!?
De beide dames besluiten om de politie te bellen. Kort daarna komt Suzanneke in de kamer en ontdekt het teruggekeerde stoffelijk overschot. Ze gaat vlug achter haar baas.
Inspecteur Toby (Robin Verschuere), toevallig ook de vriend van de hoogzwangere Marijke, arriveert voor het onderzoek. Hij ziet al snel dat het lijk al minstens 12 uur dood is. Aisha en Francine zijn dus onschuldig. Maar Toby gaat hij met de hulp van Francine en Aisha alle andere verdachten opbellen en convoceren voor een reconstructie in de B&B.

toneel GBS Lochristi stille rust

Pierre Puttemans en zijn assistente brengen het lijk terug naar het funerarium. Als Agent Toby dan eindelijk alle verdachten kan verzamelen in de B&B is er plots geen lijk meer?
Assistente Suzanneke zal het even uitleggen. Maar door haar spraakgebrek en haar opwinding begrijpt niemand het. Dus beslist Toby om een reconstructie te doen met een pop.
Gelukkig duiken kort daarna Pierre Puttemans en het lijk terug op, dat dan maar op het bed gelegd wordt. Zo geraakt de zaak eindelijk opgehelderd.

toneel GBS Lochristi stille rust

Net op dat moment breekt het water bij Marijke, die dan maar naast het stoffelijk overschot gelegd wordt. Ze bevalt er van een flinke zoon en die krijgt de naam… Johny! Een bed: het begin en einde van alle leven!

(Foto’s © Bennie Vanderpiete en Thierry Defrance)

 

Bij het artikel over het schooltoneel deze fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Geplaatst door Lochristinaar.com op zondag 24 januari 2016