Gedichtenroute voor jubilerend Puyenbroeck

Jean Marie
0 reactie(s)
gedichtenroute 2019 Puyenbroeck Wachtebeke

© JMDB

Provinciaal Domein Puyenbroeck bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren ze met een nieuwe Gedichtenroute die werd ingewandeld op donderdag 31 januari, Gedichtendag. Je kunt de poëziewandeling nog maken tot 10 maart 2019.

De bewegwijzerde route start aan het onthaal op parking 1 en leidt u over drieënhalve kilometer door het bos en langs de vijvers waar u kunt hier en daar even kunt stilstaan om naast bijna lentegeur ook poëzie te snuiven.

De dorpsdichter van Wachtebeke ontmoet je er. Paul Demets uit Bassevelde heeft het in een plattelandsgedicht over de bejaarde kastanje in het dorp van Bassevelde die dreigt te verdwijnen.

Ook poëten van eigen bodem kun je genieten zoals Paul Hollevoet, Jean Wattenberge  en Markus Bundervoet die een Haiku brengt. We brengen alvast 2 gedichten hier van Evarist en Machteld die je ook veelvuldig kunt ontmoeten op Lochristinaar.com. 

ERGENS IN PUYENBROECK (Evarist Ganzelever)

 

Tijd is onaanraakbaar

wanneer je aan de voet van de bejaarde eik herinneringen deelt.

 

Of de ogen sluit en dit naar vocht neigende landschap beeldhouwt

naar de vorm die achterbleef in je kinderjaren.

 

In de verte klaarte menen te ontwaren doorheen het zachte ruisen

van monddode bomen.

 

En dan is er nog de taal die bijlslagen

weet te overleven eens je ze spreekt.

 

De wereld zal hier niet veranderen als je dit wil,

de plaats waar je bent kan niemand bereiken.

 

Neem de avond mee die in deze strepen land anders valt dan

daar waar zondagsmensen verdrinken in opgewarmde wijn.

JANUARI (Machteld Moijson)

 

De kou schroeit het groen tot zwart,

krampachtig klampen vezels zich vast

aan de aarde die lijdt aan nat en

windgeteisterd opvangt wat knakt en

verstorven is

 

wij zijn de luizen in haar pels,

die bijten, boren, haar uitzuigen,

respectloos voor wat onder onze voeten ligt

 

ooit komt de luizenvanger

Het domein werd in 1965 aangekocht door de provincie Oost-Vlaanderen en opengesteld in 1969. Dit 510 hectaren groot gebied met meersen is laag gelegen, met enkele grote vijvers en is meer bebost ten zuiden van de Zuidlede, die door het domein loopt. De gronden behoren tot de gemeenten Wachtebeke, Zaffelare (Lochristi) en Eksaarde.

Je kan er naartoe het hele jaar rond vanaf 9 uur ’s morgens tot zonsondergang. Op maandagvoormiddagen van oktober tot maart is het tijdens de schooldagen echter gesloten tot 13 uur. Ook wanneer hevige windstoten voorspeld worden, is het domein niet toegankelijk.

In elk seizoen kan je er wat beleven. In Kasteel Puyenbrug is het Provinciaal Molencentrum ondergebracht. Er zijn een speeltuin, ligweiden, een bloemenpark, een speelbos, een verkeerspark, een dierenpark. Je kan er rondrijden met een toeristisch treintje, je kan er fietsen, bolderkarren, roeiboeten en pedalo’s huren. Er is sportgelegenheid in het zwembad, op het golfterrein, in de sporthal, op de openluchtterreinen, op het minigolfterrein, de petanque- en krulbolterreinen en aan de visvijvers.

Ook voor de dieren is Puyenbroeck gastvrij. De ijskelder van het kasteel is ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. In de vijvers zijn ondiepe paaiplaatsen voor vissen en er is een permanente broedwand voor vogels als de oeverzwaluw en de bijeneter.

Voor meer informatie: www.puyenbroeck.be