Gemeente- en OCMW raad 21 december 2020

Jean Marie
0 reactie(s)

Het is de laatste via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi vanaf 20 uur. Geen heikele punten en in december worden ook de belastingen vast gelegd.

De volledige agenda kunt u raadplegen via https://www.lochristi.be/agendaplusnotulen.aspx?id=1683#a102

Subsidiereglement voor energie coaching bij bedrijven - opheffing

Op 18 december 2017 stelde de raad het subsidiereglement voor energie coaching bij bedrijven vast. Door de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant en de intekening op het aanbod van de provincie Oost-Vlaanderen voor de opmaak van een klimaatplan engageerde de gemeente zich om de CO2-uitstoot op het grondgebied van Lochristi met 40% te reduceren tegen 2030 en een klimaatadaptatieplan op te maken. Omdat sinds 2017 slechts 8 bedrijven de subsidie voor energie coaching hebben aangevraagd en geen enkel bedrijf alle voorziene stappen van het coaching traject heeft doorlopen is het aangewezen om het subsidiereglement op te heffen. Na de opmaak van het klimaatadaptatieplan zal een nieuw reglement voor klimaat adaptieve maatregelen bij bedrijven uitgewerkt worden.

Interlokale vereniging “De Vijf” - goedkeuring vereffening

Op haar algemene vergadering van 19 februari 2020 werd het voornemen geuit de interlokale vereniging “De Vijf” te beëindigen en te vereffenen. Het ontwerp van vereffening van de interlokale vereniging “De Vijf” wordt thans ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing - hernieuwing belastingreglement

Er wordt voorgesteld het belastingreglement te hernieuwen voor aanslagjaar 2021, waarbij de gemeentelijke opcentiemen op 850 worden behouden.

Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting - hernieuwing belastingreglement

Er wordt voorgesteld het belastingreglement te hernieuwen voor aanslagjaar 2021, met behoud van de aanslagvoet op 6,9%.

Kohierbelasting op grond- en zavelgroeven - Hernieuwing belastingreglement

Er wordt voorgesteld het belastingreglement te hernieuwen voor aanslagjaar 2021 met behoud van de aanslagvoet op 0,12 euro per ton.

Kohierbelasting op onbebouwde percelen in niet-vervallen verkavelingen (activeringsheffing)

Uit de toepassing van het belastingreglement zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 23 december 2019 (13e punt H) blijkt dat op enkele punten verduidelijking wenselijk is.

Belasting op de omgevingsvergunningen en andere handelingen

Uit de toepassing van het belastingreglement zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 23 december 2019 (13e punt L) blijkt dat een bijkomende vrijstelling wenselijk is voor nutsmaatschappijen die een vergunning aanvragen voor werken waarvoor ook de gemeentelijke retributie op openbare nutsvoorzieningen van toepassing is.

Vaststelling retributiereglement aanrekenen administratiekosten bij openstaande fiscale en niet-fiscale schulden

De verzending van fiscale aanslagbiljetten is kosteloos voor de belastingplichtige, maar dat hoeft niet te gelden voor herinneringen als de belastingplichtige ¡n gebreke blijft om de belasting (tijdig) te betalen. De gemeente dient zich wel een rechtsgrond te verschaffen om administratiekosten op aanmaningen te kunnen invorderen. Er wordt voorgesteld om een nieuw retributiereglement vast te stellen, toepasselijk bij de invordering van zowel fiscale als niet-fiscale schulden, waarbij een retributie wordt aangerekend voor administratiekosten vanaf de tweede aanmaning en voor het opmaken van een dwangbevel of een afschrift van het kohier aan een gerechtsdeurwaarder.

Gemeentepersoneel

Vaststelling van de compensatiedagen voor de feestdagen die in 2021 op een zaterdag of een zondag vallen. In 2021 vallen 6 veranderlijke feestdagen samen met een zaterdag of een zondag, namelijk 2 januari, 1 mei, 11 juli, 15 augustus, 25 december en 26 december.

Er wordt voorgesteld de compensatiedagen voor deze feestdagen als volgt vast te leggen:

- de compensatie dag voor zaterdag 1 mei 2021 wordt vastgelegd op vrijdag 14 mei 2021

- de compensatie dag voor zondag 11 juli 2021 wordt vastgelegd op vrijdag 12 november 2021

- de compensatie dag voor zondag 15 augustus 2021 wordt vastgelegd op vrijdag 24 december 2021

- de compensatie dag voor zaterdag 25 december 2021 wordt vastgelegd op vrijdag 31 december 2021

De twee andere feestdagen (2 januari en 26 december 2021) kunnen worden opgenomen zoals het gewoon verlof.

Tijdelijke maatregel m.b.t. het niet meer vergunnen van evenementen

Bekrachtiging geactualiseerd besluit van de burgemeester. In het besluit van de burgemeester van 10 november 2020, bekrachtigd door de raad op 30 november, was opgenomen dat begin december de situatie zou geëvalueerd worden en bekeken of er voor de jongeren een aantal activiteiten kunnen toegelaten worden vanaf 14 december. Na overleg in de veiligheidscel kwam een geactualiseerd politiebesluit tot stand op 9 december 2020, waarbij voor de -13-jarigen weer activiteiten toegelaten worden, onder bepaalde voorwaarden.

Aangezien de besmettingscijfers de laatste dagen niet zo sterk dalen als verhoopt, worden de overige maatregelen behouden en verlengd tot eind januari 2021.

GEHEIME ZITTING

Gemeentelijke administratieve sancties. Aanstelling intergemeentelijke vaststellers

Teneinde de handhaving door de politie van afval-gerelateerde inbreuken op het bestaande GAS-reglement adequaat te ondersteunen, vraagt de Intercommunale Durme-Moervaart (IDM) om bijkomend vier IDM medewerkers aan te stellen als intergemeentelijke vaststellers voor afval-gerelateerde inbreuken. Overeenkomstig de regelgeving dienen deze medewerkers, na het volgen van een specifieke opleiding, nominatief te worden aangesteld door de gemeenteraad.