Gemeenteraad 17 december 2018

Jean Marie
0 reactie(s)
gemeetenhuis achterkant Lochristi

© JMDB

Het is de laatste voor het nieuwe en meteen ook het oude bestuur wordt geïnstalleerd. Enkele belangrijke onderwerpen zoals belastingen staan op de agenda.

Wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en deel Dorpsstraat

Op 27 februari 2006 nam de raad de principebeslissing voor de wegen- en rioleringswerken in het Kapelleken, een deel van de Schoolstraat en een deel van de Dorpsstraat. Op 23 mei 2006 stelde het college studiebureau BVP uit Destelbergen aan als ontwerper voor deze werken. Op 30 oktober 2017 keurde de raad het voorontwerp goed alsook de onteigenings-/innameplannen thv het rondpunt Braamstraat – Kapelleken – Smalle Heerweg – Hijftestraat. Op 20 februari 2018 ontving de gemeente van de ambtelijke commissie de goedkeuring van het voorontwerp en op 29 oktober 2018 keurde de raad het onteigeningsplan en de verkoopbelofte goed voor 2 perceeltjes langs de Dorpsstraat. De opdrachtdocumenten zijn opgemaakt door studiebureau BVP evenals de afkoppelingsstudies voor zowel de woningen langs het tracé van de werken als voor de woningen langs de Koning Albertlaan (gedeelte tussen de Dorpsstraat en de Westlede). De totale kostprijs voor de werken wordt geraamd op 4.161.074,25 euro, incl. btw waarvan 3.717.363,62 euro voor de werken op openbaar domein en 443.710,63 euro voor de afkoppelingswerken (incl. marge van 35%). Voor de rioleringswerken wordt er een subsidie verwacht van de VMM geraamd op 1.363.826,53 euro en voor de aanleg van de fietspaden een subsidie van de provincie van 235.837,00 euro. Aan de raad wordt gevraagd de opdrachtdocumenten, de afkoppelingsstudies en de typeovereenkomst voor private afkoppelingen goed te keuren en het college van burgemeester en schepenen te machtigen de opdracht te gunnen via de openbare procedure.

Omgevingsaanleg buitenschoolse kinderopvang Boskapellaan

kinderopvang Stekelbees Boskapellaan Lochristi

Op 27 maart 2017 keurde de raad de opdrachtdocumenten goed voor het verbouwen van de buitenschoolse kinderopvang in de Boskapellaan. De voorziene kiss & ride-zone kan leiden tot conflicten tussen autoverkeer en voetgangers. Het is aangewezen deze kiss & ride-zone te schrappen. Daar de bestaande speelplaats sterk verouderd is, wordt voorgesteld deze ineens mee te vernieuwen. In functie van de verkeersveiligheid is het aangewezen de parkeerplaatsen her in te richten door het invoeren van langsparkeren en een voetpad te voorzien van anderhalve meter breedte. Het aangepaste ontwerp werd opgemaakt door de technische dienst en ook de uitvoering zal met eigen personeel gebeuren. De kostprijs voor het aankopen van de materialen wordt geraamd op 43.519,47 euro, incl. btw. Aan de raad wordt gevraagd het ontwerp goed te keuren en het college van burgemeester en schepenen te machtigen de materialen aan te kopen via de aanvaarde factuur.

Grondinnemingen voor de aanleg van een fietspad in de Verleydonckstraat

Op 1 juli 2013 stelde de raad het aangepaste onteigeningsplan en het aangepaste rooilijnplan definitief vast. Notariskantoor Van Duffel – De Groote werd aangesteld voor het opmaken van de ontwerpakten. Op 21 juni 2016 werd een aangepast innemingsplan opgemaakt door studiebureau Duynslaeger (innemingen 19, 24 en 25). Omdat het schatttingsverslag opgemaakt op 22 januari 2013 niet langer geldig was bij de aanvang van de onderhandelingen werd door landmeter-expert Patrick Windey een nieuw schattingsverslag opgemaakt. Met de betrokken eigenaars werden al verkoopovereenkomsten en terreinbeschrijvingen opgemaakt. Daar voor de innemingen 8 tot en met 14 een oriënterend bodemonderzoek noodzakelijk is zullen deze ontwerpakten op een latere datum opgemaakt worden. De uitgaven voor de innemingen, de pachtvergoedingen en de aktekosten worden geraamd op 164.493,58 euro. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakten goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen de eerste akte te ondertekenen en volmacht te geven aan drie medewerkers van het notariskantoor Van Duffel – De Groote om de andere akten te ondertekenen.

Ontwerpovereenkomst tot afsluiten concessie op een goed van het openbaar domein van de NMBS – gedeelte Destelbergen tot N449 en gedeelte N449 tot Lokeren

fietssnelweg Beervelde

Op 28 juni 2010, 30 september 2013 en 25 november 2013 keurde de raad de samenwerkingsovereenkomsten tussen de provincie en de gemeente goed voor de aanleg van een fietspad lange afstand langs spoorlijn L59 waarin opgenomen staat dat de gemeente dient in te staan voor de terbeschikkingstelling van de gronden. Op 25 juni 2012 keurde de raad de bezettingscontracten met de NMBS-Holding goed voor het innemen van spoorweggronden tussen de grens met Destelbergen en de N449 en enkele singuliere percelen tussen de N449 en de grens met stad Lokeren. Dit contract liep af op 31 december 2017. Op 29 juni 2015 keurde de raad de bezettingscontracten met Infrabel goed voor de spoorweggronden tussen de N449 en de gemeentegrens met stad Lokeren. Dit contract loopt nog tot 30 juni 2024.

Door de NMBS – NV van publiek recht werd een ontwerp van overeenkomst opgemaakt tot het afsluiten van een concessie op een goed van het openbaar domein van de NMBS voor de periode van 1 januari 2018 tot 31 december 2026. De modaliteiten van dit nieuwe contract lopen gelijk met het oude contract. Enkel de jaarlijkse vergoeding werd geherwaardeerd en bedraagt 515,70 euro. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpovereenkomst goed te keuren en het college te machtigen de overeenkomst te ondertekenen.

Overname plantrecht op openbaar domein (Smalhaveldstraat)

Als voorwaarde voor het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning voor het vellen van 10 hoogstammige bomen in de Smalhaveldstraat werd een heraanplant opgelegd. De gemeente stelde voor om het plantrecht kosteloos over te nemen. De eigenaar ondertekende de overeenkomst tot afstand van plantrecht. Aan de raad wordt gevraagd de principebeslissing tot het verwerven van het plantrecht in de Smalhaveldstraat en de overeenkomst daartoe goed te keuren.

Wedstrijd ecologische tuinen 2019 - Vaststelling reglement

ecotuinwedstrijd Lochristi

Om de biodiversiteit in private tuinen te stimuleren wenst de milieuadviesraad een wedstrijd rond ecologische tuinen te organiseren en werd een werkgroep opgericht die de wedstrijdcriteria heeft opgesteld. Als een deelnemer in de top 3 eindigt net als vorig jaar, dient deze zijn prijzengeld te schenken aan een milieu gerelateerd goed doel. Aan de raad wordt gevraagd dit reglement vast te stellen.

Principebeslissing tot aanpassing van de overeenkomsten met de drinkwatermaatschappijen

De gemeentelijke bijdragen voor opvang en transport van het afvalwater (BOT) en de vergoedingen voor de eigen waterwinners (VEW) werden in Lochristi tot nu toe gealigneerd op de bovengemeentelijke tarieven. Lochristi hanteert een coëfficiënt 1 op deze bovengemeentelijke bijdragen. Farys/TMVW formuleerde een intercommunaal voorstel om de maximale tarieven aan te rekenen voor de gemeentelijke bijdrage (drinkwaterklanten) en de gemeentelijke vergoeding (eigen waterwinningen), door de tarieven voor de bovengemeentelijke bijdrage te vermenigvuldigen met de coëfficiënt 1,4. Bijna alle gemeenten aangesloten bij TMVW (Farys) en VMW (De Watergroep) hanteren reeds vele jaren een coëfficiënt van 1,4, zoals blijkt uit de door deze watermaatschappijen aangeleverde informatie. Rekening houdend met de steeds duurder wordende investeringen in rioleringen en de onderhoudskosten enerzijds, en het feit dat de meeste gemeenten reeds vele jaren de coëfficiënt 1,4 hanteren anderzijds, wordt derhalve voorgesteld om vanaf 1.1.2019 de BOT/VEW te bepalen door de bovengemeentelijke bijdrage te vermenigvuldigen met 1,4. Hiervoor dient een bijlage bij de bestaande saneringsovereenkomsten met enerzijds de TMVW/Farys (voor de deelgemeente Lochristi) en anderzijds VMW/De Watergroep (voor de deelgemeenten Zaffelare, Beervelde en Zeveneken) te worden aangepast.

Hernieuwen belastingreglementen

Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting - Gemeenteopcentiemen op de onroerende voorheffing - Kohierbelasting op grond- en zavelgroeven Belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen - Belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig -Belasting leegstaande woningen en gebouwen

Enkele belastingreglementen vervallen op 31 december 2018. Er wordt voorgesteld ze te hernieuwen met volgende ongewijzigde aanslagvoeten: a) gemeenteopcentiemen op de onroerende voorheffing: 630 opcentiemen (2019); b) aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting: 6,9 % (2019); c) kohierbelasting op grond- en zavelgroeven: 0,12 euro per ton (2019); d) belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen: 1.860 euro per ontbrekende parkeerplaats (2019-2024) e) belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig: 100 euro per rit per persoon (2019 – 2024) f) belasting op leegstaande woningen en gebouwen (2019-2024): - 990 euro/jaar voor een volledig gebouw/woning; - 75 euro/voor een (studenten)kamer - 300 euro/jaar voor elke andere woongelegenheid (bv. appartement)

Politiezone Lochristi-Moerbeke-Wachtebeke-Zelzate -goedkeuring gemeentelijke dotatie 2019

Naar jaarlijkse gewoonte dient de raad de gemeentelijke dotatie voor de politiezone goed te keuren. Deze bedraagt voor 2019 2.087.255,09 euro

OCMW. Goedkeuring vijfde aanpassing meerjarenplanning 2014-2019

De vijfde meerjarenplanaanpassing 2014-2019 van het OCMW, bestaande uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting, werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 8 november 2018 en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeentelijke toelagen bedragen in werkingstekort voor 2019 2.550.000 2020 2.550.000 2021 2.550.000.

Kennisname budgetwijziging 2018

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in zitting van 8 november 2018 een budgetwijziging aangenomen. Deze wijziging heeft echter geen invloed op de gemeentelijke toelage, en wordt daarom enkel ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

OCMW. Kennisname budget 2019

De raad dient enkel kennis te nemen van het budget 2019, vermits de gemeentelijke tussenkomst binnen de in het meerjarenplan voorziene raming blijft.

Beleids- en beheerscyclus -  vijfde aanpassing meerjarenplan 2014-2019

Omwille van een aantal noodzakelijke wijzigingen aan het budget 2018 en omdat het gemeentedecreet de gemeentebesturen verplicht om het meerjarenplan aan te passen vooraleer kan beraadslaagd worden over het budget voor het volgende financiële boekjaar (2019) dient het meerjarenplan 2014 – 2019 voorafgaandelijk aangepast te worden. Uit het aangepaste meerjarenplan blijkt welke prioritaire acties het gemeentebestuur de komende jaren wenst uit te voeren en welke wijzigingen er zijn ten opzichte van het initieel vastgestelde meerjarenplan. Aan de raad wordt gevraagd de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2014 – 2019 goed te keuren.

Budgetwijziging gemeente 2018

In functie van een aantal nieuwe gegevens en de evolutie van enkele lopende dossiers is het noodzakelijk het budget 2018 aan te passen. Aan de raad wordt gevraagd de budgetwijziging 2018 van de gemeente Lochristi vast te stellen.

Budget gemeente 2019

Uit het budget 2019 blijkt wat het gemeentebestuur Lochristi in 2019 wil realiseren en wat daarvan de financiële impact is. Aan de raad wordt gevraagd het budget 2019 van de gemeente Lochristi vast te stellen.

Gemeentepersoneel. Vaststelling van de compensatiedagen voor feestdagen 2019

In 2019 vallen 2 feestdagen samen met een zaterdag of een zondag, namelijk 21 juli en 2 november. Na onderhandeling met de vakbonden wordt voorgesteld de compensatiedag voor de feestdag van 2 november vast te leggen op dinsdagnamiddag 24 december en dinsdagnamiddag 31 december.