Gemeenteraad 26 september 2016

De gemeenteraad komt samen. We hebben er enkele belangrijke punten uit opgenomen.

Aanleg fietspad Pauwstraat

fietspad Pauwstraat

Op 28 januari 2013 nam de raad de principebeslissing en keurde hij het lastenboek goed voor het aanstellen van een ontwerper voor de opmaak van een startnota voor de aanleg van een fietspad langs de Pauwstraat. Op 1 juni 2015 keurde de raad de startnota en de opdrachtdocumenten voor het aanstellen van een ontwerper goed. Door studiebureau Goegebeur – D’Hauwer werd het voorontwerp opgemaakt, bestaande uit de verklarende nota, het grondplan met modeldwarsprofielen en de raming van de werken. De kostprijs voor de werken wordt geraamd op 1.033.636,25 euro zonder btw. Om het fietspad aan te leggen is het noodzakelijk om een aantal grondinnemingen te realiseren. De totale uitgave voor deze innemingen (incl. notariskosten, e.d.) wordt geraamd op 90.000 euro. De onderhandelingen voor de grondinnemingen zullen worden uitgevoerd door Aquafin binnen het RioAct-takenpakket 2016.

Verharden voetweg 100

Op 14 maart 2014 stelde de raad het tragewegenplan vast waarbij voetweg 100 (tussen de Magretstraat en de Kloosterstraat) werd geselecteerd als één van de voetwegen die prioritair zouden worden heropend omdat deze een goed alternatief is voor de Rivierstraat. Daar een bloemisterij langs beide zijden van de voetweg is gelegen, wenst de eigenaar van de bloemisterij het tracé van voetweg 100 gedeeltelijk te verplaatsen. Hierdoor zijn grondinnemingen noodzakelijk. Omwille van het functionele doel, is het aangewezen de voetweg te voorzien van een anderhalve meter brede betonverharding. Het voorontwerp (grondplan) is opgemaakt door de technische diensten, het innemingsplan door landmeterbureau Arpenta.

De kostprijs voor de werken wordt geraamd op 100.000 euro zonder btw. De totale uitgave voor de innemingen (incl. notariskosten, e.d.) wordt geraamd op 50.000 waarvan een deel ten laste van de betrokken tuinbouwer. De onderhandelingen voor de grondinnemingen zullen worden uitgevoerd door Aquafin binnen het RioAct-takenpakket 2016.

Slopen woning Dorpsstraat 55

De gemeente heeft vorig jaar deze woning op de hoek met de Koning-Albertlaan aangekocht voor 198.000 euro met als doel deze te slopen om de zichtbaarheid op het kruispunt te verhogen.

Verkeersveiligheid was het hoofdargument maar uit cijfers van de politie die we in september 2015 opvroegen blijkt dat in 2013, 2014 en de eerste 9 maanden van 2015 slechts 4 ongevallen gebeurden op dit kruispunt. In 2 gevallen ging het om een ongeval met licht gekwetste.

Zie: www.lochristinaar.com/nieuws/aankoop-woning-schoolstraat-%E2%80%93-koning-albertlaan-te-duur

Door de technische dienst werden de opdrachtdocumenten opgemaakt. De kosten worden geraamd op 20.475 euro zonder btw.

Huis Koning Albertlaan Schoolstraat Dorpstraat

Slopen van bestaande verlichting en plaatsen van nieuwe en LED-armaturen in de Tuinwijk

De bestaande verlichting in de Tuinwijk is sterk verouderd en heeft een laag energetisch rendement. Naar aanleiding van werken door de sociale bouwmaatschappij aan de woningen zal Eandis het elektriciteitsnet saneren en op zijn kosten het net ondergronds brengen. Het is aangewezen om van deze opportuniteit gebruik te maken om nieuwe palen en LED-armaturen te plaatsen. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 26.802,66 euro zonder btw.

Erfpacht ten voordele Imewo voor het plaatsen van elektriciteitscabine in de Koning-Albertlaan

In het kader van het wegwerken van de metalen elektriciteitscabines wenst Imewo een cabine in de Koning-Albertlaan te vervangen. Omdat op privaat domein geen plaats werd gevonden, wenst Eandis de cabine te plaatsen op grond van de gemeente. De oppervlakte bedraagt 25,61 m². Door notaris Van Damme werd een ontwerp van erfpachtovereenkomst opgemaakt voor een termijn van 99 jaar met een jaarlijkse vergoeding van 1 euro. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren.

Gratis grondafstand verkaveling Kasselstraat (Praet – Wyckaert)

Op 1 maart 2016 werd door de gemeente aan de familie Praet – Wyckaert een verkavelingvergunning afgeleverd voor het verkavelen van gronden in de Kasselstraat (2 loten). Door Meet- en expertisebureau Arpenta uit Lochristi werd op 9 augustus 2016 het proces-verbaal van opmeting opgemaakt. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakte opgemaakt door notaris Van Damme goed te keuren.

Wijziging reglement voor het gebruik van de brandpreventiekits

Er werd vastgesteld dat er allerlei praktische problemen opduiken indien – zoals thans in het reglement bepaald – de gemeentelijke technische dienst de (materialen uit de) brandpreventiekit levert en ophaalt: geen contactpersoon van de organisatie aanwezig (voor ondertekenen documenten en ontvangen van de nodige instructies), tent of infrastructuur voor het evenement nog niet beschikbaar of al afgebroken (mogelijke schade als gevolg van weersomstandigheden), enz..

Daarom is het aangewezen dat de organisator van het evenement de (materialen uit de) brandpreventiekit zelf afhaalt en terugbrengt. Er wordt dan ook voorgesteld het reglement in die zin te wijzigen.

TMVW- kapitaalverhoging door inbreng in natura

De FOD Financiën heeft beslist dat de vennootschap TMVW vanaf het aanslagjaar 2016 onderworpen is aan de rechtspersonenbelasting op voorwaarde dat de nog niet uitbetaalde winst over het boekjaar 2014 wordt ingebracht in het kapitaal van de vennootschap.

Daarom heeft de Raad van Bestuur van de TMVW beslist om het nog niet uitgekeerd dividend van het boekjaar 2014 om te zetten in het variabel kapitaal middels de uitgifte van F2-aandelen. Voor de gemeente Lochristi gaat het over 167 F2-aandelen voor een totaal bedrag van 4.175 euro.

Om deze werkwijze te kunnen toepassen dienen tevens de statuten van de TMVW gewijzigd te worden.

Imewo/Eandis Assets – goedkeuring agenda algemene vergadering van 3/10/2016 en statutenwijziging

eandis deal met chinees bedrijf

Agenda: ” De gemeente is voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en gas als deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Imewo betrokken bij de fusieoperatie in ‘Eandis Assets’ waartoe de algemene vergaderingen van Gaselwest, IMEA, lmewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas in december 2015 hebben beslist.

Op korte termijn dienen zich binnen het distributienetbeheer nieuwe en omvangrijke investeringen aan, zoals de ombouw van laag- naar hoogcalorisch gas, slimme meters, en dergelijke.

Aangezien de pogingen om via de gemeenten bijkomend eigen vermogen aan te trekken, ver onder de verwachtingen bleven, werd Eandis genoodzaakt om te zoeken naar een nieuwe private partner die bereid is om voor lange termijn te participeren binnen Eandis Assets.

Na het volgen van de vereiste procedure werd de vennootschap “State Grid Europe Limited” (SGEL) door de raad van bestuur als beste kandidaat weerhouden. Deze nieuwe aandeelhouder met zetel in China verwerft door zijn definitief bod van 830 miljoen euro een kapitaalparticipatie van 14% binnen Eandis Assets ten bedrage van 211.600.000 euro (vertegenwoordigd door 17.444.458 aandelen B1).

Om dit alles te kunnen verwezenlijken dienen enkele statutenwijzigingen doorgevoerd te worden. Dit wordt behandeld tijdens de algemene vergaderingen van Imewo en Eandis Assets op 3 oktober 2016. De raad wordt dan ook gevraagd de agendapunten en de voorgestelde toetreding van SGEL tot Eandis Assets, evenals de daarvoor noodzakelijke statutenwijzingen, goed te keuren.”

Wie en Wat?

Met 1.5 miljoen werknemers en een omzet van 300 miljard euro zijn zij het grootste elektriciteitsbedrijf in de wereld.

Ondertussen hebben al meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten dit goedgekeurd. Welke repercussies dit heeft op onze energiefactuur is afwachten. Die bestaat uit 35% distributiekost voor elektriciteit, de aardgasfactuur voor 22.5% (bron VREG) en er is geen vrije markt.

Waarom heeft men de goegemeente niet de kans gegeven te participeren?

Groen Voorzitter Meryem Almaci staat wat alleen:

” Willen we een Chinees of een Vlaams energienet? Een buitenlandse partner zal altijd focussen op de opbrengsten, eerder dan op de dienstverlening aan de Vlaamse gezinnen. Het risico is reëel dat de Chinezen enkel op winst of hun eigen strategische belangen uit zijn. Daardoor kunnen jaarlijks tientallen miljoenen van onze energiefactuur naar Peking verdwijnen. Het is een slechte deal op zich, omdat de Chinezen meer macht verwerven dan hun aandeel van 14%. Groen stelt voor om het energienet in handen van de Vlamingen te geven, zodat we zelf kunnen beslissen over onze energietoekomst. Elektriciteit- en aardgasleidingen zijn publieke basisinfrastructuur.”

imewo eandis kapitaalsinbreng

 

 

Scroll naar boven