Gemeenteraad 28 mei 2018

Vandaag is er gemeenteraad en we staan op 4 maanden van verkiezingen. Geen nieuwe engagementen maar afwerken wat soms al bijna eeuwigheid is. Veel algemene vergaderingen van intercommunales en hun jaarrekeningen. Maar ook grootse plannen van ondernemers.

Goedkeuring voorwaardelijk positief planologisch attest bvba Bouwmaterialen De Wilde

Hierbij wordt agrarisch gebied ontwikkeld in functie van een bouwmaterialenbedrijf.

Op 20 april 2017 diende de bvba Bouwmaterialen De Wilde een aanvraag in voor het bekomen van een planologisch attest voor gronden in Beervelde, Toleindestraat 25. Op korte termijn wenst het bedrijf een nieuwe betoncentrale op te richten, een parking voor vrachtwagens in te richten, de bestaande bedrijfssite opnieuw in te richten en een infiltratievoorziening en groenbuffer aan te leggen. Op lange termijn wenst men extra verharding aan te leggen voor de opslag van bouwmaterialen, wenst men de bedrijfswoning en de secundaire toegang te behouden in afwachting van een toekomstige woonontwikkeling en wenst men het behoud van de KMO-zone zonder na bestemming. Het attest werd op 12 mei 2017 volledig verklaard.

Firma De Wilde Beervelde

Bij het openbaar onderzoek werden 5 bezwaren ingediend, 8 externe adviezen ontvangen waarvan 3 gunstig, 4 voorwaardelijk gunstig en 1 gedeeltelijk gunstig/gedeeltelijk ongunstig en twee interne adviezen (negatief respectievelijk voorwaardelijk gunstig).

Uit het verslag van de Gecoro van 6 september 2017 blijkt dat 2 leden van de Gecoro het ingediende planologisch attest ongunstig adviseerden en dat de overige 8 leden geen gunstig advies konden formuleren. De ongunstige nota van de stedenbouwkundige ambtenaar werd besproken door het college op 26 september 2017. Naderhand ontving de gemeente een nota van de aanvragers waarbij de aanvragers trachten een antwoord te bieden aan de gegeven adviezen en bezwaren samen met 2 aangepaste plannen voor de korte en lange termijn. Aan de raad wordt gevraagd het voorliggend ontwerp van planologisch attest goed te keuren mits rekening gehouden wordt met de gestelde voorwaarden en op basis van de aangepaste plannen, zowel voor de korte termijn als voor de lange termijn.

Aan de raad wordt voorgesteld zich nog niet uit te spreken over de omzetting van de nabestemming agrarisch gebied naar een definitieve bestemming voor KMO-zone.

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Woondichtheden”

Op 25 juni 2012 nam de raad de principebeslissing en keurde hij het lastenboek goed voor de aanstelling van een ontwerper voor de opmaak van het RUP “Woondichtheden Vaarlaars, Kloosterstraat en Zaffelaars Vaardeken”. Op 4 december 2012 stelde het college Veneco aan als ontwerper. Het plangebied, bestaande uit 3 deelgebieden, werd uitgebreid met deelgebied Hoekstraat (pastorie). De planopties van dit RUP zijn niet strijdig met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen noch met het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Oost-Vlaanderen en zijn een uitvoering van de bindende bepalingen van het GRS Lochristi (opmaken van één of meerdere RUP’s voor het aanpassen van de dichtheden in functie van de realisatie van het bindend sociaal objectief). Dit RUP voorziet in de verhoging van de woondichtheden op terreinen voor sociale woningen. In de raadszitting van 30 oktober 2017 werd het RUP voorlopig vastgesteld. Tijdens het openbaar onderzoek werden er 3 adviezen, 5 tijdige bezwaren en 2 laattijdige bezwaren ontvangen. Zowel de deputatie als het departement Omgeving brachten gunstig advies uit. Elia bracht een voorwaardelijk gunstig advies uit. De Gecoro heeft de adviezen en de bezwaren (zowel de tijdige als de laattijdige) gebundeld, gecoördineerd en gemotiveerd geadviseerd.

Aan de raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de door de Gecoro gemaakte opmerkingen om het RUP aan te passen en het RUP definitief vast te stellen.

Merelput Vaarlaars

 Ondertussen wordt ook aan de andere kant van de Vaarlaars duchtig volgebouwd.

Westlede – goedkeuring agenda algemene vergaderingen van 5 juni 2018

Met de brief van 2 maart 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de bijzondere algemene vergadering van 5 juni 2018 (enige agendapunt: statutenwijziging). Met de brief van 29 maart 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de gewone algemene vergadering, die eveneens plaatsvindt op 5 juni. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren, inclusief de statutenwijziging.

VENECO² – goedkeuring agenda algemene vergadering van 12 juni 2018

 Met de brief van 14 maart 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de jaarvergadering op 12 juni 2018. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren

 IMEWO – goedkeuring agenda algemene vergadering van 18 juni 2018

Met de brief van 19 maart 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering op  18 juni 2018. Op deze algemene vergadering zal o.m. voorgesteld worden de lopende duurtijd van Imewo te verkorten van 9 november 2019 naar 1 april 2019 en vervolgens de duurtijd te verlengen van 1 april 2019 tot 29 maart 2037. De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in de fusie van de werkmaatschappijen Eandis System Operator cvba en Infrax cvba (wordt Fluvius System Operator), en in het decreet lokaal bestuur. Er wordt voorgesteld de agendapunten goed te keuren.

 IMWV – goedkeuring agenda algemene vergadering van 19 juni 2018

 Met de brief van 26 april 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering op 19 juni 2018. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

TMVW – goedkeuring agenda algemene vergadering van 22 juni 2018

Met de brief van 7 mei 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering op 22 juni 2018. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

Zefier – goedkeuring agenda bijzondere algemene vergadering van 28 juni 2018

Eind 2017 hebben de algemene vergaderingen van de Vlaamse financieringsverenigingen (waaronder Finiwo) beslist tot een volledige opsplitsing van hun activiteiten. Alle participaties in milieuvriendelijke projecten van Finiwo zijn daarbij overgedragen aan de nieuwe holding Zefier cvba. De overige activiteiten zijn overgedragen aan de respectieve zusterdistributiebeheerders, in dit geval Imewo. Met de brief van 3 mei 2018 werd de gemeente opgeroepen naar de bijzondere algemene vergadering van Zefier op 28 juni 2018. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

EVA-vzw Sportpromotie Lochristi goedkeuring agenda algemene leden- vergadering 12 juni 2018

De volgende algemene vergadering van de EVA-vzw Sportpromotie Lochristi zal plaatsvinden op  12 juni 2018. Agendapunten zijn verslag vorige vergadering 5 december 2017 –  goedkeuring jaarverslag 2017 – goedkeuring financieel verslag 2017 – verslag revisor – rondvraag overeenkomstig de geldende regelgeving dient deze agenda ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad zodat de conform de staturen aangestelde afgevaardigde in de algemene vergadering, in casu schepen van sport Sandro Di Nunzio, zijn stemgedrag hierop kan afstemmen.

Hulpverleningszone Centrum – wijziging gemeentelijke dotatie 2018

In de raadszitting van 2 oktober 2017 werd de gemeentelijke dotatie 2018 goedgekeurd voor de hulpverleningszone Centrum. Op 25 april 2018 mei heeft het zonecollege een ontwerp van begrotingswijziging 2018 opgemaakt. De definitieve goedkeuring is gepland voor de zoneraad van 27 juni. Aan de raad wordt gevraagd de gewijzigde dotatie goed te keuren. De gewijzigde bedragen zijn: – exploitatie: 461.623,03 euro – investeringen: 62.775,47 euro

Hulpverleningszone Centrum – Advies over toetreding nieuwe gemeenten

De fusies van de gemeenten Deinze en Nevele (Deinze) en van de gemeenten Waarschoot, Zomergem en Lovendegem (Lievegem) hebben een impact op de samenstelling van de hulpverleningszones. De beide “nieuwe” gemeenten willen immers aansluiten bij de zone Centrum.

Scroll naar boven