Gemeenteraad 30 augustus 2021

Jean Marie
0 reactie(s)
Uyttenhove Lochristi Zeveneken

Tekst - Foto © JMDB

De eerste gemeenteraad na de zomerbreak kan u bijwonen in zaal Uyttenhove op maandag 30 augustus om 20 uur of kunt u ook volgen via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi. Het is een korte agenda.

achterkant gemeentehuis Lochristi

Uyttenhove is nog niet volledig afgewerkt en ook Zavel moet nog aangepakt worden maar deze keer gaat ook de gemeenteraad daar door en dat is een primeur in Coronatijden. 

Ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact

bloemen Uyttenhove

Op 4 juni 2021 nam de Vlaamse regering het besluit houdende de toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het lokaal energie-en klimaatpact. Het is aangewezen dat de gemeente het pact ondertekent om zo over een bijkomende jaarlijkse algemene werkingssubsidie te kunnen beschikken, die toelaat om het gemeentelijk energie- en klimaatbeleid kracht bij te zetten. Op die manier kunnen de energietransitie en klimaatadaptatie binnen de gemeente worden versneld, waarbij projecten en acties kunnen worden opgezet binnen de vier vooropgestelde werven (vergroening, energiebesparing en hernieuwbare energie, mobiliteit en water) en dit zowel op openbaar als op privaat domein. Ondersteuning en ontzorging door diverse partners is hierbij verzekerd. Het Pact draagt op deze manier bij om de vooropgestelde doelstellingen, zoals bepaald in het Burgemeestersconvenant, te realiseren.

Op 30 maart 2015 en 27 april 2020 nam de raad de beslissing om het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Daarnaast keurde de raad op 30 januari 2017 het gemeentelijk klimaat- en energieactieplan goed.

Onderwijs

schoolpoort GBS Lochristi

Goedkeuring beginselverklaring neutraliteit pedagogisch project, schoolreglement en infobrochure. In de gemeenteraadszitting van 28 september 2020 werden (na een eerste bespreking in de zitting van 31 augustus) het pedagogisch project, het schoolreglement en de infobrochure goedgekeurd, geldig vanaf 1 september 2020. De schooldirecteur stelt een aantal wijzigingen voor, die er komen op voorstel van OVSG, door nieuwe regelgeving, ter verduidelijking of verfijning.

Tevens wordt voorgesteld de beginselverklaring neutraliteit, die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 november 2016, toe te voegen aan deze documenten, die aan de ouders van de leerlingen worden ter beschikking gesteld.

Personeel

Aanpassing lestijdenpakket schooljaar 2021-2022

Naar aanleiding van de brieven van het Departement Onderwijs van 21 juni 2021 in verband met de verhoging van puntenenveloppe zorg, van 24 juni 2021 in verband met de extra omkadering bijsprong, en van 29 juni 2021 in verband met de verhoging van de punten voor ICT-coördinatie, wordt het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 aangepast en als volgt vastgesteld:

Kleuteronderwijs:

364 lestijden (inclusief 3 lestijden taaltraject) hetzij 15 voltijdse betrekkingen en 4 restlestijd aangevuld met 14 klokuren kinderverzorging (14/32). Dit lestijdenpakket wordt aangevuld met 22 klokuren kinderverzorging gefinancierd via de verhoogde werkingsbudgetten.

Lager onderwijs:

755 lestijden hetzij 31 voltijdse betrekkingen en 11 restlestijden. Dit lestijdenpakket wordt aangevuld met 9 lestijden aanvangsbegeleiding en 20 lestijden bijsprong.

Rooms-Katholieke godsdienst:

34 lestijden, aangevuld met 10 lestijden uit de verhoogde werkingsbudgetten

Vervanging vestigingsplaatsverantwoordelijke:

Er worden 12 lestijden uit het lestijdenpakket gebruikt voor de aanstelling van een tijdelijke vervanger van de vestigingsplaatsverantwoordelijke Beervelde.

Daarenboven kunnen we beschikken over:

1/ een deeltijdse (28/36) betrekking van ICT-coördinator (beleidsmedewerker) en dit wordt aangevuld met 12/36 verkregen uit de stimulus-punten van de scholengemeenschap

2/ een voltijdse betrekking van zorgcoördinator (HOKT), belast met de taken van beleidsondersteuner, een voltijdse en een deeltijdse (10/36) betrekking van zorgcoördinator (HOKT) en 8 punten worden gebruikt voor de taalscreening

3/ een voltijdse betrekking van administratief medewerker met een HOKT-diploma, een voltijdse betrekking van administratief medewerker met een HSO-diploma, en een deeltijdse (17/36) betrekking van administratief medewerker met een HOKT-diploma.

GBS gemeentelijke basisschool Lochristi

Ondersteunende diensten

Toekenning van een toelage van 6000 euro (noodfonds) aan het Rode Kruis ten voordele van de slachtoffers van de wateroverlast van 14 en 15.7.2021 in België. De zeer uitzonderlijke regenval op 14 en 15 juli 2021in grote delen van België heeft veel inwoners geconfronteerd met zware materiële verliezen, tot zelfs verlies van hun woningen.

Het Rode Kruis coördineert de hulpacties en opende o.m. een speciaal rekeningnummer waarop financiële giften verzameld worden. Tijdens een speciaal bijeengeroepen vergadering met afvaardigingen van de fracties vertegenwoordigd in de raad en het BCSD op 19 juli jl. werd o.m. afgesproken om het gemeentelijk noodfonds (jaarlijks 3.000 euro voorzien in het meerjarenplan) hiervoor aan te wenden.

Aangezien in 2020 dit noodfonds niet gebruikt werd, wordt voorgesteld om ook dit bedrag nu aan te wenden, en dus 6.000 euro te storten op de rekening van het Rode Kruis, ten voordele van de slachtoffers van de wateroverlast.

Nieuw Besluit Vlaamse Regering voor de lokale preventie, sensibilisering, quarantaine coaching en bronopsporing

De Vlaamse Regering keurde op 16/07/2021 een nieuw besluit goed voor de lokale preventie, sensibilisering, quarantaine coaching en bronopsporing. Besturen die reeds een samenwerkingsovereenkomst hebben met het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben de keuze om deze overeenkomst te verlengen. De nieuwe overeenkomst loopt van 1/9/2021 t/m 15/10/2021.

Lochristi heeft reeds een samenwerking voor optie 1 en is ook penhoudende gemeente voor ELZ - Scheldekracht. Er wordt gevraagd kennis te nemen van het nieuw Besluit van de Vlaamse Regering en de samenwerking te verlengen voor die periode.

Alle info via https://www.lochristi.be/gemeente-en-ocmw-raad