Gemeenteraad 31 augustus 2020

Maandag 31 augustus gaat de gemeente- en OCMW-raad door in het gemeentehuis. Door de coronamaatregelen is er geen publieke zitting. Die kun je wel volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de gemeente (https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi). Belangrijk punt is de start studie heraanleg Antwerpsesteenweg (N70) vanaf Braamstraat.

De agenda en de toelichting van de zitting?

Zie https://www.lochristi.be/agendaplusnotulendetail/95/gemeente–en-ocmw-raad-van-31-augustus-2020

Thierry Van Hecke komt in de raad.

Mededelingen

Voor Uyttenhove en Lodejo zijn er enkele kosten zoals horecameubilair Lodejo 10.039,03 – elektriciteitsaansluiting cafetaria Uyttenhove 2.531,82 – barkrukken Uyttenhove en Lodejo 8.926,90 – 10 Samsung Galaxy Tab A+ cover 2.507,64 en vestiaire Uyttenhove en Lodejo 7.406,41 euro.

Asfalteringswerken dienstjaar 2020

De verhardingen van de Dekenijstraat en deel Kerkwegelakker, Terpoelen, Heistraat en de asfaltverharding op het buurtpleintje Lobos zijn aan vernieuwing toe. In de Heistraat worden bij uitvoering ook twee verkeersplateaus gerealiseerd. Door de technische dienst werden de opdrachtdocumenten opgemaakt. De totale uitgave wordt geraamd op 489.336,50 euro zonder btw.

Herinrichten van de N70 – Antwerpse Steenweg en Doornikstraat

antwerpsesteenweg Lochristi

De N70 werd op dit stuk tussen Braamstraat en Gent in 1966 heringericht. De E3 was er toen nog niet. Samenwerkingsovereenkomst ontwerpfase met AWV en opdrachtdocumenten voor de aanstelling van een ontwerper.

doornikstraat Lochristi

“ De vernieuwing van de Antwerpse Steenweg dringt zich op met als doelstelling o.a. de verkeersveiligheid te verhogen voor alle weggebruikers, de doorstroming van het openbaar vervoer en de slechte staat van het wegdek te verbeteren. De Antwerpse Steenweg is in het zoneringsplan een groene cluster en een groot deel van de afwatering gebeurt via de Doornikstraat die eveneens verouderd is en in slechte staat verkeert. Het is aangewezen om in samenwerking met AWV de ontwerpfase voor de herinrichting van de Antwerpse Steenweg en de Doornikstraat op te starten. De kostprijs voor de werken wordt summier geraamd op 4.100.000 euro, excl. btw waarvan het gemeentelijk aandeel ongeveer 1.300.000 euro bedraagt. Voor de aanleg van een 2DWA-stelsel kan bij de VMM een subsidie van 75% bekomen worden (geraamd op 900.000 euro).

Door AWV werd het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten opgemaakt tussen het Vlaams gewest en de gemeente Lochristi, alsook de opdrachtdocumenten voor de ontwerpopdracht ‘N70 Lochristi – Studie heraanleg Antwerpse Steenweg en onderzoek doorstroming centrum Lochristi’. “

Het ereloon voor het gemeentelijk aandeel wordt geraamd op 90.000 euro, excl. btw.

doornikstraat Lochristi

Aankoop ICT-materiaal via raamcontract stad Brugge

Een aantal computers en laptops zijn ouder dan 5 jaar en aan vervanging toe. De gemeente kan toetreden tot het raamcontract dat de stad Brugge heeft opgemaakt waarbij zij optreden als aankoopcentrale. De offerte, opgemaakt door de firma nv Realdolmen uit Huizingen, voor het leveren van 55 laptops, 3 desktops, 20 beeldschermen en 57 dockingstations bedraagt 59.556,77 euro, excl. btw en excl. recyclagebijdrage.

Intergemeentelijke ambtenaar lokale economie

De gemeente beschikt niet over een ambtenaar lokale economie. Veneco kan 2 dagen per week een stafmedewerker lokale economie ter beschikking stellen aan een uurtarief van 87 euro, vrij van btw, of een totale kostprijs van 64.032 euro voor één jaar. Het takenpakket bestaat uit volgende opdrachten: acties ‘koop lokaal’ uitwerken, sociaaleconomische situaties, opvolgen,  opstarten/doorstarten van adviesraad lokale economie/ondernemersforum, advisering vergunningen en visievorming.

Overeenkomst inzake streeksamenwerking en streekontwikkeling in Leie-Schelde-Oostrand

Principebeslissing, goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en toelichtende nota en aanstelling Veneco als coördinator. Sinds 2019 is het burgemeestersoverleg in Leie-Schelde-Oostrand echt operationeel geworden met ook een volwaardig directeursoverleg. Na bevraging gaven de meeste gemeenten aan dat ook mobiliteit en energie & klimaat prioritaire thema’s zijn voor de streeksamenwerking.

Voor de structurele financiering wordt een engagement gevraagd voor de duur van de legislatuur + 1 jaar en voor de projecten die worden uitgewerkt wordt een engagement van 3 jaar gevraagd. Het jaarlijks gemeentelijk aandeel bedraagt 0,35 euro per inwoner.

Toestemming tot gebruik niet-zichtbare mobiele ANPR-camera’s Lochristi

politie zone puyenbroeck

ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition-camera’s) geplaatst in geanonimiseerde politievoertuigen worden reeds enkele jaren in onze politiezone gebruikt. Deze niet-zichtbare mobiele camera’s in anonieme politievoertuigen bieden een antwoord op de nood aan efficiënte mogelijkheden in opsporingsonderzoeken gericht naar (georganiseerde) eigendomscriminaliteit, het opsporen van geseinde voertuigen, het aanpakken van verkeersmisdrijven, …

Ingevolge gewijzigde wetgeving, moet de korpschef, door middel van een gefundeerd aanvraagdossier, toelating vragen aan de gemeenteraad van elke gemeente uit de politiezone om deze camera’s te mogen blijven gebruiken. De aanvraag voldoet aan de reglementaire voorwaarden van de wet op het politieambt. Bijgevolg kan de gemeenteraad zijn toestemming verlenen tot het verder gebruiken van de mobiele ANPRcamera’s.

gemeentelijke kleuterschool Lochristi

Gemeentelijk basisonderwijs. Goedkeuring pedagogisch project, schoolreglement en infobrochure

Enkele bepalingen dienen te worden aangepast en geactualiseerd in het pedagogisch project, schoolreglement en infobrochure.

gemeentelijke basisschool GBS Lochristi

Retributies gemeentelijke basisschool

Na goedkeuring van het pedagogisch project, het schoolreglement en de infobrochure voor de gemeentelijke basisschool, moet ook het retributiereglement overeenkomstig worden aangepast. De beperkte wijzigingen (aanpassing remgeld middag- en avondtoezicht, aanrekening remgeld avondtoezicht ook voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar) werden reeds besproken in de schoolraad op 14 oktober 2019.

Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst complementair contactonderzoek en bronopsporing

Na overleg in de gemeentelijke veiligheidscel (incl. vertegenwoordiger van de huisartsenkring en dienst 112), de ELZ Scheldekracht, het college,… werd de mogelijkheid bekeken om lokale contacttracing en brononderzoek te implementeren in het kader van het beheersen van lokale COVID19-uitbraken, en dit in de schoot van de ELZ Scheldekracht.

Her is hierbij uiterst belangrijk dat de contacten van COVID19-positieve patiënten zo snel mogelijk in kaart gebracht worden, teneinde verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt voorgesteld een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten tussen de gemeente Lochristi en D. D’haene, verpleegkundige Dienstverlening en lid van de gemeentelijke veiligheidscel, die goed geplaatst is en over een medisch geschoold team beschikt om specifieke taken op te nemen in lokale contacttracing en brononderzoek. Het college kan nadien bijkomende overeenkomsten met de andere gemeenten van de ELZ Scheldekracht afsluiten.

Tijdelijke maatregel m.b.t. het niet meer vergunnen van interne en externe evenementen

Bekrachtiging besluit van de burgemeester – Op 24 juli 2020 nam de burgemeester, in het belang van de volksgezondheid en om verdere verspreiding van het coronavirus COVID19 tegen te gaan, een politiebesluit om geen vergunningen meer te verlenen voor interne en externe evenementen waarop publiek is toegelaten (al dan niet in besloten kring). Deze maatregel geldt (voorlopig) tot eind oktober 2020, en is/was in het bijzonder van toepassing op enkele grote evenementen. Dit besluit werd genomen na uitgebreid overleg o.m. in de schoot van het college en met de andere betrokken actoren, zoals de provinciegouverneur en de Vlaamse gezondheidsinspecteur.

OCMW

Door het ontslag van een gemeenteraadslid/OCMW-raadslid en de aanstelling van een opvolger in de gemeenteraad, wordt er akte genomen van de nieuwe samenstelling van de OCMW-raad die van rechtswege bestaat uit dezelfde leden als de gemeenteraad.

Katrien Welvaert CD&V Lochristi

Door het ontslag van een lid van het BCSD en de verzaking van zowel de eerste opvolger Martine Van Waes als van de tweede opvolger Elien De Clercq werd Katrien Welvaert via voordrachtakte voorgedragen als lid van het BCSD. Als opvolger werd Sara De Meyer voorgedragen.

Scroll naar boven