Gemeenteraad op 11 augustus

Een zomerse extragemeenteraad na een infomoment in het crematorium over de uitbreiding van Volvo Trucks en de gevolgen hier op wonen, werken en straks ook wandelen. Het begon met een korte actie gevolgd door een wederwoord van een buurtactiecomité.

Volvo heeft al langer uitbreidingsplannen op de grens met Lochristi en het stadsontwikkelijksbedrijf begon meer dan 10 jaar geleden met de eerste potloodstrepen. Het gaat verder tot 2020 en stilaan wordt ook Lochristi betrokken partij in lasten en lusten. Een overzicht vindt u via deze link: www.sogent.be/projecten/bedrijventerreinen/r4-oostakker

Door rechtspraak over onteigeningen en extra kosten – men heeft het over 10 miljoen euro – kunnen de huidige plannen blijkbar niet gerealiseerd worden en zouden de Smalle Heerweg en ook de Drieselstraat afgesloten worden wat uiteraard impact heeft op de mobiliteit langs de gewestweg N70 en Palingstraat.

Het crematorium zorgt voor zo’n 150.000 auto’s elk jaar en het gaat alleen in stijgende lijn. Binnen enkele jaren wordt de groenpool verder uitgewerkt wat onvermijdelijk ook voor recreatief verkeer zal zorgen.

Het buurtactiecomité – met woordvoerder Frank Van Overwalle – is niet tegen deze knip en liet dit via een kleine actie blijken. Het standpunt van deze gezinnen werd niet door alle schepenen met open (VLD)-armen ontvangen. Meer informatie over dit actiecomité: www.hetvliegveld.be

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 14 augustus en de gemeenteraad buigt zich over het item. Het college (en de meerderheid) namen alvast een standpunt in en nu is het afwachten wat de oppositiepartijen er van denken.

Pt 3 GR: “ Op 12 juni 2014 ontving de gemeente van Ruimte Vlaanderen de vraag om het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Gemengd regionaal bedrijventerrein R4/N70 Oostakker Noord (VolvoTrucks Gent)” eveneens in Lochristi in openbaar onderzoek te leggen en advies te geven. In de plannen die in openbaar onderzoek liggen wordt aangegeven dat de Drieselstraat zal worden verlegd zoals als voorwaarde opgelegd bij het op 19 december 2012 afgeleverde positief planologisch attest.

Recent werd echter vernomen dat rechtspraak de onteigeningskost sterk heeft doen toenemen, en dat het project, zoals ingetekend op het inrichtingsplan, hierdoor voor de stad Gent blijkbaar onrealiseerbaar is geworden. SOGent is momenteel het inrichtingsplan aan het herwerken.

De gemeente Lochristi kan echter niet akkoord gaan dat de verlegde Drieselstraat niet zou gerealiseerd worden. Een ontsluiting van en naar Gent langsheen de Smalle Heerweg en de (verlegde) Drieselstraat is voor een goede mobiliteit van en naar Lochristi noodzakelijk. Het knippen van deze verbinding zou verregaande gevolgen hebben voor de bewoners van de omgeving van de Smalle Heerweg en voor onder meer het crematorium en de lokale bedrijven.

De Palingstraat zou hierdoor een flessenhals worden, terwijl dit ook voor de veiligheidsdiensten verre van ideaal is (slechts één ontsluiting voor ongeveer 220 woongelegenheden en verschillende bedrijven terwijl de brandweer bij verkavelingen vanaf meer dan 20 loten steeds een tweede ontsluiting eist).

De gemeente wil benadrukken dat het geenszins gekant is tegen de uitbreidingsplannen voor Volvo, maar dat het RUP ‘afbakening grootstedelijk gebied Gent’ een verplaatsing van de Drieselstraat naar de oostelijke zijde van het te realiseren bedrijventerrein voorziet alsook een toegang tot de Groenpool via de Antwerpsesteenweg.

Bij het niet realiseren van een verlegde Drieselstraat wordt niet voldaan aan de voorwaarde opgelegd door de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport bij de aflevering van het positief planologisch attest. Bovendien kan de groenpool bij een niet verlegde Drieselstraat niet op de gewenste wijze ontsluiten.

Aan de raad wordt voorgesteld positief advies uit te brengen inzake het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Volvo Trucks Gent” op voorwaarde dat de Drieselstraat wordt verlegd waarbij de Smalle Heerweg een verbinding blijft behouden voor autoverkeer met de Antwerpse Steenweg op het grondgebied van Gent. Minstens moet er een volwaardige verbinding gerealiseerd worden tussen de Smalle Heerweg en de N70. Aan de raad wordt eveneens voorgesteld niet akkoord te gaan en negatief advies te geven met het knippen van de Smalle Heerweg zoals wordt voorgesteld door SOGent.”

Het wordt zo stilaan een onmogelijke combinatie in Vlaanderen om wonen – werken winkelen en straks wandelen naast elkaar te organiseren.

Benieuwd hoe Volvo Trucks zal reageren nu er misschien andere procedures worden gestart en 2020 niet haalbaar is.

Scroll naar boven